VarkensNieuws

Thieme wil inzicht inspecties Straathof

Den Haag – Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wil inzicht in de inspectierapporten van de voedsel- en warenautoriteit NVWA bij varkensbedrijven van Straathof in Nederland. Dat heeft ze via Kamervragen gesteld.

Het Duitse bestuursdistrict Landkreis Jerichower Land legde varkenshouder Adriaan Straathof eind vorig jaar een beroepsverbod op. Het verbod om in Duitsland varkens te houden, is door de deelstaat Saksen-Anhalt bevestigd. Het beroepsverbod werd opgelegd omdat op het bedrijf jarenlang overtredingen van de dierenwelzijnswetgeving zijn geconstateerd. Het Straathof-concern heeft in Duitsland circa 25 locaties waar gezamenlijk 1,5 miljoen biggen per jaar worden geproduceerd.

Thieme wil weten of de resultaten van het Duitse juridische onderzoek naar de varkenshouder ook betrekking hebben op de Nederlandse vestigingen en of Duitsland andere Europese lidstaten op de hoogte heeft gesteld van het beroepsverbod dat Straathof is opgelegd en of er Europees gezien maatregelen worden genomen om de varkenshouder te belemmeren elders een nieuw bedrijf op te starten.

Thieme wil tevens weten hoe vaak er door de NVWA gecontroleerd is op de Nederlandse bedrijven van Straathof in Creil en Buren en hoe het staat met het strafrechtelijk onderzoek naar de ondernemer in Nederland.

In januari werd het persoonlijk beroepsverbod van Straathof door Landkreis Jerichower Land uitgebreid met een beroepsverbod voor de firma van Straathof, Glava. De stallen van het zeugenbedrijf moeten uiterlijk 31 augustus leeg zijn. Straathof vecht beide verboden aan bij de rechter omdat hij het niet eens is met de bevindingen. Hij zegt dat zijn bedrijf voldoet aan de eisen en een modern agrarisch bedrijf is.

Beheer
WP Admin