Varkenshouderij

Nieuws 49 reacties

Beursprijs varkens 3 cent omlaag

Zoetermeer – De Nederlandse beursprijs voor vleesvarkens daalt met 3 cent naar €1,19 per kilo geslacht gewicht. Vleesconcern Hilckmann verlaagde zijn notering met 4 cent en komt daarmee op een prijs van €1,21 per kilo geslacht gewicht.

Hilckmann volgt met zijn prijsverlaging de prijsontwikkeling in Duitsland. Daar gingen de Vereinigungspreis en de notering van Tönnies ook met 4 cent omlaag. Vion GmbH verlaagde 2 cent, maar had al eerder een prijsdaling van 2 cent doorgevoerd. De Duitse prijzen komen daarmee op €1,28 per kilo geslacht gewicht.

De biggenhandelaren voorzien de komende week een stabiele prijs. De beursprijs blijft daarmee op €24 per stuk.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;

verwachte beursprijs voor biggen

beursprijs voor vleesvarkens

Duitse varkensprijzen

Beursprijs zeugen

Laatste reacties

 • niet

  ach ja gewoon laten zakken wat voor nut dat nog heeft snap ik niet!!! Mag de landbouw niets verdienen?? Al die fusies van vroegen hebben niets opgeleverd voor de boer, we zijn overgeleverd aan de grote slachterijen. Het word tijd om de te verkopen varkens op een hoop te leggen en dan kunnen ze kopen voor een bodem prijs of een plus geld erbij doen is van de zotte!!!! Eens kijken of de doorgeef luiken van de slachterijen dan ook nog aan het draaien blijven, wij hebben de grondstof en geven het zo weg!!!!!! En biggen stabiel??

 • gjcamps

  Niet verkopen voor lage prijs, dan heb je een grote vriescapaciteit nodig.

 • Joseph,de man

  Eigen schuld dikke bult, en maar bijbouwen en uitbreiden voor een niet bestaande markt.
  Nu hoor je de RABO bank niet, maar zij zijn wel diegene die de boeren gek gemaakt hebben, de melkveehouders komen er achteraan.

 • varkenshouder1

  Sector in Europa moet zeer spoedig zelf ingrijpen om niet alle boeren om zeep te helpen. Slachtgewichten omlaag. Belgische voorstel om premie te geven als je lichtere varkens slacht moet er op zeer korte termijn komen. Een andere oplossing is er niet en invriezen helpt de sector alleen maar verder in het slop.
  POV opgericht, hier is je eerste opdracht om leden te blijven houden. Ik wil wel eens zien of ze nu daadkracht hebben, anders meld ik mezelf weer af als lid.!!!!!

 • joannes

  @Joseph van Maria, vergis je nooit in het jasje wat de Rabo iedere keer weer aantrekt. Het jasje van ¨de autoriteit die met kennis en studie weet¨. Hun handel is geld uitlenen in ruil voor hypotheek rechten. Met het leeuwendeel van de NL huizenmarkt opgepomt tot op springen, hebben ze héél veel belang bij de garanties die ze nog bij Boeren grond en eigendommen kunnen hypotekeren. AL is het alleen maar voor het tegen- of evenwicht in hun boeken. Dat ¨jasje¨ is niet meer dan een verpakt of aangekleed verkoop verhaal. Geen mens en geen computer had voorzien dat de Olie zou dalen, nu, Dan kunnen ze zeker niet het consumptie en export patroon voor NL Vlees en Zuivel goed inschatten!

 • alco1

  De hand in eigen boezem steken is veel mensen niet aan de orde.
  Voetbaltrainers zien vaak het collectieve falen van hun eigen team niet, maar alles wordt opgehangen aan de fout van de scheids.
  Zo ken ik ook mensen die lobbyden van de éne bank naar de andere om maar geld te kunnen krijgen. Maar o wee als het misgaat. Dan weten ze wel waar ze moeten toeteren.

 • c.putten

  ik hoor ook weer van sommige boeren van 6000 vleesvarkens bijbouwen dus de grote met bijproducten verdienen toch nog geld met varkens houden.

