Varkenshouderij

Nieuws 19 reacties

Biggenprijs omhoog, varkens gelijk

Zoetermeer – De Nederlandse biggenhandelaren rekenen voor de komende week op een prijsstijging van 50 cent per big. De beursprijs voor vleesvarkens blijft daarentegen onveranderd.

Het feit dat de varkensprijzen niet van hun plaats komen, wordt hier en daar gezien als een meevaller. Duitse slachterijen zouden de prijzen verder willen drukken omdat de afzet van varkensvlees onvoldoende zou zijn om de prijzen op niveau te kunnen houden.

Na de feestdagen wordt erg veel geslacht om het overaanbod weg te werken. Dat lukt nog niet helemaal en zodoende blijft er nog sprake van een ruim aanbod. Leveranciers wijzen er daarentegen op dat vraag en aanbod steeds meer in evenwicht komen.

Al met al blijft de prijsvorming stabiel en dat uit zich dan ook in een onveranderde beursprijs in Nederland. Vleesconcern Hilckmann maakte eerder vandaag ook een onveranderde notering bekend.

De biggenhandel in Nederland geeft na een wekenlange onveranderde notering nu een hogere prijsverwachting af. De komende week stijgt de beursprijs voor biggen volgens deze handelaren met 50 cent naar €24,50 per stuk.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;

verwachte beursprijs voor biggen

beursprijs voor vleesvarkens

Duitse varkensprijzen

Beursprijs zeugen

Laatste reacties

 • frans1

  Dit zegt nog niets dus maak er dan ook nog niets van .
  ((???De biggenhandel in Nederland geeft na een wekenlange onveranderde notering nu een hogere prijsverwachting af. De komende week stijgt de beursprijs voor biggen volgens deze handelaren met 50 cent naar €24,50 per stuk.???))
  Dit is een gemiddelde doorgave met een afronding van 50 ct met ander woorden het gemiddelde ligt waarschijnlijk op dit moment ergens tussen € 24.26 en €24.74 .
  Het kan dus nog alle kanten op ,woensdag komt de definitieve prijs uit .

 • Ad7

  Er is teveel vlees, dus de productie is te hoog (lees: teveel biggen en uiteindelijk ook vleesvarkens) dus de prijs van de biggen verhogen draagt niet bij aan een oplossing voor het vleesoverschot! En er zal wel een of andere goeroe(Rabobank) opstaan die wederom gaat beweren dat het dit jaar een goed jaar gaat worden voor de vleesvarkens, maar laten we dit jaar maar eens beginnen met wat te verdienen door niet met veel te dure biggen te starten!

 • John*

  en het met je eens ad7, maak de biggen maar 10 euro. Waarschijnlijk is het over een jaar afgelopen met de vleesvarkenshouderij in Nederland.

 • varkenshouder1

  Eens Ad7 en John, dit blijft niet duren..

 • Ad7

  Waarom zou het over een jaar afgelopen zijn, eindelijk ook de kans om ook eens wat te verdienen!

 • varkenshouder1

  Ad7, vleesvarkenshouders werken onder kostprijs en dat blijft niet duren. Je kan jezelf er altijd uit lullen maar structureel wordt er te weinig verdient.
  Er wordt onder aan de poten gezaagd en uiteindelijk valt de hele tafel om, ook degene die nu denken dat ze het wel redden. Er staan hier hele leuke vleesvarkensbedrijven te koop voor heel weinig geld en toch worden ze niet verkocht. Dat zegt veel over de economie in de sector.

 • Ad7

  Daarom zou het goed zijn dat de varkenscyclus eens zijn werk zou doen en daar hoort het opdrijven van biggenprijzen door handelaren c.q. hun slachterijen hetzij in NL of DLD niet bij, die zijn enkel gebaat bij het volhangen van de slachthaken, want daar verdienen zij hun marge! Maar we zijn als boeren te veel bezig met ons eigen bedrijfsproces en proberen de relaties in de keten zo veel mogelijk in stand te houden, en daar maakt de handel handig ge(mis)bruik van!

 • Ad7

  P.S.: Ook banken kwamen tot op heden steeds met hoopgevende berichten over de varkensmarkt en hierdoor bleef er hoop dat het goed zou komen. Dat is er mede oorzaak van dat elk voorjaar de prijzen van de biggen worden opgedreven. Dus de banken roepen het onheil door hun beïnvloeding van de markt ook over de boeren en in sommige gevallen ook over zichzelf af!
  Ik vraag me eigenlijk af waarom er alleen hoopgevende berichten komen en nooit eens een prognose dat het wel eens een heel slecht jaar zou kunnen worden?

 • varkenshouder1

  Mee eens Ad7. Vooral een aantal prominenten in de sector durven het steeds weer aan te beweren dat ze duur worden. Ik denk dat die juist van bepaalde periferie een veer toegestoken krijgen zodat wij lekker veel vlees op de markt brengen, of zou dat een illusie zijn.???
  Maar de cyclus gaat op deze manier zijn werk doen. In landen buiten de eurogrenzen zijn de varkens gewoon duur. Op deze manier komen er binnen de eurogrenzen vanzelf minder varkens.
  Hopelijk gaat de euro onderuit waardoor exporteren weer makkelijker wordt. Landen buiten de euro zullen toch onze varkens moeten kunnen betalen.

