Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Twee nieuwe besmettingen PED sinds dit weekend

Venray - Er zijn tot nu toe acht bedrijven in Nederland besmet met de milde variant van PED. Zeven van de acht bedrijven liggen in Oost-Gelderland. Het achtste bedrijf ligt in Limburg.

Sinds afgelopen vrijdag zijn er twee bedrijven bijgekomen. Dat meldde Alfred van Lenthe van de Gezondheidsdienst voor Dieren tijdens het symposium Hogere Varkensgezondheidszorg van Coppens, PIC en Boerderij in Venray. Het gaat om vijf vleesvarkensbedrijven, één opfokbedrijf en twee vermeerderingsbedrijven. De Gezondheidsdienst hoopt met zeer stringente hygiëneprotocollen en strikte toepassing van de biosecurity-maatregelen de uitbraak binnen de perken te houden. Daartoe zijn sectorbrede afspraken gemaakt. Van Lenthe wijst ook op de ervaringen op het eerst besmette bedrijf waar door strenge hygiënemaatregelen de ziekte beperkt bleef tot een deel van het bedrijf.

LTO en NVV hebben namens hun partners van het Verenigd Varkenshouderijplatform de sector opgeroepen de hygiëneprotocollen van de GD strikt na te leven. De organisaties wijzen er op evenals de GD zelf dat niet alleen PED op de loer ligt, maar ook de Afrikaanse Varkenspest en de agressieve vorm van PED.

Laatste reacties

 • Varkensarts

  In Zuid Europese landen (o.a. in Spanje) en in Oost Europa komt PED al op erg veel bedrijven voor.
  Het virus wordt daar als zeer besmettelijk ervaren !

 • w v gemert

  Duitsland ook.

 • John*

  komt het dan toch nog goed met de varkensprijzen dit jaar?

 • Snel

  John* `t zal je maar overkomen.

 • trust

  soms dan gaat het pet(d)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.