Varkenshouderij

Nieuws 5158 x bekeken 63 reacties

Schreijer wil dat EU varkenssector helpt

Hengevelde - CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik wil dat de Europese Commissie maatregelen neemt ten gunste van de varkenssector. Ze reageert daarmee op de oproep van LTO, NVV, COV en Nevedi aan het kabinet.

In een brief aan staatssecretaris Dijksma wezen de organisaties op de huidige malaise in de sector die volgens de organisaties voor een belangrijk deel het gevolg is van de Russische boycot. De prijs van varkensvlees is zo ver gedaald, dat volgens het EP-lid uit Hengevelde veel varkenshouders mogelijk de deuren moeten sluiten.

Varkenshouders kunnen geen beroep doen op de Europese compensatie voor de Russische boycot van landbouwproducten.

De Europese Commissie zou de varkenshouders kunnen helpen met promotiemaatregelen voor de consumptie van varkensvlees of met handelsmissies.

Laatste reacties

 • agratax2

  Was er al geen malaise in de varkenssector voor de sancties? Ik dacht het wel. We mogen onze eigen ellende nooit afwentelen op anderen zou ik zeggen. Dat de varkensmarkt al gedurende jaren verstoord is en de prijs al jaren te mager is en de sector nooit iets heeft gedaan om uit deze ellendige situatie te komen kan geen reden zijn, dat de overheid nu moet komen redden. Laat de sector eens een ander antwoord op de overproductie geven, dan productie uitbreiden. Of uitbreiden van de productie de overproductie terug dringt, het enige waarin het resulteert is een nog verdere prijsdaling.

 • koestal

  De varkenssector lijdt aan ongebreidelde uitbreiding.

 • Ishtar

  Wat heeft de LTO, NVV, COV en Nevedi gedaan sinds de eerste boycot om de productie te verminderen?
  Niets?
  Dan is het toch logisch dat prijzen dalen?
  Waarom pleit deze CDA'er niet voor 40% korting van de keten voer (Nevedi) leveranciers?
  Of renteloze leningen bij de keten partij Rabobank, die in goede tijden weer ingelost kunnen worden?
  Dit is een waanzinnig dom cda betoog weer.
  Geen cent steun als je zelf niet eens aan productie martiging doet of wilt denken?
  Hoe is het mogelijk dat een keten, steun vraagt maar niets aan overaanbod doet?
  Dat is toch les 1 van de heilige cda wereldmarkt?

 • porky 1

  ishtar voel jij ergens iets in je portemonnee van dit verhaal waarschijnlijk niet gezien de onzin die je uitkraamt jij hebt vast een goede uitkering of inkomen
  wij werken 7 dagen per week en dan doet het zeer als je door domme politiek verlies draait
  en dan mag er best ook een keer iets steun voor ons wezen, voor andere sectoren wordt het ook gedaan

 • Ishtar

  @Porky, leg mij eens uit, 8 maand sind de eerste boycot.
  En de sector, niet boeren aleen dus, maw jullie eblangenbehartigers kunnen niets anders verzinnen dan om geld vragen?
  En wat dan met het overaanbod?
  Als boer moet je verhaal halen in je eigen sector, in dit geval oa bij Annie Schreijer-Pierik waar 100.000 mensen op gestemt hebben?
  Wat is haar CDA idee om de productie te beperken?
  Meer en meer en meer produceren en dan gaan klagen dat de prijs laagb is?
  Moet niet gekker worden, zijn dit nu de professionele sector bestuurders?

 • niet

  steun heeft helemaal geen zin!!! De productie moet europees verlaagd worden dan pas word de sector gezond. Hoe dom zijn wij varkenshouders om steeds meer dieren te houden en het inkomen steeds kleiner. 15 % minder zeugen en denk dat we dan een eind op de goede richting zijn. Beter 850 zeugen verdienen dan met 1000 verlies en vergeet het arbeids gemak niet als je ruim in je plaatsen zit!!! Nu om snel resultaat te krijgen speenbiggen uit de markt te nemen elk bedrijf 25 % biggen opruimen zul je zien hoe snel wij weer de sector gezond hebben. Een probleem hoe pakken we dat Europees aan. Want ja alleen in Nederland minder varkens heeft natuurlijk geen enkele zin!!!!

