Varkenshouderij

Nieuws

VS-export varkensvlees daalt

Washington - Vleesbedrijven in de Verenigde Staten exporteerden in juli met ruim 173.000 ton bijna 3,1 procent minder varkensvlees dan in juli 2013.

Dat is de eerste maand dit jaar dat zij minder uitvoeren dan in de vergelijkbare maand van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

De Amerikaanse uitvoer naar China halveerde in juli naar 14.000 ton ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Die zal in augustus verder dalen, omdat China zijn grenzen op 13 augustus sloot voor twaalf Amerikaanse varkensvleesbedrijven.

Naar Rusland ging in juli nog een recordhoeveelheid van bijna 13.000 ton varkensvlees uit de VS. Sinds 7 augustus ligt die export stil vanwege de Amerikaanse bemoeienis met de crisis tussen Rusland en de Oekraïne.

Tot en met juli steeg de Amerikaanse export nog met 7,2 procent naar 1,32 miljoen ton vergeleken met de eerste zeven maanden van 2013. Mexico bestelde 12 procent meer met 388.000 ton. Daarna volgde Japan met aankopen van 292.000 ton (plus 16 procent). China kocht daarentegen 12 procent minder met 170.000 ton.

De Amerikaanse uitvoer naar Rusland is in de eerste zeven maanden 2,5 keer zo groot (32.000 ton) als in de vergelijkbare periode van 2013. Die explosieve stijging is een gevolg van de sluiting van Rusland voor varkensvlees uit Europa sinds 29 januari, vanwege de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Polen en Litouwen. Rusland moet daarom meer varkensvlees uit andere werelddelen importeren. Het land heeft een zelfvoorzieningsgraad van zo'n 80 procent met een productie van 2,55 miljoen ton en een consumptie van 3,20 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.