 • Ishtar

  1,19 euro?
  Een tijdje terug deed de varkenssector een noodkreet dat het al de vereerde kant op ging.
  Annie Schreijer-Pierik, CDA-Europarlementariër, samen met LTO, NVV, COV en Nevedi hingen aan de noodklok te rellen.

  En wat is er gebeurt, welke plannen , visies en stappen?
  Ze hebben een website gemaakt was het enige resultaat........

  Maw, dit zijn de bestuurders van de professionele varkenssector?
  Zeker allemaal stage gelopen bij Vion ooit?

 • Tearpoal

  Ach, eigenlijk is het ook geen probleem, gewoon de voerschuld nog wat laten oplopen. Het wordt wellicht wel een probleem als ook de melkveehouders een voerschuld organiseren. Je zou zeggen, het houd een keer op, maar we laten ons in 2015 opnieuw verrassen.

 • joannes

  Sinds wanneer is de Rabo de Scheids @Alco1? Het is één van de belangrijkste spelers in het agrarische NL wereldje, en daarbuiten! Al verkleden ze zich als adviseur en visionair, het zijn Spelers die hun eigen belang hebben en proberen te vergroten ten koste van de Individuele Boer.

 • LUCTOR

  Heb onlangs een documentaire gezien waarin bouwvakkers omgeschoold waren tot verzorgenden in verpleeg tehuizen en op zorgboerderijen deze mensen hadden nooit gedacht of gedroomd dat ze in dit vak terecht zouden komen nu ze hun drive hadden gevonden beviel het hun best en de beloning was hoger als in de ww of bijstand. De malaise met de varkens is gewoon overproductie niets meer of minder zou het daarom niet beter wezen voor de generatie varkens houders die nog ver van hun Aow zijn verwijderd (pensioen zit er niet in want de stenen zijn onverkoopbaar nu en in de toekomst van deze bedrijven) om een voorbeeld aan deze bouwvakkers te nemen want het lijkt mij geen pretje om jaren achtereen met een jong gezin beneden bij stands niveau te leven.

 • jos54

  slachtgewicht omlaag? is er een markt voor bv de lichte poothammen

 • gjcamps

  Het probleem is niet overproductie maar slechte vermarkting, EU labels ipv regio producten uit bv Nederland en domme politieke spelletjes met exportlanden. Het aantal dierplaatsen met vergunningen blijft hetzelfde maar er komen steeds meer biggen van een zeug en ze groeien ook nog sneller. Er komt dus meer vlees , binnen Europa niet veel groei in consumptie mogelijk dus moet het naar Azië, Rusland, Africa.

 • koestal

  Ik las vorige week dat de bodem van de markt bereikt was,ze zakken nu door de bodem .

 • LUCTOR

  Meneer Camps het probleem is gewoon overproduktie u geeft het zelf al aan er wordt niet meer geconsumeerd maar wel meer geproduceerd.
  PS In welk deel van Afrika zou u het vlees willen afzetten? Aziatische landen zijn prijs kopers met andere woorden kopen waar het goedkoopst is en binnen afzienbare jaren is Rusland zelfvoorzienend met behulp van west Europese kennis en financiering.

 • putten

  biggenprijs gelijk en de toeslagen omhoog? nog even en de toeslag is hoger dan de basisprijs. 35 euro in het hok en geen cent meer!

 • Wim Toornstra

  Putten ga vissen man. Er wordt op dit moment nergens ook maar een cent toeslag meer betaald.
  Als varkens niet snel stabiliseren of gaan stijgen zakken de prijzen zelfs nog in Jan.
  Kelders zitten vol dure stront ,voer wordt voorzichtig duurder en 2014 geen zak verdient. Waar denk je dat de mester de biggen nog van kan betalen???

 • joannes

  Stoppen Wim! Dit ga je niet trekken! De Biggen komen wel weg!

 • varkenshouder1

  Zoals het er nu voorstaat heeft Putten gelijk Joannes.
  Ik ben ervan overtuigd dat de sector moet reguleren om te overleven. Of je nu 100 of 100000 vleesvarkens hebt, of 300 of 3000 zeugen. Dit trekt niemand meer.