 • alco1

  Ja, dat is het probleem. 'Hoe pakken we dat aan op de wereldmarkt'.
  Laat ik je uit de droom helpen. Het is niet te regelen, hoe graag we het ook willen. De keiharde waarheid is dat als je je niet kunt onderscheiden in de vorm van super resultaten of veel eigen kapitaal. Het vechten tegen de bierkaai is.

 • koestal

  varkenshouders uitkopen is het beste,beter dan geld verspillen aan promotie van varkensvlees

 • Ishtar

  Dit kan niet waar zijn.
  40 jaar CDA bestuurders die hier dag en nacht overnadenken.
  Miljoenen mensen op gestemt....
  Over hun landbouw sector, hun parade plaatje.
  Dan nog tientallen sector bestuurders, die jaarlijks per persoon tonnen aan euro's verdienen om de sector gezond te houden, en in goed vaarwater te brengen.
  En het enige resultaat is, klagers die om geld vragen maar zelf niets doen?
  Geen enkele inspanning gedaan, om ook maar iets aan het overaanbod te doen?
  Laat Nevedi maar met 3 miljard euro de boeren steunen, DAT is de keten.
  Aub geen enkele steun van de belasting betaler.
  Als boeren boos zijn, terecht, ga verhaal halen bij de CDA en in de keten aub.
  Anders wordt het nooit wat.

 • John*

  meest frappante is dat de productie het laagste is sinds jaren.. dus daar zit t hem niet in. maar zo ook bij de tarwe en mais, een extra productie van 5 procent en de opbrengstprijs halveert.. De markt is nu verstoord en moet zich nu redden.

  Als het over productiedaling gaat door dieren uit productie te nemen hoeft er niets te gebeuren. De bedrijven vallen toch wel om.

 • no-profile-image

  Ishtar, ik ben het niet vaak met je eens, maar ook ik als varkenshouder vind dat een nevedi of welke voer coop, bank dan ook maar eens hun nek uit moeten steken. Het zou Annie sieren dat ze met een plan komt, waarin de eu varkens sector in een gezond klimaat terecht komt. Dit wil zeggen dat er bv geen EU geld gebruikt mag worden voor het opleggen van biggen in het Oostblok. Het zijn trouwens de zeugen houders die telkens meer biggen produceren en de verwerkende industrie die zorgen dat er telkens meer vlees op ons bord komen.
  Als laatste zou dat geld uit het GLB komen en dat vinden onze melkveehouders en akkerbouwers weer niet zo leuk....

 • trijnie

  In mijn buurt wordt er alweer een grote varkensstal gebouwd.
  Misschien kunnen ze er caravans inzetten??

  En zo gaat diegene die het wel rustig aan wil doen, kapot, dank zij collega's die nooit genoeg hebben.

 • alco1

  Er zijn op dit forum mensen die oplossingen proberen aan te dragen.
  Er zijn er ook die constateren en grote kritiek leveren, maar TOTAAL geen positieve bijdrage leveren. M.A.W. Je kunt wel roepen dat minder hogere prijzen geeft, maar hoe doe je dat?

 • John*

  de varkenssector is gewoon volwassen en kan alleen maar krimpen. De sterkste overleven en gaan door maar dat de sector groeit daar geloof ik niets van..

 • gjcamps

  Marktwerking noemen we dat, als er in Europa niet genoeg varkensvlees gegeten wordt moet je exporteren naar Azië. Rusland valt af.

 • Hans Brasil

  bullshit gjcamps, als er in Europa niet genoeg varkensvlees gegeten wordt, moet je inkrimpen, want jullie zijn te duur!!!

 • evanderpasch1

  Ik denk als eu alle sanctie,s tegen rusland opzegt dat we er weer met varkens naar toe kunnen.Maar dat doen ze niet dus is het normaal dat ze dat dan compenseren

 • wil

  Ishtar 40 jaar CDA? Tussedoor hebben we paarse en weet ik voor kabinetten gehad. En die hebben meer kapot gemaakt dan mij lief was

 • agratax2

  Is mevr. Schreijer serieus of is deze uitspraak een reclame uiting voor de komende verkiezingscampagne in 2015 (provincie). Ik verwacht het laatste ze weet netzo goed als Boerderij lezers dat de varkens sector al een hele poos in zwaar weer zit.

