Varkenshouderij

Nieuws 22 reacties

Herkemij per 1 februari weg bij Vion

Boxtel – Ex-topman Michiel Herkemij staat tot 1 februari op de loonlijst van Vion. Een woordvoerder van het geplaagde vleesconcern benadrukt dat Herkemij geen gouden handdruk of gecamoufleerde vertrekregeling krijgt of heeft nagestreefd.

De woordvoerder zegt dat Herkemij voor 100 procent uit eigen beweging vertrekt. Hij liet alleen uit voorzorg voorafgaand aan overleg met de Raad van Commissarissen (RvC) over zijn vertrek een kort geding tegen Vion op de rol zetten bij de rechtbank Den Bosch.

Volgens de woordvoerder was Herkemij er zelf van overtuigd dat hij contractueel na een jaar weg mocht, maar was de Amsterdammer niet zeker of de RvC daar anders over dacht. Het op de rol laten zetten van een kort geding zou niet ongebruikelijk zijn wanneer topbestuurders en een bedrijf met elkaar in overleg gaan over een vertrek. Het op de rol plaatsen van het kort geding had volgens hem niets te maken met voorziene onenigheid over een vertrekregeling.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Ik ga ervan uit dat het contract met Herkemij uitgevoerd wordt. Ik kan mij niet voorstellen (is ook niet gebruikelijk )dat in het contract geen clausule opgenomen is voor tussentijds/plotseling vertrek en hoe dan te handelen.
  Ik geloof het bovenstaande verhaal gewoon niet, maak dat de kat maar wijs !!

 • hertha

  Helemaal mee eens Willy.

 • niet

  Lul verhaal was al afgesproken toen hij kwam wat hij mee zou krijgen als hij zou vertrekken!!! Was dit al niet door menig boer voorspeld dat het zo ging lopen??? Deze jongen heeft het vaker zo gedaan en Vion trapte er ook weer in!!!

 • Jan Cees Bron

  Van Gemert, helaas kunnen wij als journalisten zonder harde, controleerbare feiten anderszins alleen de vragen stellen en het antwoord opschrijven. Ik kan u verzekeren dat we vragen over een vertrekregeling in wat voor vorm dan ook meermalen hebben gesteld aan zowel CEO zelf als de woordvoering, met de nodige irritatie aan de kant van Vion's woordvoering tot gevolg.

 • Jan Cees Bron

  Niet, dat menig boer uitermate sceptisch was over de komst van een merkenman uit Amsterdam klopt. Het hoofddoel moet toch een deal met de banken zijn geweest en dat lijkt niet gelukt. Vion zit nog steeds in bijzonder beheer. In die zin heeft Herkemij het wantrouwen niet gelogenstrafd.
  Ik vind het persoonlijk niet helemaal fair te zeggen dat Herkemij 'het vaker zo gedaan' heeft. Voor zover ik weet heeft Herkemij bij BAT, FrieslandCampina en Heineken nooit vertrekbonussen gehad. Wel bij Douwe Egberts maar over de reden van zijn vertrek bestaan verschillende versies.
  Volgens zijn toenmalige voorzitter Jan Bennink haalde Herkemij zijn doelen niet en in het veld werd wel gespeculeerd dat een corruptiezaak in Brazilië, overigens daterend van vóór zijn aantreden, en zijn openhartige opmerkingen over de ondrinkbaarheid van Senseo een rol speelde bij zijn ontslag.
  Maar Herkemij heeft altijd volgehouden dat hij was aangenomen om Douwe Egberts af te splitsen van Sara Lee en weer een echt Hollands bedrijf te maken. Drie maanden na zijn aantreden werd Douwe Egberts dan toch verkocht aan een Duits bedrijf, waarmee Herkemij zich verraden voelde.
  Zie bijvoorbeeld:
  http://www.ftm.nl/exclusive/overname-de-master-blenders-zuivere-koffie/

 • Jan Cees Bron

  Ps. excuses voor de typo: gelogenstrafd moet natuurlijk gelogenstraft zijn.

 • bucks

  hahaha wat een bak kun die man beter gewoon geld geven als hij aangesteld word bij een bedrijf en zeggen leuk dat je er was hier is je premie en geluk verder..