 • WT

  De oorzaak van overproductie begint bij de zeugenhouders.
  Lichter leveren is geen oplossing, minder en zwaardere geboren biggen
  is de oplossing.
  POV denk hier maar eens over na!!!

 • varkenshouder1

  #WT:
  Dat is geen oplossing. De innovatie in de sector moet blijven bestaan dus ook de vooruitgang in de fokkerij. Je kan nooit tegen een fokker zeggen ga maar minder biggen draaien want we hebben teveel varkens. Dit moet je bijsturen 'end of the pipe'. Daar zijn mogelijkheden om zo voor fokker en mester een verdienmodel te ontwikkelen zonder dat we vlees in moeten vriezen enzovoort. Dat moet de opdracht zijn aan POV en niet het teniet doen van bedrijfsresultaten. Dat is een doodlopende weg.

 • joannes

  Laat je niet gek praten met Overproductie als oorzaak! De Oorzaak is die Russiche Boycot die even Politiek is besloten. Daarmee is er een direct overschot aan niet alleen mestvarkens maar alles wat eromheen nodig is om een Mestvarken te produceren. Dat is de Hoofdoorzaak! Nu na 6 maanden ligt inderdaad alles op de vloer. Maar de Euro is óók al door de 1,20 bij de Dollar en dat van 1,40 in Mei. Export en verwerkers moeten nieuwe export kanalen ontwikkelen en met 1,20 gaat dat een stuk makkelijker. ¨Na regen komt zonneschijn¨ zullen we maar denken!

 • Realist

  @gjcamps

  Als slechte vermarkting de oorzaak is, ga ze dan zelf vermarkten.
  Dan moet er immers goed brood te verdienen zijn.

  zelfvoorzieningsgraad EU is 107 - 110% als dit niet opgelost wordt door de producent zal de prijs laag blijven, gaan bedrijven failliet, nemen andere bedrijven de failliete bedrijven voor een habbekrats over zodat hun kostprijs lager wordt, en de opbrengstprijs voor deze bedrijven voldoende zal zijn.

  Helaas is het een ratrace, en alleen Europees ingrijpen in de productie, of een nieuwe ziekte als PED of ander nieuw virus of bacterie kan de bedrijven redden.

  1991 voor het eerst PRRS in West Europa, en was financieel het beste jaar van de laatste 30 jaar.

 • WT

  @varkenshouder, Nee 16 levendgeboren biggen a 1200gram dat is
  pas duurzaam en kunstmatige opfok, ha ha .
  Dit is een doodlopende niet acceptabele weg die door topigs en danvi
  is ingeslagen. De tijd zal leren welke kant het uitgaat.
  De bron van de overproductie in Europa begint bij te veel biggen
  die uiteindelijk bijna allemaal aan de haak komen.

 • gjcamps

  @ Realist ik zit in vermarkting van stal equipment en volg wereldwijd de ontwikkelingen. De consumptie en vraag naar goed varkensvlees groeit wereldwijd, met name Azie heeft een voorliefde voor varkens tov van kip. Vlees lijkt me nog makelijker te vermarkten dan kapitaal goederen.

  De europese overproductie komt oa door het Brussels subsidie beleid in de nieuwe landen zijn met 50% Sappard subsidies bedrijven opgestart. De Nederlandse politiek had gehoopt dat hier dan een evenredige capaciteit zou stoppen. Een productie verschuiving is er echter maar ten dele gekomen. De 'stoelendans' is nu in volle gang we zullen zien wie er over blijft.

  Wat Joannes al aangeeft helpt de gedaalde Euro koers ook bij Export. Bij de lage prijzen zal er ook meer varkensvlees ipv Kip, Kalkoen of Rund gegeten worden.

