Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

RvS: vergunning varkensstallen terecht geweigerd

Den Haag - Een varkenshouder uit het Limburgse Castenray, gemeente Venray, heeft terecht geen vergunning gekregen voor de bouw van twee varkensstallen bij zijn bedrijf. Tot die conclusie kwam de Raad van State deze week.

De zaak speelt al sinds 2008. In dat jaar vroeg de boer een vergunning aan voor de bouw van de stallen. Omdat zijn perceel met de bestemming 'agrarisch' echter geen bouwplan heeft, mag er in principe niet op het perceel gebouwd worden. Het college van Venray heeft eind december 2008 besloten dat ze geen vrijstelling wilde geven van het destijds geldende bestemmingplan om toch te bouwen. Tegen deze uitspraak ging de varkenshouder in beroep.
In april 2011 oordeelde de rechtbank Limburg dat de uitspraak in stand kon blijven, maar dat het college van Venray de weigering van de vergunning beter moest motiveren. Daarop weigerde Venray in augustus 2011 opnieuw de vergunning met als motivering dat de openheid van het gebied door het bouwplan onevenredig zou worden aangetast.
Ondanks dat het college volgens de Raad van State de motivering van de weigering niet op het juiste moment heeft behandeld, laat de Afdeling Bestuursrechtspraak de rechtsgevolgen van het besluit van augustus 2011 toch in stand. Het gevolg is dat de vergunning voor de varkensstallen er niet zal komen.

Laatste reacties

  • Hogman1

    Door vorm cq procedurefouten lopen er nog zat criminelen vrij rond.
    Voor boertjes werk dat niet zo blijkbaar.

  • joannes

    @Hogman1, de Raad v Staten werkt alléén mee aan ¨grote¨ initiatieven met 30.000 varkens en de Rest! <>
    Maar ja daar zit een ¨gepokt en gemazzeld¨ architecten, advies en lobby bedrijf tussen die vanzelfsprekende gesprekspartners zijn voor diegene die hierin moeten toestemmen. Wanneer je de juiste paragrafen in het wetboek kan voorleggen behoeft een RvS alléén maar een handtekening te zetten. Tegenwoordig kan je bijna niets meer zonder de hulp in te roepen van ¨commissionairs¨ die natuurlijk handig meeëten van zo´n project. Bij de ¨kleintjes¨ (zeg maar tot 5000) is dit niet te betalen. En zo werkt de bureaucratie mee aan het het uitsaneren van de (agrarische) middenstand om uit eindelijk alles in ¨grote¨ bedrijven te verpakken die wanneer de klantenkring geconsolideerd en afhankelijk is, omdat er geen concurrentie te vrezen is, het boeltje weer kunnen oppakken naar een lokatie waar met subsidie en goedkope arbeid weer een paar centen te verdienen is. Het verbaast me niets wanneer ze,die NGB, al toezeggingen voor contrakten hebben met een grote retailer die zo´n project commercieel denkt te kunnen uitbuiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.