height:550px VarkensNieuws

Rabobank: voerwinsten in 2015 ver onder het gemiddelde

Utrecht – Rabobank verwacht dat in 2015 de voerwinsten van fokzeugen 15-20 procent en van vleesvarkens 5-10 procent beneden het langjarig gemiddelde uitkomen. Dit stelt de bank in het eerste kwartaalbericht van 2015.

Na het teleurstellende vierde kwartaal van 2014, waarin zowel de biggen- als de varkensprijzen fors onderuitgingen, verwacht de bank geen substantieel herstel in het begin van dit jaar. De daling van prijzen is mede het gevolg van de opgelopen voorraden. Ondanks de slechte vooruitzichten, voorspelt de bank wel mogelijke lichtpunten voor de varkensprijzen. Koen van Bergen, sectormanager varkenshouderij bij de Rabobank: “De Russische markt gaat waarschijnlijk weer open voor een beperkt aantal vleesproducten uit een aantal EU-landen, waaronder Nederland. In het eerste kwartaal verwachten we daardoor nog vrijwel geen impact op de prijzen, maar samen met een verdere daling van de euro ten opzichte van de dollar kan dit wel een lichtpunt zijn voor de sector.”

In het kwartaalbericht stelt de bank dat het seizoensmatig prijsherstel beperkt zal zijn en onvoldoende om de kostprijs te dekken. Ook blijft de consumptie volgens de Rabobank in het eerste kwartaal seizoensmatig onder druk. Dit terwijl de opgebouwde voorraden boven de markt blijven hangen. “Deze factoren vormen een belangrijk tegenwicht voor eventuele positieve effecten van de eurokoers en de Russische heropening.” De bank verwacht dat de voerprijzen stabiel blijven of licht dalen als gevolg van valuta-effecten en aanzienlijke voorraden.

Beheer
WP Admin