 • info104

  Hoe kun je een goede prijs bedingen als de koper weet dat je MOET verkopen, zorg ervoor dat je weinig te verkopen hebt dan kun je een goede prijs bedingen, met vlees is dat wat moeilijker als met de productie van bv. een trekker die koop je op bestelling en moet je wachten op het moment van de aflevering van de maker . Ik zie een goede geregelde quotering als enige oplossing omdat er teveel boeren hun eigen gang gaan met de productie, neem het voorbeeld van de witvleeskalveren daar word de productie bij een overschot direct aangepakt en word er niet gebouwd zonder een contract te hebben bedongen, dat is ook een vorm van quotering, maar het werkt wel. Het blind produceren is niet meer van deze tijd, 't is wel jammer want we leveren weer een stukje ondernemingsruimte in wat we van naturel in ons bloed hebben zitten, maar zolang er stallen van meer dan 5000 stuks vleesvarkens worden bijgebouwd zal dit laag geprijst voedsel wel aanhouden en zullen de investeerders grote risico's lopen

 • joannes

  Je laatste zin is waar en niet waar @info104! Maar bovenal begin je al met het grootste probleem voor de Mesters; ze denken met de 2 weken speelruimte die ze hebben voor de verkoop voldoende onderhandelings tijd te krijgen voor de beste prijs. Want dat MOETEN van jouw, heb je op deze manier zelf over je afgeroepen. Diegene die die stal van 5000 bijbouwen handelen vaak niet met die twee weken. Die hebben het wel zo uitgemeten dat ze naast de lagere kostprijs óók weten wat ze vangen wanneer de Varkens slachtrijp zijn. Dat verschil tussen weten en organiseren en afwachten tot het MOETEN maakt het verschil in rendement en toekomst perspectief. De verschillen onderling zijn blijkbaar nog voldoende groot om elkaar uit het (in varkens termen) hok te concurreren. Overigens doen de Verwerkers én de Voerleveranciers hier gretig aan mee, omdat ze besparen op logistiek en betalingsrisico´s! De marge bandbreedte is dus alleen maar groter bij die innovatieve bedrijven! En daar profiteren Financiers en Leveranciers weer van. De concentratie, wanneer niet beperkt of gestopt door de Politiek, loopt alleen maar sneller in slechte tijden.

 • gjcamps

  Twee weken voor een product gereed is nog onderhandelen over de prijs geeft je bij krapte leuke prijzen maar is niet meer van deze tijd. Verkopen voordat je begint middels contracten of via termijnmarkten. Ook zal je meerdere afzetkanalen moeten hebben, dat valt niet mee maar is net zoals Joannes het schrijft een must. Het aantal slachterijen is beperkt in een effeciente transport radius voor levende dieren. Quotering is ook niet de oplossing, krijg je weer quotarechten die weer kostprijsverhogend gaan werken voor bedrijven die willen uitbreiden. Een Cooperatieve afzet/vermarkting zou een oplossing kunnen zijn waarbij boeren het vlees verkopen en het slachten uitbesteden. Nu schuift de verwerker en handel de slechte retailprijzen door naar de producent. Als producenten zelf de prijzen met retail onderhandelen krijg je een andere positie.

 • John*

  @gjcamps, als boeren hebben we geen vleeshandel nodig maar een slachterij met vrieshuis. in tijden van overschot brengen we daar de varkens heen. De voorraad wordt terug communiceerd naar de boeren zodat deze kunnen anticiperen op de productie. De handel zal weer moeten komen vragen om varkens. Daar moeten we naar toe: een extra afzet kanaal buiten de reguliere kanalen.. • gjcamps

  John, vriescapaciteit is leuk voor kleine pieken op te vangen. Vlees invriezen kost geld, de versmarkt is het aantrekkelijkste qua kostprijs en marges. In het buitenland zie dan ook dat geintegreerde bedrijven de voerfabriek en de slachterij met vries en verwerkings capaciteit controleren. Vermeerdering en vleesvarkens bedrijven worden vaak bij contract growers uitbesteed. Onze Europese structuur is daarvoor te verdeelt en de rekening krijgt de boer gepresenteerd.