 • joannes

  @Ad7, dat aan de Tafelpoten zagen doen je eigen collegas in de NL. Het verschil in kostprijzen is héél groot bij opschalen, bij verhuizen naar het Noorden, bij modernisatie van houden, en............ niet te vergeten de goede stallen uit failliete boedels die weer gevuld worden. Alle zaken waarmee de spreiding in kostprijzen nog steeds groeit! En lage kostprijzen hebben lage opbrengstprijzen nodig om hun extra capaciteit te verwaarden wanneer de hogere kostprijs producenten de strijd (moeten) opgeven. (Die 1 of 2 topjaren in de Varkenscyclus) En dat in een NL markt die voor meer dan 50% afhankelijk is van export en met alle middelen door de Politiek aan de ketting legt. NL moet dus wel goedkoop produceren om uberhaupt het vlees te kunnen exporteren op die buitenlandse markten.

 • BoB de Bakker

  @Joannes, hoezo door de politiek aan de ketting liggen? Misschien is dat wel de bescherming van de agrarische sector. Wanneer de kansen erzijn gaan vele (varkens)boeren verdubbelen in produktie zonder af te vragen of er wel plaats is voor de extra produkten. Noem mij eens een andere middenstander die het ook zo kan doen?

 • joannes

  Waarom moet de Politiek de maat stellen @BoB de Bakker? Of de zaak aan de ketting leggen?. Die Politiek is inconsequent en vol van belangen (tegenstellingen)! Dat kompas geeft totaal verschillende signalen en maatregelen. Ze dienen grote heren en grote (export diensten) belangen die hun eigen mensen in de Politiek laten lobbyen. Hoe kan je anders

  http://www.nieuwgemengdbedrijf.nl/

  en
  http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2015/1/RvS-vergunning-varkensstallen-terecht-geweigerd-1685761W/

  Verklaren

  Een Middenstander die met lokaal publiek zijn brood verdient is niet te vergelijken met een ¨Grondstoffen Leverancier¨ die voor de wereld wijde voedings supply chain (aanvoer keten) produceert. Het verschilt in essentie, al is de exploitatie omvang of balans omvang ongeveer gelijk.

 • BoB de Bakker

  @joannes, is dat niet erg hoog gegrepen: Grondstoffen Leverancier? Als dat zo is zijn er legio alternatieven.

  En wat betreft weigeren van vergunningen; In Nederland is alles planologisch vastgelegd, ervan afwijken is heel moeilijk. Het zal je bijv nooit lukken om van een vliegveld voor miniatuurvliegtuigjes een alternatief voor Schiphol te maken.

 • joannes

  @BoB de Bakker, loop eens een keer in de Supermarkt en kijk wat er in de vlees en vleeswaren afdeling ligt! Elke Supermarkt heeft het, omdat een basis onderdeel van de maaltijd is. En niet alleen in Nederland maar over de gehele wereld. Nu met meer dan 50% export is een flink deel van de agrarische aktiviteit grondstoffen, voor die inmiddels ¨veredelde¨ producten, aan het produceren. Weleens waar een groep kleinere zelfstandige bedrijven maar gezamenlijkheid houden zij vele directen, indirecten banen en werkgelegenheid in stand. Daarbij is die ruim 50% ook nog eens een flink onderdeel van de toegevoegde waarde die we exporteren in levende have, halffabrikaten of consumenten producten. Dus niets te hoog gegrepen; ondergewaardeerd zal je bedoelen. En dan die Politiek, bestemmingsplannen en vergunningen worden toch Politiek besloten op de verschillende niveaus en in verschillende kaders? Waarom kan een Haven wel uitbreiden en zelfs een dorp laten verplaatsen terwijl een Boer geketend wordt? Werkgelegenheid , precies! Nu, met jouw vraag en stelling maak je hardstikke duidelijk dat bij elke vergunnings aanvraag verschillend gedacht en gemeten wordt!

 • John*

  @ Ad7, als de biggen nu 10 euro worden gaat bij een heel groot gedeelte van de zeugenhouderijen de lamp uit. Misschien nog 6 maanden productie en dan zit je zonder. Zoals het nu gaat zal de vleesvarkenshouderij blijven schommelen rond die 80 euro voerwinst en draagt de vermeerdering het volledige risico.

 • BoB de Bakker

  Joannes, exporteren onder de kostprijs, is dat winst?

  Welk belang dient men wanneer een varkenshouder een vergunning voor een schuur krijgt, alleen het belang van de varkenshouder. Wanneer vergunning niet wordt gegeven komt er geen stukje vlees minder in de supermarkt. Uitbreiden van een haven is algemeen belang. Is trouwens interessante vraag, wat te doen wanneer een gemeente een nieuwbouwwijk plant richting een Natura 2000 gebied?

 • joannes

  @BoB de Bakker, vlees en de vleesproducten productie is véél meer dan een individuele stal, maar die stal is wel een onderdeel van de complete sector, supply chain, die op zijn minst instant gehouden en ondersteund moet worden voor haar NL export van toegevoegde waarde belang. En niet ..... zoals nu.... voordurend getraineerd worden door Burgers die er geen belang in zien, en langaam naar een Natuurpark willen groeien met Boeren als Parkwachters. Door de agrarische activiteit als maar lokaal te beoordelen mis je compleet het belang en het nut van deze activiteit voor de NL samenleving. In feite is het de meest gespreide activiteit die op de qua belang individuele grote bedrijven als DSM of Philips overstijgt. Bedrijven waar plaats voor gemaakt wordt in NL in ruimte en vergunningen en vooral tolerantie. Het probleem is velen, Burgers, geen inzicht hebben in die agrarische complexiteit. http://nl.wikipedia.org/wiki/Economie_van_Nederland

 • Ad7

  @John: wie ligt er de hele tijd te mekkeren dat de biggen 10 euro moeten worden, ik heb het over een evenredige verdeling van de pijn in de markt, dat is heel wat anders!

 • John*

  de pijn in de markt is dat vion feitelijk failliet is en daarmee de vleesvarkenshouderij in Nederland hartstikke ziek maakt.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.