Varkenshouderij

Nieuws 4408 x bekeken 24 reactieslaatste update:9 sep 2014

ZLTO laat zich niet uit over hoge ontslagvergoedingen Vion

Den Bosch – ZLTO wil als eigenaar van Vion niet expliciet uitsluiten dat het vleesconcern ook in de toekomst hoge ontslagvergoedingen opneemt in contracten.

Dat meldt de belangenorganisatie voor boeren en tuinders nadat een rechter vaststelde dat de gewezen financieel directeur Kenaad Tewarie contractueel recht had op €500.000 ontslagvergoeding. Ondertussen lijkt Vion financieel nog altijd in zwaar weer te zitten.

Vion wilde slechts €200.000 overmaken. Tewarie trad op 1 september 2013 in dienst bij het door financiële problemen geplaagde Vion. In februari werd Tewarie ontslagen vanwege "een verschil van inzicht over het te voeren beleid", zoals het door Vion werd verwoord. Tewarie vond het ontslag onredelijk en claimde een schadevergoeding van €2 miljoen maar schikte uiteindelijk voor €675.000.
Volgens Tewarie volgde het ontslag niet toevallig binnen een maand na de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur: Michiel Herkemij. De twee karakters zouden botsen, al meldde Herkemij eerder dat Tewarie "met diverse personen in de organisatie" problemen had en het besluit voor het snelle ontslag uiteindelijk door de ZLTO is genomen. In het algemeen leren aandeelhouders en commissarissen van processen als deze, aldus de woordvoerder.

Vion zelf meldt desgevraagd dat het bij de bank nog altijd onder de afdeling bijzonder beheer valt. De nieuwe financieel topman Jacques Straathof zei eerder dat het oude management van Vion met banken heeft afgesproken dat Vion tot het einde van 2014 onder bijzonder beheer blijft vallen. Volgens Straathof is dat niet nodig maar diverse ouvertures hebben blijkbaar niets uitgehaald.

Tevens heeft Vion nog niet het gewenste kredietbedrag van €100 miljoen voor investeringen binnen. Topman Michiel Herkemij legt bij NRC uit dat Vion "meer ondernemerschap" vergt dan vorige functies. "Waar haal ik geld vandaan? Hoe kom ik de maand door? Dat is heel anders dan bij Douwe Egberts of Heineken." Herkemij zegt tevens "geen vleesman" te zijn en laat doorschemeren de functie deels te hebben geaccepteerd omdat in Nederland maar een beperkt aantal directiefuncties in de voedingsbranche beschikbaar zijn.

Agrarische belangenorganisaties NVV en LTO vinden de zaak-Tewarie en uitspraken van Herkemij een interne aangelegenheid van Vion en reageren derhalve niet.

Laatste reacties

 • joannes

  Moet ik hieruit opmaken dat VION hem heeft moeten motiveren met....... Terwijl hijzelf nou niet enthousiast was!

 • info36

  Wat een wanbeleid. Wat een schande! En boeren maar laten werken voor een fooi.

 • Biggemans

  HEEL goed gelezen Joannes,,,,

 • aarthamstra1

  Nou moe ,Heb het baantje genomen omdat er niets anders was. Geen echte ZLTO er wel een eerlijke e'hum .

 • Mozes

  Als Herkemij er in slaagt Vion financieel weer gezond te krijgen en over een aantal jaren ook nog een plusje uit de markt te halen heeft hij wel een prestatie van formaat geleverd.

 • simpel boerke

  Mozes, gaat niet gebeuren. Zal over een aantal maanden het zinkende schip met een royale vertrekbonus verlaten. De echte motivatie is er niet blijkt uit het artikel.

 • Biggemans

  Mozes, ga terug in je mandje de NIJL op,,,, wat een slap gelul.

  Koffieboon zijn eerste reactie op 113 miljoen verlies was,,, ik ga proberen 100 miljoen minder te verliezen,,,

  Ik zou zeggen, ik ga minimaal 163 miljoen minder verliezen, want dan maal ik 50 miljoen WINST,,,

 • w v gemert

  Er is een tipje van de sluier opgelicht van hoe het er aan toe gaat achter de schermen van de ZLTO. Zo rot als stront en absoluut onbekwaam.

 • bertes

  hoeveel financieel directeuren en algemenen directeuren zijn er bij vion de laatste 10 jaar gewisseld.