 • joannes

  @John* wat bedoel je met slachterij? Het is namelijk diegene die de Mester bepaalt in opbrengstprijs, aflevermoment, verkoop kanaal, volume, en.... mogelijk ook nog prijsbuffer om zogenaamde ¨seizoens verschillen¨ af te vangen. Dit los van Vrieshuizen of Vleeswaren activiteiten die natuurljk óók nog eens een schokdemper of opslinger effect veroorzaken. Mijn stelling is dat je geen Slachterij of Vrieshuis nodig hebt! Wat je nodig hebt is een uitgebreid rekenmodel! Waarin je 1 weet met welke capaciteit er geleverd gaat worden ( zo wijd mogelijk) en 2 de consumptie en verwaarding. Zoiets behoeft in het begin niet te uitgebreid te zijn maar zal in de tijd met data verzammeling aan kwaliteit en precisie winnen. Vervolgen ga je de info distribueren met risico profielen voor opbrengst prijzen. Het gevolg zou moeten zijn (bij betrouwbaarheid) dat de totale bedrijfskolom van zaadje tot karbonaadje binnen de grenzen van rendabel tracht te blijven. Eventueel kan je zelfs een prijs systeem er overheen leggen waar extra productie lagere prijzen opbrengt dan productie binnen de bandbreedte! Óók voor de gehele sector omdat dat de zogenaamde intrisieke of extrinsieke incidenten zijn zoals bv de Russische Boycot. Dan weet de Politiek óók gelijk wat ze veroorzaakt! Ziektes ed kunnen dan nog uitschieters veroorzaken maar de reactie daarop met berekening zullen weer veel beter in de band gaan passen en niet prijs negatief terug schieten.

 • gjcamps

  Joannes, model prima, is een beter idee dan een vrieshuis. Maar moeten we dan boeren als lid van een cooperatief model gaan zien? Of is dit de taak van bijvoorbeeld een Vion of Tonies?

 • joannes

  @gjcamps, de slachterijen concurreren met elkaar bij retailers én boeren! Daarbij hebben betrokken bedrijven weleens problemen! Zoals we regelmatig ervaren. Hetzelfde geldt voor de verschillende landen die importeren of exporteren. Daarom moet je dagelijkse slachtgegevens die gepubliceerd worden via overheids wegen verzamelen en vergelijken met inseminatie, dek en zeugentellingen. Aan de verkoopkant moet je retail gegevens verzamelen voor de juiste uitsnijding en bestemming. Ook deze gegevens zijn wel ergens te vinden, hetzij direct bij die retailers, hetzij bij de verwerkers. Deze gegevens moeten tenslotte óók aan de keurings autoriteiten geleverd worden. Kortom er zijn natuurlijk zaken die moeten worden opgelost maar onmogelijk lijkt het mij niet. De eigenaar van zoiets zou een private organisatie moeten zijn in het belang van boeren en voor een ieder die er zijn voordeel mee kan doen tegen een kosten dekkende vergoeding. Het rekenmodel ontwikkelen is het grootste werk,maar altijd van een paar personen met goede communicatieve kwaliteiten voor de contacten en een of enkele personen die eea in computermodelen voor data verwerking en rapporten. Alles om de productie tijdig zelf te laten remmen voordat prijsbederf inzet! Want een gewaarschuwd mens gaat niet voor Verlies produceren!

 • John*

  @ joannes

  rekenmodel is leuk, maar misschien moeten we is gaan denken aan het kengetal varkensvoorraad. Dit zijn het aantal varkens die tussen nu en 11 maanden aan de haak gaan komen. Als dit getal bekend is kan de productie hier op aangepast worden.

 • varkenshouder1

  AUB geen slachterijen met veel vriescapaciteit. Minder vlees de markt inzetten met een sturingsmodel is effectief en daadkrachtig maar laat dit nooit door de slachterijen zelf organiseren. Dit zal vanuit de POV moeten.
  Geen overcapaciteit invriezen zodat je binnen 6 maanden om de oren geslagen wordt door diezelfde slachterij.

 • joannes

  Dat bedoel ik ook @John*, elke week een rapportage over het aantal te verwachtte varkens berekend in hun levensfase met hun geprognotiseerde opbrengst op basis van historie, conceptie en consumptie! Een voortschrijdend ¨prijs/volume¨ of weersbericht waarmee iedere varkenshouder weet dat hij onderin of bovein de opbrengstschaal gaat produceren. De relatie Biggen prijs en Verwachtte Opbrengstprijs komt dan ook beter te liggen. Nogmaals, betrouwbaarheid moet bewezen worden maar met deze info mag je verwachten dat een gewaarschuwd mens niet voor verlies gaat produceren. Het Productie kanaal gaat remmen bij lage prijzen en bijproduceren bij hogere verwachtingen.

