Varkenshouderij

Nieuws 1466 x bekeken

Ruim 250 meldingen Afrikaanse varkenspest in 2014

Parijs - De Internationale Organisatie voor diergezondheid OIE heeft over heel 2014 254 meldingen ontvangen van Afrikaanse varkenspest in vier EU lidstaten: Polen, Estland Letland en Litouwen.

In de meeste gevallen ging het om wilde zwijnen die besmet waren met het virus. In tien gevallen bleken boerderijen besmet.

Het meest in het oog springende geval van een besmetting onder gedomesticeerde dieren was de besmetting in juli van Rupinskai Farm, eigendom van het Deense Idavang in Utena in Litouwen. Daar werden rond de 19.000 dieren geruimd na de besmetting. De overige negen boerenbedrijven die besmet raakten, telden maximaal 200 dieren. Het laatste geval van een uitbraak op een boerenbedrijf dateert van september. In het Letse Valka bleek een bedrijf met 43 varkens besmet.

Het aantal gerapporteerde uitbraken van Afrikaanse varkenspest steeg vooral vanaf de maand juni. Tot juni waren slechts zes gevallen gerapporteerd. Ook de laatste maanden, toen het weer kouder werd en het virus minder actief is, werden toch nog steeds besmette wilde zwijnen gevonden. Alle besmette wilde zwijnen werden steeds gevonden in de grensregio's met Rusland en Wit-Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.