 • BoB de Bakker

  Hoeveel % van de geslachte varkens in Europa werden geëxporteerd naar Rusland? Ik denk dat het een minimaal percentage is. Europa is zelf meer zelfvoorzienend geworden en met de productiestijging bij zeugenhouders nekt het de opbrengstprijs.

 • Fermer

  Concureren op de wereldmarkt in W. Europa met onze regelgeving is onmogelijk. De kostprijs zal altijd te hoog blijken om mee te spelen op de vrije wereldmarkt. Onze export zal slechts of mbv subsidie, of naar de rijkere delen ter wereld kostendekkend verkocht kunnen worden. Voor de Europese boeren zal de enige oplossing een Europees quotum voor vlees en zuivel blijken, met een invoerbeperking voor productie van elders, mogelijk door productiemethode- of dierwelzijns eisen. Eigenlijk geld hetzelfde voor onze arbeidsmarkt, die wordt ook afgeschermd en slechts daardoor kan de werknemer hier beter verdienen dan een wereldmarktloon. Vrije werldhandel zal slechts de handel en de grote bedrijven rijk maken, voor de boeren zal het een gevecht worden dat wij hier nooit kunnen winnen. Men laat een enkele overleven, onder curatele van bank of toeleverancier, voor de grote meerderheid zal het licht doven. De studies aangaande het TICC- verdrag laten deze toekomst ook zien.

 • gjcamps

  @hans, Europa is helemaal niet duur. Topkwaliteit en ook nog geproduceert met al die duurzaamheids, dierwelzijn en andere voorschriften. Vlees zonder hormonen, GMO etc.

 • anton1937

  Marktondersteunende maatregelen hebben in het verleden goede effecten gehad op de prijs van varkensvlees. Wat Annie Schreier vraagt is een prima ivoorstel. De regeringspartijen VVD en PvdA staan weer als slapers aan de zijlijn,deze 2 clubs doen niets voor de boeren.

 • gjcamps

  Wie wil er een auto uit USA of China. Europese auto'S zijn meer populair, niet om de prijs!

 • joannes

  Met grote kostprijsverschillen is prijssteun per definitie onrechtvaardig! Diegene met de lage kostprijzen ontvangen relatief het meeste en diegene met de hoge krijgen misschien net genoeg om sluiting weer een paar maanden uit te stellen. Per saldo duren de slechte tijden voort voor degene die het het hardst nodig hebben en voor de bedrijven met lage kostprijzen is er een extraatje maar met de te hoge totale productie is ook hun toekomst minder goed. Met steun saneren is de beste oplossing. Kortom steun diegen die de deuren sluiten! De overigen kunnen zich dan zelf redden. Het brengt de gemiddelde NL varkensvlees kostprijs nog lager en nog concurrerender, nodig voor al die luxe bij wet extra afgedwongen investeringen!

 • gjcamps

  Er zal geen steun of saneringspakket komen. De huidige zeer lage prijzen voor varkensvlees maar al het voedsel is toch koren op de Brusselse molen. Consumenten houden nu meer geld over voor een iphone6, of vakantie of de hogere Btw te compenseren. Boeren zoeken het zich maar uit, ze zijn toch creatief en werken wel 90 uur ipv 80 per week.

 • Noordam2

  en jullie denken dat Rusland het probleem is? en jullie denken dat er geen varkensvlees naar Rusland gaat? zelf inkrimpen en anders doet de markt het wel

 • afm

  wil men het probleem op lossen .dan is er maar een op lossing Quotum over heel de EEG en iedereen 15% krimpen

 • kalkar

  afm,Dat roep ik al jaren maar er wordt toch niet geluisterd.

 • juur

  De grootste varkens houder bouwt nog een groot stuk bij zijn stal aan.
  Voor Hem is de prijs nog niet laag genoeg Waarom deze dan prijssteun Hebben.

 • trijnie

  Het vlees is niet te duur. Ik ervaar als consument dat het spotgoedkoop is en ik ben geen rijk mens.
  Volgens mij heeft # afm de juiste oplossing.
  Maar wie volgt dit na? Dit is iets wat je met elkaar wilt en het ook allen moet doen......en dat gebeurt niet.