 • alco1

  @Joannes. Op papier heeft het potentie, echter kan de praktijk nog weleens roet strooien, omdat 'verstandige' boeren ruimte scheppen voor 'blinden'.
  Nou moet je mij aub niet als blinde zien. Maar als we op vakantie gaan met de caravan naar het ons favoriete Zuiden rijden we vaak juist over wegen waar file vermeldingen over vermeldt staan. En deze blijken dan vaak juist opgelost te zijn.

 • joannes

  @alco1, dat is precies het verschil tussen agrarische productie en verkeersfiles. Op file vermelding anticiperen, en anti-anticiperen zoals jij handig doet, is ¨tijdigheid¨ ! Oftewel op tijd je gedrag veranderen. Bij files kan dat, en moet dat, zelfs direct, Bij varkens moet dat in relatie tot verwachtte oplevermoment data consumenten vraag. Die inschatting automaticeren in een model wordt dan ¨simpel¨ een algoritme waarmee je de behoefte/consumptie op het moment van initiëren van de productie kan voorspellen. Bij de start bij benadering maar met de huidige technologie kan zoiets, relatief snel, vrij nauwkeurig de consumptie van een commoditie als varkensvlees, wat zelfs in consumtiepatronen relatief betrouwbaar locaal groeit of krimpt, voorspellen. Je hebt ook een wiskundige/coder nodig om eea in dat algoritme te brengen. Naast natuurlijk de relatieve infomatiebronnen benaderen en verwerven.

 • alco1

  @joannes. Wat ik bedoel is dat het WEL een internationale handel is. Kortom, zullen er niet boeren als kikkers uit de kruiwagen springen?

 • joannes

  @alco1, je bent niet van individuele Boeren of Internationale handel afhankelijk. Bij de Start gebruik je exportdata en bij internationaliseren gebruik je bouwvergunningen, bouw, oplever, inseminatie, productiviteits, ziekte meldingen, etc ....... De EU gemeenschap registreert bij wet alle productie capciteit en productie voor vetarinaire en gezondheids argumenten. De absolute aantallen zijn minder relevant dan de krimp of uitbreiding omdat het in verband met consumptie en intercontinentale handel gebracht moet worden. Het absolute consumptie volume moet bediend worden en daarvoor moet de opleg gecontroleerd worden. Zie de Eierenhandel. ivm het kooiverbod werd ieder toekomst georienteerde Eierproducent verplicht te (ver)bouwen. Men deed dit met de verkeerde informatie omdat het olv banken en misschien persoonlijke ambitie tot een capciteitsuitbreiding leidde die veel schade heeft veroorzaakt. Juist dit had voorkomen kunnen worden wanneer de link capaciteit met consumptie vroegtijdig gelegd was. Zelfs Banken hebben belang bij zo´n coördinatie ivm risico. Alhoewel ze zich niet verantwoordelijk voelen voor diegene die eigen kapitaal verliezen.

 • joannes

  En @alco1, wanneer er producenten zijn in bv Oost Europa die van hun lage kostprijzen willen profiteren door op de onderkant van de prijs schaal te gaan produceren, krijgen we tenminste ook dat feit helder in kaart. Het is een argument waar Politicy met subsidies naar toesturen EU wijd en NL boeren met productiviteits verbeteringen proberen te bevechten. Het gevolg is dat beide acties de consumptie behoefte niet in acht nemen en daarmee elkaar in de aanbodmarkt de nek afdraaien. Met de gegevens kunnen NL boeren gefundeerd hun belang in de Politiek verdedigen en zelfs compensaties afdwingen omdat daarmee de Politiek niet alleen meer met Positieve gevolgen kan rekenen maar óók met de negatieve. De marktwerking is altijd tegen elkaar vechten voor optimale productie technieken maar zodra de Politiek er zich mee gaat bemoeien wordt het een ongelijke strijd die 1) zichbaar gemaakt moet worden en 2) Politiek een tegenargument moet krijgen voor een correcte een eerlijke balans in kosten en baten van zo´n besluit.

