Varkenshouderij

Nieuws 5316 x bekeken 20 reacties

Thieme wil inzicht inspecties Straathof

Den Haag - Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil inzicht in de inspectierapporten van de voedsel- en warenautoriteit NVWA bij varkensbedrijven van Straathof in Nederland. Dat heeft ze via Kamervragen gesteld.

Het Duitse bestuursdistrict Landkreis Jerichower Land legde varkenshouder Adriaan Straathof eind vorig jaar een beroepsverbod op. Het verbod om in Duitsland varkens te houden, is door de deelstaat Saksen-Anhalt bevestigd. Het beroepsverbod werd opgelegd omdat op het bedrijf jarenlang overtredingen van de dierenwelzijnswetgeving zijn geconstateerd. Het Straathof-concern heeft in Duitsland circa 25 locaties waar gezamenlijk 1,5 miljoen biggen per jaar worden geproduceerd.
Thieme wil weten of de resultaten van het Duitse juridische onderzoek naar de varkenshouder ook betrekking hebben op de Nederlandse vestigingen en of Duitsland andere Europese lidstaten op de hoogte heeft gesteld van het beroepsverbod dat Straathof is opgelegd en of er Europees gezien maatregelen worden genomen om de varkenshouder te belemmeren elders een nieuw bedrijf op te starten.
Thieme wil tevens weten hoe vaak er door de NVWA gecontroleerd is op de Nederlandse bedrijven van Straathof in Creil en Buren en hoe het staat met het strafrechtelijk onderzoek naar de ondernemer in Nederland.
In januari werd het persoonlijk beroepsverbod van Straathof door Landkreis Jerichower Land uitgebreid met een beroepsverbod voor de firma van Straathof, Glava. De stallen van het zeugenbedrijf moeten uiterlijk 31 augustus leeg zijn. Straathof vecht beide verboden aan bij de rechter omdat hij het niet eens is met de bevindingen. Hij zegt dat zijn bedrijf voldoet aan de eisen en een modern agrarisch bedrijf is.

Laatste reacties

 • agratax2

  Kunnen onze kamerleden zomaar bevindingen van controle instanties opvragen, inzien en dan eventueel verspreiden via kamervragen. Heeft een ondernemer geen bescherming meer via de wet op de privacy? Daar komt bij dat ik me afvraag of kamerleden bevoegd zijn om uitspraken van Duitse rechtbanken inclusief de achterliggende rapporten op te eisen.

 • ohzo

  Bespottelijk zo zoetjes aan. Ik stel voor om het bedrijf van haar man eens na te pluizen.. Gegarandeerd dat je iets vindt. Belangenverstrengeling zowiezo.

 • ohzo

  Bespottelijk zo zoetjes aan. Ik stel voor om het bedrijf van haar man eens na te pluizen.. Gegarandeerd dat je iets vindt. Belangenverstrengeling zowiezo.

 • tewe

  Als je geen andere problemen meer hebt kun je als tweede kamer misschien over dit soort zaken gaan praten,sowieso wordt het allemaal erg overtrokken

 • John*

  straathof biggen- en varkenshandel veel succes! Zou dit gedoe zijn het gevolg van het passeren van de handel in Duitsland?

 • anton1937

  Geen enkel kamerlid heeft recht om inspectierapporten in te zien voordat de rechter een oordeel gegeven heeft over een eventuele overtreding. Het is zelfs ongehoord om als kamerlid daarom te vragen. De kamervoorzitter moet Thieme eens toe spreken wat haar functie en rechten zijn. Bij een tweede overtreding moet haar het Kamerlidmaatschap worden ontnomen. Blijkbaar kent Thieme de wetgeving niet ??