 • gjcamps

  Brussel wil van quota's af zie melk en suiker. Erger nog we gaan met Canada en USA handelsaccoorden afsluiten om inferieure agro producten op onze markt toe te laten. Hoe hypocriet kun je zijn in Brussel? Goedkoop voedsel en economische groei is hun doel, niet boeren helpen om een betere prijs te krijgen. Er vallen er vanzelf af, vergrijzing in de landbouw komt er ook aan.

 • John*

  dit is nu varkenscyclus.. 2 jaar goed, investeren in kostprijsverlaging, 2 jaar slecht. bedrijven die niet doorgepakt hebben vallen af en weer 2 jaar goed. niets mis mee en t speelt al jaren. Hoe minder de EU nu doet des te eerder t probleem is opgelost.

 • kalkar

  Johnnyboy, wat lul je weer dom, zoals gewoonlijk. In de mesterij is geen cyclus meer sinds 2006. Volgens mij ben jij een ambtenaar, ook geen verstand van zaken.

 • agratax2

  @anton 1935. Wat mevr. Schreijers vraagt is terug naar een landbouw beleid wat ze zelf heeft helpen afbreken, door in haar actieve politieke periode te hameren op de voordelen van de Vrije Wereld Markt en nu deze markt en de ongecontroleerde varkensproductie tegen haar achterban werkt, moet de sanctie van Poetin als excuus dienen om de gevolgen van de Vrij Markt te verzachten. Zo ik al schreef Het is niet anders dan verkiezings retoriek. Wees eerlijk ze vraagt ook geen steun voor de consumptieaardappel boeren omdat de prijs ver onder de kostprijs is niet omdat Poetin geen aardappel het land in laat (deed hij toch al niet in de herfst) maar omdat de productie de vraag ver overtreft. Het lijkt wel varkensvlees.

 • Fermer

  @gjcamps en john, 'er vallen er vanzelf af' zoals jullie zeggen, alleen dat zullen er in W. Europa heel veel zijn. Boeren die alles in hun bedrijf hebben gestopt, alle familiekapitaal, keihard hebben gewerkt om te overleven, maar door onze voormannen en politiek slechts een worst blijken te zijn voorgehouden en met de toegang van producten met andere, lees minder, eissen aan productiemethodes onze boeren een mes in de rug zullen steken. Politiek denkt slechts aan vandaag, en de verkiezing van morgen, verwacht van hen niets. Zoals in Nederland het aardgas is opgesouppeerd, erdoorgedraaid en niks van over voor onze volgende generaties, zonder spijt, zo zal de politiek ook de landbouw tot het laatst misbruiken en uitkleden voor eigen gewin, en na hun de zondvloed, zonder spijt. Nu en vandaag, dat is alles wat tegenwoordig telt.

 • John*

  @emmerei, je moet het zelf doen met de randvoorwaarden die de politiekt stelt. De varkenssector is voor velen al jaren verliesgevend en dat komt er pas uit op het moment dat het bedrijf beëindigd wordt. Maar ook voor nieuwkomers is er plaats. Deze groep hoeft geen verliezen weg te werken en heeft daarmee kans zich te vestigen in deze enerverende sector.

 • Fermer

  @john, na beeindiging nog jaren met schuld leven, de beste jaren van je leven gewerkt voor niets, en nieuwkomers mogen instappen en zullen enkele jaren later met hetzelfde geconfronteerd worden als waarom de vorige boer de Pijp aan Maarten moest geven, slechts oplopende schulden door onmogelijke randvoorwaarden gesteld door onze politici. Pep-talk zoals hier door jou en meerderen geplaatst wordt is leuk, maar staat volledig naast de werkelijkheid. Pas dan wanneer alle boeren hierachter zijn gekomen en samen bereid zijn tot gezamenlijke actie, pas dan kunnen we samen een vuist maken en de politiek tot verandering dwingen.

 • John*

  de verschillen tussen ondernemers in de varkenshouderij zijn (nog) te groot om samen een vuist te maken. En mede doordat een varkensboer elke week op de markt komt is er niet zoveel behoefte om te integreren als bij kalver en vleespluimveehouders.

