Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

'Akkoord Rusland en EU over hervatting export varkensvlees'

Berlijn - De Europese Unie en Rusland hebben tijdens de Grüne Woche afspraken gemaakt over hervatting van varkensvleesexporten naar Rusland.

De afspraken bieden ruimte aan individuele lidstaten om in overleg te gaan met Rusland over export van varkensvetten en andere vette delen en slachtbijproducten (levers, harten, tongen en dergelijke). Dat meldt lobbyist Frans van Dongen van de Nederlandse COV. Hij was nauw betrokken bij de besprekingen tussen de EU en Rusland.

Rusland sloot vorig jaar zoals bekend de grens voor Europees varkensvlees naar aanleiding van de vondst van Afrikaanse varkenspest in de oostelijke lidstaten van de EU. De Europese export naar de EU gebeurt op basis van een Europees certificaat, wat inhoudt dat de hele EU als één land wordt gezien. Er was tot nu toe geen ruimte voor individuele lidstaten om afspraken te maken met Rusland.

Volgens van Dongen kunnen individuele lidstaten nu afspraken maken met de Russen. Het zal er waarschijnlijk op neerkomen dat geselecteerde bedrijven kunnen exporteren als ze voldoen aan de Russische eisen. Dat kan ook inhouden dat er eerst inspecties en dergelijke plaatsvinden.

Volgens Van Dongen zijn de nu gemaakte afspraken voor de Europese vleessector van groot belang. Het ontlast de Europese varkensmarkt en dat kan een positief effect hebben op de prijsvorming, is zijn verwachting. Volgens hem hebben de Europese Commissie en ook de Nederlandse overheid hard gewerkt om tot overeenstemming te komen met de Russen. "Het was tot het laatst toe spannend", aldus Van Dongen.

De Russische landbouwminister Nikolai Fyodorov zei vrijdagavond tijdens een persconferentie dat de import van agrarische producten uit de EU naar Rusland niet wordt hervat. Wel is hij bereid om met landen die veel overlast ondervinden van het embargo in gesprek te gaan om andere producten te importeren waar geen boycot voor geldt. Daarmee zet hij de deur op een kier.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  Varkens volgende week 20 cent duurder.

 • niet

  blijf dromen!!!!!

 • brabantsduitserke

  worden wij hier nu opgeofferd voor de totale economie?. Laat ze naar de kloten lopen.de roebel is zo schlecht ze kunnen toch niks kopen alleen voor weinig geld ,zijn we ook echt niet mee geholpen!.

 • Ik denk dat het verhaal anders is . De Europese unie is hier de boosdoener . Nederland mocht wel vlees exporteren maar zij hielen dit tegen . Dit kost de varkens boeren elke week miljoenen .maar niemand die zich daar druk om maakt schandalig de boeren worden als criminelen behandeld meer controles meer regels. 7 dagen in de week hard werken onder de kost prijs produceren en dan ook nog zo behandeld worden . Schandalig . Nederland is niks zonder de landbouw . Word wakker . Span samen en laat je niet kapot maken . hier is iedereen bij gebaat .

 • joannes

  Dat heb je goed gelezen en begrepen @brabantsduitserke, in het begin konden we exporteren waar wat te verdienen was, inmiddels hebben ze een blokkade op producten die met hun eigen agrarische productie concurreerde, en in een charme offensief geeft die Nikolai Fyodorov nu aan dat hij wel wil beginnen te compenseren voor die landen die daar onder geleden hebben met ¨in gesprek te gaan om andere producten te importeren waar geen boycot voor geldt¨ Ze hebben dus de Politieke relatie 180º gedraaid. Eerst bepaalde de Russiche consument waar ze haar geld aan besteedde en werd de Russische agrarische productie beconcurrreerd, nu bepaald de Politiek waar behoefte aan is en wat geimporteerd kan gaan worden. Zelf bescherming tegen exploitatie zoals zij het zien!

 • gjcamps

  Joannes, had NL maar een overheid die eigen agrosector ondersteund

 • alco1

  @Joannes. Zullen alle Inkoop Organisaties in Rusland nu onder een soort jurisprudentie van de staat vallen?

 • joannes

  @alco1, zoals de EU regelt voor de het EU gebied, wat er wel en niet binnen komt, is dat in de relatie met Rusland natuurlijk gezien de omstandigheden nog strikter! En bij de productie capaciteiten in de EU hebben wij een directe afhankelijkheid voor exporten naar waar dan ook. Rusland heeft dit gebruikt in het bekrachtigen van haar standpunten maar ook om haar eigen productie en arbeidersklasse te steunen. http://www.europa-nu.nl/id/vhkuiga832pv/relatie_eu_rusland
  En zoals het artikel aangeeft, rijden ze de EU nu in het Bit! Al proberen EU Politicy het nog te verkopen in een mooi verhaal! Die Roebel crisis lezen hun als een voordeel, met een staat volledig gefinancierd, goud en mineralen reserves in voorraad en in de grond, en een bevolking die nu alle kansen krijgt zonder concurrentie in haar onderhoud te voorzien. In de EU is het precies andersom! Met daarboven een Bevolking die niet aan het werk kan wanneer er niet geëxporteerd kan worden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.