 • Ishtar

  Hele sector zegt, jammer dat ie weg gaat, we waren net op de goede weg etc etc ect.
  Boeren, handelaren, bestuurders etc.
  Ik denk dan bij me zelf, had je eerder moeten bedenken bij de oude bestuurders die vion door mis-management totaal stuurloos maakten.
  Honderden miljoenen euros boerengeld verdampt,vergokt en binnen geharkt, door mooie praatjes, blufpoker en mooi weer verhaaltjes.
  Schijnbaar geen enkele serieuse controle van RvC.
  Zelfs de politieke vertegenwoordigers van cda en vvd en sgp deden bewust niets toen.
  Nu zit je met de gebakken peren, niemand vertrouwd vion nog, en niemand wil er in investeren.
  Herkemij is geen vleesman wordt er dan gezegd, idd misschien is dat het probleem, en is ie,
  -te eerlijk.
  -heeft te veel ethiek.
  -te transparant.
  -wil niet rommelen of mooie praatjes verkopen.
  -wil niet aan vriendjes politiek doen.
  -Vion is de grootse fail in NL history op bedrijfsniveau en een typische reflectie van vee-industrie bewustzijn.
  -maw als vion zo belangrijk was en is, waarom worden oud-bestuurders niet aangeklaagd voor bewust mismanagemnet en worden er niet miljoenen euro's niet teruggevorderd van oud bestuurders?
  Schijnbaar is vion niet zo belangrijk voor mensen die nu zeggen dat vion wel belangrijk is.
  Wat een sector.......
  Vion heeft niet veel toekomst, immers de geest blijft wel rondhangen van totale onkunde.
  Maar goed, stel maar weer een vlees man aan, Selten zou een goede zijn.

 • Jan Cees Bron

  Ishtar, dat is een hard oordeel over vleesbaronnen. Heeft u een voorkeur voor een bepaalde toekomst voor Vion? Private equity, coöperatie of door met de ZLTO? Het is niet ondenkbeeldig dat Herkemij met ZLTO/banken van mening verschilt over deze vraag, of een clash tussen ZLTO en de banken over deze vraag voorkomt dat er geld komt voor de nodige sanering, en hij daarom zijn functie opgeeft.

 • alco1

  @Isthar. Stel jezelf kandidaat bestuurder van VION. Je pretendeert immers te weten wat er allemaal mis is.

 • Ishtar

  @Jan Cees, coöperatie zou ik nooit doen, want boeren moeten dan weer geld lappen in een bodemloze put.
  En dat idee kwam alleen omdat vion geld nodig had.
  Vion kan alleen verder als er keihard afgerekend word met het verleden, immers daar zaten aanwijsbare grote fouten, wat in wezen mismanagement is.
  Hoe verder, is een ander verhaal.
  Als ik Rabo was zat ik met mijn handen in het haar en had ik slapeloze nachten.
  Dus zou 1 2 3 is het niet te vertellen wat goed of fout of wat het beste is.
  Elke huidige investering in Vion door wie dan ook is verloren zaak.
  Misschien beter om er geen toekomst meer in te zien, dus alles wat je kan verkopen verkopen.
  En een ander bedrijf beginnen met andere naam, met andere bestuurders en ander bewustzijn.

 • alco1

  Dat is nog eens besturen. Kapot laten gaan met veel schuldeisers die naar hun centen kunnen fluiten en vrolijk verder gaan met een andere bv.
  Je weleens afgevraagd waarom daar een RABO man bij zit?

 • Fermer

  @alco, Vion niet kapot laten gaan, er nog meer boerengeld in pompen zodat de daarvoor aangestelde RABO-man er voor kan zorgen dat die partij wel als eerste z'n centjes terugkrijgt? Wees welkom in de wereld van vandaag, het is ieder voor zich en de brutaalste zal door kunnen, bv.'s worden vooral opgezet om de slecht lopende afdelingen goedkoop kwijt te kunnen, meestal na er nog wat ander niet rendabele takken bij in te voegen, en de mensen met teveel vertrouwen mogen het gelag betalen. Vroeger was het nog 'eerlijk duurt het langst', maar de tijden zijn voorgoed verandert, wen er maar aan. Dat @Ishtar hier reageert en vele fouten uit het verleden van Vion opsomt, doe er je voordeel mee, ook met betrekking tot andere grote coop's, en veroordeel niet de boodschapper door te zeggen doe het zelf dan. De mensen die er zaten waren verantwoordelijk, ze werden rijkelijk beloond voor een job die ze aanvaarden en waarvoor ze zeiden gekwalificeerd te zijn, er kunnen miskleunen gemaakt worden maar het totaal behoort een levensvatbaar, normaal tot goed doordraaiend bedrijf op te leveren.