 • anton1937

  Agratax u maakt een wezenlijke denkfout naast marktondersteuning is een vrije marktwerking belangrijk voor de landbouwprijzen. U haalt ook aan de situatie die ontstaan is in Oost Europa,door de onbeheerste optreden van o a Van Baalen (VVD ) in Kiev zette zich Poetin af tegen Nederland,gevolg importbeperkingen voor bijna alle landbouwproducten. Annie Schreier probeert nu de blunders van Van Baalen te verzachten.

 • agratax2

  Beste Anton1937. U geeft van Baalen te veel eer. Poetin maakt zich echt niet druk over van Baalen. Als je iets van ons beleid wilt aanhalen dat -bestraft- moet worden door Poetin is dat onze inmenging met zijn binnelands beleid. Denk aan Mensenrechten, Homowetgeving en -ondersteuning- Russische milieu activisten en dan hebben we nog de actie tegen de olie en gaswinning in de Poolzee. Hier komt bij dat Poetin zich kort na de val van de MUUR heeft voorgenomen om kost wat het kost het oude Rusland te herstellen om zijn VOLK weer het superieur gevoel te geven van weleer. Poetin zou het liefst het werk van deTsaren voortzetten, Rusland uitbreiden.

 • Ishtar

  Deze oproep qua EU steun van de CDA is een beetje raar.
  Immers CDA wist al bijna 100% zeker, dat er geen EU steun zou komen.
  En dacht, we moeten net doen als we vor boeren opkomen, dus roepen we maar wat.
  Tuurlijk kun je dan nog om steun vragen, ook al weet je dat het er niet komt, maar een beetje kiezers bedrog is het wel van de CDA.

  Immers wat stelt de CDA nu voor, nu ze weten dat er geen EU steun komt?
  Wat stelt de heeeele keten voor, LTO, NVV, COV en Nevedi?
  Ik hoor ze niet, wie wel?
  Beetje hypocriet is het wel of niet, beetje roepen om EU steun en tevens weten dat dat EU steun er niet komt.....
  En tevens als hele keten niets doen?
  Geen plan B?
  Beetje raar hoor......

  Immers CDA zegt dat alle problemen komemn door de russische boycot, en niet aan het systeem.
  Wel, stel dat de boycot 2 jaar duurt,
  -waarom stelt de CDA niet voor renteloze leningen van Robobank totdat de boycot over is?
  -waarom stelt keten partij Nevedi niet 50% korting voor op voer voor 2 jaar totdat de boycot over is.

  Als de CDA niets anders kan, en gaat verzinnen, is dit betoog van EU steun (terwijl ze weten dat het er niet komt), gewoon puuuuur kiezers bedrog.

 • porky 1

  ja hoor ishtar de beste stuurman die aan wal staat heeft ook weer niks te melden ipv met oplossingen te komen
  ik denk dat een biggen quotum voor elke vermeerderaar een oplossing is om de productie te sturen maar de politiek wil hier niks van weten want dan moet de consument soms iets meer betalen

 • koestal

  Annie dit is goed bedoeld,maar de realiteit is dat men steeds meer varkens wil houden en elkaar zelfs kapot wil concurreren.Het gezonde verstand is ver te zoeken !

 • Ishtar

  @Porky, ik geef 2 voorbeelden in #42
  Buiten dat feit om, vraagt hier de heeele keten om steun.
  Dus al die professionals die tonnen euro per jaar verdienen, met als taak de varkenssector strak en professioneel te besturen,
  het is hun taak om met oplossingen te komen, en met 20 visies en 30 plannen.
  Het is hun werk!! Daar krijgen ze vele duizenden euro's voor!
  En komen ze met een idee of plan?
  Nee, alleen met het plan voor EU steun, terwijl ze al wisten dat de EU niet ging steunen.
  Maw, puur kiezersbedrog van de CDA, lekker makkelijk dingen roepen wat boeren willen horen.
  Maar geen verantwoordelijkheid willen nemen als het gaat om visies en plannen.

