Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

Douma: 'Het wordt een pittig jaar'

Oosterwolde – Eric Douma, vicevoorzitter vakgroep varkenshouderij van LTO, voorziet een moeilijk jaar voor de varkenshouders. "Het wordt een pittig jaar."

Reden is de enorme prijsval van de varkens in de laatste maanden van 2014, zodat nu onder de kostprijs wordt gewerkt. De beroerde marktomstandigheden raken de Nederlandse varkenshouder het hardst, betoogt Douma. Dat komt omdat door kostprijsverhogende maatregelen op het gebied van milieu en dierenwelzijn de Nederlandse kostprijs 20 cent per kilo vlees hoger ligt dan van andere, concurrerende landen.

Speerpunt voor belangenbehartiger Douma dit jaar is daarom varkenshouder ruimte bieden om te ondernemen en voorkomen dat de kostprijs verder stijgt, maar liever nog zakt. Met ruimte om te ondernemen doelt hij op ruimtelijke ordening. Bouwblokken moet groot genoeg zijn om bedrijven aan te passen aan de wensen van de ondernemer, maar ook om in te spelen op marktwensen. Voor nieuwe houderijsystemen is soms meer ruimte nodig.

Op het gebied van kosten is het streven om collectieve regelingen zoals Verordening Varkensleveringen (VVL) en I&R zo uit te gaan voeren dat deze goed werken, tegen minimale arbeid en kosten, stelt Douma. "Kostprijs is een groot item."

Voor Douma weegt het zwaar dat Nederlandse varkenshouders een meerprijs beuren voor alle meerkosten die zij maken of dat de kostprijs zakt. "De varkenshouderij voldoet aan alle geldende regels. Het is nu zaak dat dit wordt uitbetaald."

Laatste reacties

 • gerjan slingenbergh

  Nog veel meer varkensvlees produceren, wat een fantastische oplossing van het probleem.

 • boer drenth

  Inderdaad gerjan, veelgrotere bouw blokken nog veel meer grote varkens stallen .,dat lost het probleem op .Wat weer een onzin.

 • joannes

  De Noorderlingen vs de Zuiderlingen! In Oosterwolde is er nog Ruimte! Zo zie je maar, eigen volk eerst!

 • wimschaap

  inderdaad nog meer . Wat een sukkel en daan moeten ze gefinacierd worden door voerleverancier handerlaar en de kleine man word afgestaft

 • niet

  ja wat een slecht verhaal kun je zien wat ze voor je doen!!!! Laten ze zien dat de markt van Rusland weer open gaat dan komt er misschien iest lucht!!! Belangenbehartigers ga naar Poetin en praat dan niet over hoe hij zijn volk behandeld, homo's of de MH-17!!!! Alleen praten dat het land weer agrarische producten van Nederland wil en ja de politiek kan zich hierbij aansluiten!!!!

 • Realist

  @ 1 en@2
  er staat 'Voor nieuwe houderijsystemen is soms meer ruimte nodig'
  er staat niet dat er meer dieren moeten komen.

 • Snel

  Als we in Nederland niet opschalen is `t ook einde oefening, in andere landen om ons heen doen ze dat wel om de kosten per eenheid te drukken. Maak zelf je keuze om `t niet of wel te doen.

 • Superteddy

  Inderdaad! Minder produceren is zeker geen oplossing, want dan vult het buitenland die productie wel aan. Schaalvergroting en kostprijsverlaging zijn de enige manier. Het kan blijkbaar goedkoper op andere plaatsen in Europa, waardoor ook hier de prijs daalt.

 • joannes

  @Superteddy, en hoe valt dat dan te rijmen met die supersubsidies die Oost Europa gegeven worden voor uitbreidingen? Politicy die tegen Armoede en de Gevestigde orde vechten leidt tot Overproductie. En dat zeker wanneer de consumptie in de EU stokt onder, in het westen de negatieve publiciteit, en in het Oosten, omdat minder verdient wordt met dat grenzen dicht gooien!

 • gerjan slingenbergh

  @realist Er staat ook dat de kostprijs een groot item is. Meer ruimte voor minder dieren?

 • alco1

  De intentie van het artikel is de verschillen in kostprijs door allerlei milieu en dier welzijn eisen. Verder is het zoals @Snel en Superteddy schrijven.
  Triest, maar de keiharde realiteit !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.