Varkenshouderij

Nieuws 8 reactieslaatste update:27 jan 2015

Rabobank: voerwinsten in 2015 ver onder het gemiddelde

Utrecht - Rabobank verwacht dat in 2015 de voerwinsten van fokzeugen 15-20 procent en van vleesvarkens 5-10 procent beneden het langjarig gemiddelde uitkomen. Dit stelt de bank in het eerste kwartaalbericht van 2015.

Na het teleurstellende vierde kwartaal van 2014, waarin zowel de biggen- als de varkensprijzen fors onderuitgingen, verwacht de bank geen substantieel herstel in het begin van dit jaar. De daling van prijzen is mede het gevolg van de opgelopen voorraden. Ondanks de slechte vooruitzichten, voorspelt de bank wel mogelijke lichtpunten voor de varkensprijzen. Koen van Bergen, sectormanager varkenshouderij bij de Rabobank: "De Russische markt gaat waarschijnlijk weer open voor een beperkt aantal vleesproducten uit een aantal EU-landen, waaronder Nederland. In het eerste kwartaal verwachten we daardoor nog vrijwel geen impact op de prijzen, maar samen met een verdere daling van de euro ten opzichte van de dollar kan dit wel een lichtpunt zijn voor de sector."

In het kwartaalbericht stelt de bank dat het seizoensmatig prijsherstel beperkt zal zijn en onvoldoende om de kostprijs te dekken. Ook blijft de consumptie volgens de Rabobank in het eerste kwartaal seizoensmatig onder druk. Dit terwijl de opgebouwde voorraden boven de markt blijven hangen. "Deze factoren vormen een belangrijk tegenwicht voor eventuele positieve effecten van de eurokoers en de Russische heropening." De bank verwacht dat de voerprijzen stabiel blijven of licht dalen als gevolg van valuta-effecten en aanzienlijke voorraden.

Laatste reacties

 • niet

  blij dat de Rabobank het weer weet. Het komt altijd uit dus applaus voor de grote heren!!!

 • ikkethuis

  hoe dieper het dal, hoe meer lichtpuntjes er ontstaan, ......ok

 • producent

  Wat een 'fijne' bank die altijd weet wanneer het beter wordt, kunnen we langzaam weer aan uitbreiden denken. Ik denk dat ze het geld vandaag of morgen komen brengen voor de nieuwbouw.

 • chila

  Ze beloven al langer dat we betere prijzen krijgen.
  En belofte maakt schuld , HEEEEEL VEEEEL SCHULD !!!!!

 • Tearpoal

  Weer een nieuwe sectormanager die het weet hoe het gaat worden.
  Of zegt hij iets om mensen op het verkeerde been te zetten.

 • Ad7

  'Ondanks de slechte vooruitzichten, voorspelt de bank wel mogelijke lichtpunten voor de varkensprijzen'

  Word het nou slechter of beter, je kan er alle kanten mee op?

  Wat moet je met zo'n kwartaalbericht, het is alleen maar sentiment in de markt brengen! Houd er mee op, scheelt weer in de kosten en dan kunnen de opslagen misschien weer wat naar beneden, daar hebben we tenminste iets aan, in ieder geval meer dan elke keer weer stemming maken.

 • w v gemert

  Een geruststelling is dat de voorspelling van deze bank meestal niet klopt.

 • Snel

  ja, zo ook in 2014 voor `t laatste kwartaal,. lijkt wel Rabowartaal.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.