 • Realist

  Thieme is sinds kort veganist. Kun je zien als je bepaalde tekorten oploopt wat de gevolgen zijn, raar praten, en erger, zijn de bijverschijnselen

 • drikhend

  Het moet niet zotter worden . Als Nederland zijn zaken op orde heeft dan is ook bekend dat bij Straathof zijn bedrijven de zaken wel of niet op orde zijn . En zo niet kan men ten alle tijden een controle uitvoeren en weet men het wel en wee . Dus Thieme gaat nu wel erg ver en heeft geen vertrouwen meer in de NVWA . Want neem aan als deze misstanden ontdekken of vinden deze ook aan de kaak gesteld worden . En passende maatregelen genomen worden . Het moet niet zo zijn dat de politiek gaat optreden als controle instantie . Of wil Thieme nu zaken aan de kaak stellen die wij niet weten . De NVWA kan ook zaken constateren die ergens in de ivoren toren in de ladekast verdwijnen . Je weet maar nooit wat er voor de dag kan komen .

 • sadijojo

  Ik denk dat Thieme beter eerst naar de Oostvaardersplassen kan kijken voordat ze zich met een ander bemoeit.

 • Broederijbrok

  Vragen kan, krijgen niet.

 • Broederijbrok

  Vragen mag, krijgen NIET.

 • Mels

  Kunnen ze het kreng niet van een nieuwe bezem voorzien???? Vlieg op muts.

 • huisvader

  Thieme is van de Partij VOOR de Dieren dat ze hiernaar vraagt is haar goed recht , of het juridisch kan is wat anders. Vind het kwalijker dat er mensen het opnemen voor zgn autistische TOP ondernemer die het imago van de Nederlandse varkenshouderij naar beneden haalt . Straathof brengt jullie niets , Juist Straathof had het voorbeeld kunnen zijn hoe het wel moet , en dit op een positieve manier naar buiten brengen !

 • ohzo

  Ik vind het kwalijk dat een politicus nog niets positiefs voor wie dan ook gedaan heeft, alleen voor haar eigen man, hetgeen illegaal is. Als men een groot bedrijf lijdt op meerdere lokaties kan men niet 100% uitsluiten dat een of ander misbaksel op je bedrijf de zaken niet zo behartigt als zou moeten.
  Men ontslaat de president van Apple ook niet, omdat de supplier in China mensen laat sterven. Thieme zal vast een Iphone hebben.

 • ohzo

  ' een bedrijf lijdt'.. Hahaha, ik bedoel leidt... Of misschien is het wel lijden..

 • pigs

  een ieder weet dat straathof al jaren de mazen van de wet gebruikt
  en dat mag in nederland hier werken we na de leter van de wet
  niet na de geest van de wet

 • Jan Veltkamp

  Is het 2de kamerlidmaatschap een beroep? Indien ja dan graag een beroeps- en spreekverbod voor m.t..

 • PetervanKempen

  Natuurlijk is een varkensfok concern wat wellicht mazen van de wet verkent 'gefundenes fressen' voor deze veganistische voorvrouw. Het spreekwoord is : wel de splinter in een ander zijn oog zien, maar de balk voor eigen blik nooit opmerken, Voila : Thieme, en eigenlijk deze hele partij van gefrustreerde , vegetarische anti mens club pur sang! Helaas wordt ze daarmee geen goede parlementarier! Dan moet je met iets inhoudelijks komen, inplaats van te wijzen, te janken en te klagen over anderen , en daar onnodig veel over te vragen. Zielig hoor!

 • ed12345

  Peter van kempen misschien geen goede parlementarier maar wel al lang genoeg meelopen om er een leuk centje van over te houden

 • wienbemelmans

  als Straathof geen goede ondernemer was .was hij
  nooit zo groot geworden daar verdienen veel mensen een goede boterham,hij heeft de pech dat iemand
  stiekem foto,s gemaakt heeft op elk bedrijf kun je foto,s maken van een ziek dier of iets met een afwijking al is het maar een bedrijf met 100 zeugen
  je zult maar zo,n wernemer er tussen hebben ik gun
  Straathof dat hij er goed mee weg komt . want hij is een top ondernemer als je al ziet wat de overheid
  aan belasting beurt maar daar hebben die actie voerders geen bootschap aan ze vreten er wel van.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.