Varkenshouderij

Nieuws 9 reacties

Erik Stegink wint innovatieprijs gezonder produceren

Venray - Varkenshouder Erik Stegink uit Bathmen is dit jaar de trotse winnaar van de wisselbeker 'Innovatieprijs varkens gezonder produceren'.

Hij versloeg Gerard Weijers van automatiseringsbedrijf Nedap en Erwin van der Wielen van Kewi-services, die respectievelijk tweede en derde werden. De prijs werd uitgereikt tijdens het symposium Hogere Varkensgezondheid van Coppens diervoeding, fokkerijorganisatie PIC en Boerderij in Venray.

Stegink houdt zijn varkens op een vernieuwende wijze. Hij past multi-suckling toe, de biggen lopen vanaf vijf dagen vrij rond en beschikken ruimschoots over afleidingsmateriaal. "Vrolijke blije varkens zijn gezonde varkens", aldus Stegink, die het afgelopen jaar ook volop in het nieuws kwam met een biggenglijbaan voor zijn dieren. Stegink vermarkt een deel van zijn vlees onder de naam Pipaporc.

Laatste reacties

 • arjan nijbroek

  gefeliciteerd Erik, goed voor de sector.

 • wimpy

  dus dat wordt de nieuwe trend alles door mekaar laten lopen ?

 • cpm.vandeursen

  Ik snap het niet meer. Jaren is ons verteld dat tomen bij elkaar moeten blijven liefst tot de slacht. Voor de gezondheid . Nu mag alles weer bij elkaar.

 • Burnetti

  Gefeliciteerd met deze prijs.

 • agratax2

  Ik kan me voorstellen dat deze wijze van biggen / verkens houden de weerstand tegen ziektes op een natuurlijke wijze verhoogd. Jonge Dieren maar ook kinderen beschermen tegen infecties maakt geen sterkere volwassenen, maar juist zwakkere die meer vatbaar zijn voor welke infectie dan ook.

 • joannes

  Een prijs voor een een oud idee! Vroeger (60tiger jaren) werden zeugen met hun biggen ook samen in een hok gezet.

 • Snel

  Als ze de eigen biest hebben gehad maakt `t toch niet meer uit en ik denk dat ze ook telkens de eigen moeder weer opzoeken, zo ging dat bij ons vroeger tenminste wel.

 • W Geverink

  @Han #5. Het ligt er aan hoe je het bekijkt. Het enige ontsmettingsmiddel dat ik kocht was voor het ontsmetten van het eigen varkenstransport naar de slachterij. Verder werd er nergens ontsmet. Het werkt makkelijk als je stallen op een veilige afgelegen plek staan waar de varkens niet zo maar worden besmet met ziektes van buiten af. Ik heb heel wat jaren ervaring met SPF varkens en het komt het welzijn, de technische resultaten en uiteindelijk de portomonee ten goede als de varkens helemaal geen weerstand hoeven op te bouwen tegen wat voor ziektes dan ook. En ja op een goede locatie kunnen SPF varkens ook gewoon naar buiten. De zeugen werden geent voor parvo en vlekziekte en de biggen op 30 kg alleen voor vlekziekte.

 • Gebri

  Erik gefeliciteerd met de prijs

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.