 • fransderondhoeven

  fons als je varkens maalt krijg je gehakt als je het bestuur van vion maalt heb je nog steeds drek

 • groot7731

  Volgende keer een directeur aantrekken met een proefperiode? Hoe je het wend of keert wil je met een groot bedrijf meedoen dan zal je ook de financiële consequenties qua beloning e.d moeten aanvaarden.

 • BoB de Bakker

  @w v gemert, van besturen van ZLTO en NVV kan ik mij nog voorstellen dat het geen economen zijn, het zijn mensen van de dagelijkse boerderijpraktijk maar een Vion heeft toch ook een raad van commisarissen? Zitten daar allemaal ex bestuurders in?

 • gjh

  mozes slaap lekker verder, weltrusten. dat is een utopia.

 • koestal

  wanbeleid wordt in Nederland goed beloond,advocaten en rechters werken hier aan mee

 • w v gemert

  Bob de Bakker, zover ik het weet is het grootste deel van de commissarissen ZLTO bestuurder of ex bestuurder. De gemiddelde levensduur van de Vion directieleden is minder dan twee jaar. Teware een half jaar, goed gedaan ZLTO, dat geeft de boer vertrouwen !!!!

 • arkova

  als ze een feestje geven weet ik nog een goeie band,DIEP TRIEST!!!

 • joannes

  Het lijkt wel of een select (bestuurders) gezelschap, de kas én de boeren aan het plunderen is! Boeren die geen idee hebben van Vlees vermarkten omdat ze zich altijd op Productie hebben geconcentreerd! De zwakte zit hem in het bestuur dat denkt met een Marketer vlees te kunnen verwerken. Het probleem is dat geen Marketer iets van verwerken of de vlees markt weet behalve mooie verpakkingen en merkenbeleid. Ze durven niet eens het slachtproces publiek te verdedigen in het NRC als een eeuwen oud proces waarmee de mensheid zich voorziet met die broodnodige proteinen. Wanneer vinden ze eens iemand die de vleeseters hun trots terug kan geven? De trots die men óók bij Nederlands Bier of Douwe Egberts koffie heeft!

 • Piet Piraat

  Nog even zo doorgaan en die Bodde krijgt ook nog gelijk ook over zijn Vion verhaal van een tijd geleden.

 • Mozes

  @Fons Merksplas #7, jij leest mijn reactie #5 niet goed. De problemen bij Vion zijn groot. De oplossing niet eenvoudig. Maar àls Herkemij er in slaagt dit op te lossen is dit toch een prestatie van formaat? Of het hem lukt betwijfel ik ook.

 • BoB de Bakker

  @van gemert, indirect ligt het dus toch aan de boer, die kiezen de verkeerde bestuurders. En staan misschien de beste stuurlui weer aan de wal? Wat dat betreft zag wijlen Wien van de Brink het wel goed, die kon voorzitter zijn van twee belangenorganisaties.

 • agratax2

  Vion de heer Tewarie was heel erg gemotiveerd om de baan te krijgen, hij wilde of moest iets anders in de voedingsmiddelensector het enige vak wat hij kennelijk verstaat en wou of mocht (gezin) Nederland niet uit. Enige optie Vion, betaalde goed als dhr. Tewarie werkte en nog beter als hij thuis zou blijven. Dhr. Tewarie maakt nog eens overduidelijk hoe -rot het Nederlandse management is-, de goede daar gelaten. Met welke schrapers we te doen hebben. Eerst de bankiers en nu de voedselproducenten of ging het gelijk op. Deze directeur heeft de oplossing voor Vion niet dichterbij gebracht, wel verder weg in 6 mnd >1.000.000 euro uit de toch al lege kas peuteren.

 • evanderpasch1

  Ze moeten de hele top vervangen bij vion
  Zlto is van de leden? en deze mogen dus niet weten waar hun geld blijft?

 • w v gemert

  Bob de Bakker , het bestuur van ZLTO is een bolwerk van oude jongens krenten brood en verkiezingen zijn een aanfluiting. Wien v.d. Brink is een korte periode voorzitter geweest van NVV en vakgroep varkens LTO.
  De verschillen waren groot en de tegen werking van een aantal bestuurders van LTO enorm, mede daardoor heeft het maar een korte periode geduurd.

 • heijden8

  en zo is dat Willie ik ben zeer trots op onze Wien
  en op heel de NVV groetjes Harrie

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.