VarkensNieuws

RvS: vergunning varkensstallen terecht geweigerd

Den Haag – Een varkenshouder uit het Limburgse Castenray, gemeente Venray, heeft terecht geen vergunning gekregen voor de bouw van twee varkensstallen bij zijn bedrijf. Tot die conclusie kwam de Raad van State deze week.

De zaak speelt al sinds 2008. In dat jaar vroeg de boer een vergunning aan voor de bouw van de stallen. Omdat zijn perceel met de bestemming ‘agrarisch’ echter geen bouwplan heeft, mag er in principe niet op het perceel gebouwd worden. Het college van Venray heeft eind december 2008 besloten dat ze geen vrijstelling wilde geven van het destijds geldende bestemmingplan om toch te bouwen. Tegen deze uitspraak ging de varkenshouder in beroep.

In april 2011 oordeelde de rechtbank Limburg dat de uitspraak in stand kon blijven, maar dat het college van Venray de weigering van de vergunning beter moest motiveren. Daarop weigerde Venray in augustus 2011 opnieuw de vergunning met als motivering dat de openheid van het gebied door het bouwplan onevenredig zou worden aangetast.

Ondanks dat het college volgens de Raad van State de motivering van de weigering niet op het juiste moment heeft behandeld, laat de Afdeling Bestuursrechtspraak de rechtsgevolgen van het besluit van augustus 2011 toch in stand. Het gevolg is dat de vergunning voor de varkensstallen er niet zal komen.

Beheer
WP Admin