Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

VVP inventariseert problemen varkenshouders met NVWA

Roermond - Het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP) roept varkenshouders op om problemen die zij ervaren met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te melden.

Het gaat met name om de controles op de naleving van de eisen uit het besluit huisvesting, zoals spleetbreedtes van roostervloeren en dergelijke.

NVV en LTO willen de problemen inventariseren en dan op basis van het aangelegde dossier in gesprek met de NVWA. De bedoeling is om begin oktober een gesprek te plannen met de voedselwaakhond.

Volgens beleidsmedewerker Johan van Diepen, die namens de LLTB is belast met de inventarisatie van problemen, ontstaan er vaak interpretatieverschillen. Volgens hem handhaaft de NVWA zeer strikt de eisen, terwijl er soms sprake is van overmacht of een zeer tijdelijke situatie, waarbij het welzijn van de dieren niet in het geding is. Biggen bijvoorbeeld mogen boven de 25 kilo niet meer gehuisvest zijn op metalen roostervloeren. Het komt voor dat ze net iets zwaarder zijn dan 25 kilo in de week van afleveren. Moet je dan meteen allerlei sancties afroepen, terwijl het welzijn van de dieren eigenlijk niet in het geding is?" Ook wijst Van Diepen er op dat varkenshouders door vertraagde vergunningverlening in de problemen komen.

Hierover wil de VVP in overleg met de NVWA waarbij vooropgesteld staat dat het belang van dierenwelzijn niet in het geding mag zijn.

Een woordvoerder van de NVWA wijst er op dat de regels er zijn om je aan te houden. Hij trekt de vergelijking met een verkeersboete, waarbij het ook wel eens frustrerend is om beboet te worden voor een kleine overtreding. Verder meldt hij dat de NVWA open staat voor een gesprek met het VVP.

Laatste reacties

 • RIOGRANDE

  waar kun je je aanmelden ?

 • W Geverink

  Veel vleesvarkensstallen van het type wat bij jullie welstandstal heet zijn hier vooral in de jaren 80 en 90 uitgerust met gietijzeren roosters. Mankeert helemaal niets aan.

 • JvDiepen

  Aanmelden kan via jvdiepen@lltb.nl

 • info@nvv.nl

  Of via info@nvv.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.