 • alco1

  Ambitieus plan @joannes. Maar mijn boeren (realistische ) verstand zegt dat het nooit zal lukken.
  Als het zo zou kunnen zou dit ook direct toegepast moeten worden in de melkveehouderij.
  Echter internationaal de bedrijven op één lijn krijgen is het grote punt.
  Niet zelf voorziende landen minder opleggen voor een betere prijs kan theoretisch zeer goed, maar zal in de werkelijkheid een utopie blijven.

 • joannes

  @alco1 Jij bent nog steeds in de veronderstelling dat de ¨grote¨ jongens die elkaar beconcurreren het initiatief zouden moeten nemen om hun uitgemolken grondstof leveranciers te beschermen. Fout! Zij hebben belang bij over en onderschieten van de prijzen voor hun eigen handel en bonus. Ook Politicy hebben geen belang bij zoiets want het beperkt hun Politieke vrijheden. Daarom is het door de Product schappen nooit ontwikkelt. De enigste die er belang bij hebben zijn die grondstof leveranciers die iedere keer weer individueel in die muizenval gelokt worden. Zij krijgen ook de schuld voor die over en onder capaciteiten. En, erger zij betalen met hun eigen kapitaal. Het zou een initiatief moeten zijn waar met een beetje geld en veel idealisme vrij snel onafhankelijk een model en een voorlopig resultaat geproduceerd wordt. Wat vervolgens op een soort abonnement perfectioneert! Een abonnement waarmee diegene die er aan mee doet direct voordeel ziet en natuurlijk krijgt in vooral ¨tijdig¨ produceren om verliezen te voorkomen.

 • alco1

  @Joannes. Ik heb het niet over wat jij de grote jongens noemt.
  Ik heb het over de kruiwagen met kikkers (boeren) die elkaar onderuit drukken om er zelf uit te springen.

 • joannes

  @alco1, dat hou je altijd in een vrije markt! Het gaat om de boeren inzicht te geven, verliezen door overproductie te voorkomen. Daarvoor heb je inzicht nodig in te verwachte prijzen én een lage kostprijs. Nu kunnen de grote met een lagere kostprijs of verse financiering de concurrenten uit de markt drukken omdat die net de dure biggen hebben liggen die ze verplicht met verlies moeten verkopen na 18 weken of gelten kopen voor biggen die niet te verkopen zijn. Doordat die bestaande bedrijven de verdediging niet dicht hebben op het moment dat dat goedkopere aanbod komt krijgen ze geen vlees op de botten voor de incidentele gezamelijke ziekte of boycot periodes. Daar is die info voor bedoeld. Prijs garantie krijg je nooit, maar inzicht in de balans aanvoer en consumtie + export kan je behoeden voor op het verkeerde been staan wanneer je aangevallen wordt. Uiteindelijk zijn het die onderbieders en Politicy met Oost EUropa subsidies die de markt voordurend voeden met overcapaciteit, die de NL boeren in de verliezen drukken.

 • jbb

  Laat de PED maar komen , hebben we enkele weken geen werk aan de biggen , daarna kunnen we weer verkopen aan mooie prijzen in plaats van een heel jaar te klooien voor niks.Als ik alle reacties lees zijn er weinig gevonden voor vrijwillige produktiebeperking .Dan maar de grove bijl.

 • kever

  Heel het verhaal van 'overaanbod' ligt aan de overheid en banken , in België althans

  Ze gaven 40 % VLIF(overheidssteun) en uitbreiding mits mestverwerking , dus dit was een heel verkeerd signaal ...........
  Om van Europa nog maar te zwijgen // In Bulgarije krijgen ze 50 % europese tegemoetkoming op een nieuwe trekker of ander stuk materiaal , Leve Europa zeker ?? Naar de maan ermee , wij minder en de nieuwe lidstaten alle voordelen

 • kever

  ja , dat is heeel erg triest nieuws Hogman1

Laad alle reacties (45)

Of registreer je om te kunnen reageren.