 • w v gemert

  Jan Cees Bron, ik heb geen verwijt naar de schrijver/boodschapper (anders heb ik mij verkeerd uitgedrukt) ik heb bedoeld dat Vion dat de kat maar wijs moet maken. Ter aanvulling, indien Vion vertrouwen wil terug winnen, kan men toch eenvoudig mededelen wat er ruwweg in de overeenkomst staat met Herkemij b.v. een halfjaarsalaris of iets dergelijks. Openheid prediken en dan mistgordijn ophangen is Vion ten voeten uit al jaren lang. In dat soort leugenaars kan ik geen vertrouwen hebben of krijgen.

 • w v gemert

  Ishtar, reactie 8. Onjuist wat u schrijft, de hele sector zegt......mijn reacties de laatste maanden niet gelezen??? Voor het overige sleept u ervan alles bij zonder feitelijke ondersteuning.

 • w v gemert

  Ishtar, reactie 11. Coöperatie is ontstaan op verzoek van de leden en heeft in Boxtel tot midden jaren 80 goed tot uitstekend gefunctioneerd. Uw voorstelling van zaken op dit onderdeel verwijs ik naar het land der fabelen. Dat Rabo een Vion-probleem heeft weet ongeveer iedereen in de agrarische sector.

 • alco1

  @Emmerei. Als ik ergens van gruwel is het wel dat BV's zich laten failliet verklaren en dan doodleuk verder gaan onder een andere naam en dat is wat isthar oppert.

 • BoB de Bakker

  Ik denk dat het probleem van VION is en blijft dat RABO de verliezen van VION niet meer wil financieren. Dat is en blijft de molensteen om de nek van Vion.

 • drikhend

  Groot onbeheersbaar dat is VION zijn doodsteek geweest . Alles willen hebben en op die manier de concurrent uit willen schakelen . Neem een of meerdere bedrijven over en probeer deze maar eens te integreren in de bedrijfsvoering . Dit lukt bijna nooit zonder dat het veel geld kost . Want elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur en elk volk heeft zijn cultuur . als men een of beide niet kent zal men zich moeten aanpassen en niet denken dat zij zich meteen aanpassen . Dit zijn processen van jaren . Als je dan managers hebt die alles willen hebben en hier geen oog voor hebben . Zal dit proces leiden tot ondergang . Want managers zijn meer bezig met eigen ego en zakkenvullen dan met begaan van het bedrijf . Want hoe is het mogelijk dat er familie bedrijven zijn in dezelfde sector die schatrijk aan het worden zijn . Deze werken niet aan hun ego maar blijven gewoon mens en hebben een lange termijn visie voor hun bedrijf . Wat uiteindelijk de werknemers en leveranciers ten goede komt . Ze zijn goed voor hun geld en hoeven daarom niet voorop te lopen en ook niet meer te betalen dan anderen . Zekerheid is ook geld waard .

 • sturk

  Bovenstaande is een juiste conclusie. Geen visie en totaal geen passie in de top. Elke nieuwe directeur bouwt weer zijn eigen kerstboom van vertrouwens mensen, die bij volgende benoeming weer ontmanteld moet worden. Op naar de volgende vleesloze CEo. Het is niet de vraag of het doek valt voor Vion , maar wanneer.

 • John*

  wordt tijd om de schaar te pakken bij vion.. strak gelijde units maken die allen gespecialiseerd zijn. mooie fexibele schil met personeel erom heen. en zorgen dat je weer eens NEE kan verkopen.

 • sturk

  Begin dan om eerst Duitsland weg te knippen. De cultuur is daar zo anders dan in Nederland, dat krijgen ze nooit op de rit, want dat is niet te betalen. Het meeste daar kan zo dicht verouderd (De vroegere openbare slachthuizen van Nederland ) jaren 70/tot begin 80 ) De sfeer is daar zeer hiërarchisch en ze laten zich niets voorschrijven uit Nederland, want dat voeren ze gewoon niet uit.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.