 • alco1

  Isthar. Je vergeet hele belangrijke dingen.
  Het CDA heeft jarenlang bv Nederland wil leiden. Echter koste dat bijna hun kop. Partijen als SP roepen maar wat en beloofden veel, wat veel kiezers opleverde. Daarom komt ook het CDA nu met een ander geluid.
  Kortom regeert er nu niemand meer omdat de kiezer meer geloofd in luchtkastelen.
  Praten naar de mond van de kiezer is het credo tegenwoordig. Heel erg maar waar.

 • joannes

  Nou @alco1, Isthar heeft hier wel een puntje! Het CDA is de controle verloren maar heeft altijd grootschaligheid en export gesteund. Het risico van boycots en Politieke onrust is door hen onderschat. De SP is natuurlijk een stoorzender, maar maakt duidelijk dat ook daar het CDA de verstedelijking onderschat heeft. De Boeren in de illusie dat ze voor export inkomsten zorgden worden nu verguist voor de risico´s die ze nemen in Natuur en Millieu en in Export afhankelijkheid! Ze zijn op het verkeerde been gezet! Met het risico dat ze zelf de rekening betalen. Want diegene die er aan verdient hebben, zitten in een andere baan! Annie Schreijer-Pierik voorop!

 • alco1

  Nee @joannes. Het CDA heeft altijd door gehad dat er export moet wezen voor BV Nederland. Kortom verantwoordelijkheid nemen. Maar wie kaatst kan de bal terug verwachten.
  Het grote gevolg is dat er geen enkele partij zijn kop boven het maaiveld meer uitsteekt, wat betreft onze economie.

 • gerjan slingenbergh

  Als je de LEI cijfers m.b.t. het inkomen van boeren bekijkt dan heeft de exportdrang van het CDA er voor gezorgd dat er veel boeren moeten stoppen met hun bedrijf omdat ze slecht verdienen in verhouding tot andere Nederlanders. En daar moeten we dankbaar voor zijn?

 • alco1

  Dat is dus de bal die je terug kunt ontvangen.
  Je kunt beter voor lijfsbehoud niets zeggen en de condomoloog uit hangen.
  Echter moet BV Nederland wel verdienen en zullen we dus ons hart moeten vast houden voor de toekomst. Het soms op een bepaald ogenblik duidelijk worden dat we ons geld niet sneller rond kunnen laten gaan en dan patst de ballon.

 • agratax2

  #Gerjan Slingenbergh. Naar mijn idee, heb jij te veel gezien van de wereld en te veel nagedacht over de landbouw en voedselproductie. Jij gelooft niet dat Nederland kan concureren met de massa productie uit de goedkoopte landen, iets wat de politiek en onze voormannen maar wat graag willen prediken. Boeren willen immers graag horen dat ze de beste op de wereld zijn en dat de stopper de slechte boer is die de race niet wenst te lopen tot hij dood valt of hij is financieel al dood. Ik denk dat jij door over te schakelen een goede keus hebt gemaakt, om als boer te overleven zonder de race zonder finish te hoeven lopen.

 • John*

  met productiemindering stijgt alleen maar de kostprijs en komen we helemaal in een negatieve spiraal.

 • joannes

  Nu @John*, jij reist ook! En wat zie je over de grens? Kunnen we wel ¨verantwoord¨ de goedkoopste zijn? Concentratie van productie en bevolking verdraagt elkaar niet. Over de grens is véél meer ruimte! En zolang zelfs Supermarkten hun inkopen over de grens doen mag je je afvragen hoe lang productie voor export geduld wordt!

 • Fermer

  @john, met productievermeerdering zakt alleen maar de opbrengstprijs, en met onze Nederlandse, en daarnaast ook nog eens onze EU leiders zitten we allang in een negatieve spiraal. Volop produceren voor export, goed voor de handel, met daarbij steeds meer eisen, goed voor de periferie, en voor ons?

 • John*

  ik ben van mening dat we hier dankzij onze infrastructuur zeer efficiënt varkensvlees produceren. Met voeding hebben we voldoende coöperaties om de prijzen onder controle te houden. mss is het tijd voor een nieuwe cooperatieve slachterij?

 • Fermer

  @john, je leeft van het verschil kosten-opbrengsten. Wel makkelijk om de kostenkant, jou voercooperatie, te omarmen als geweldig, terwijl de opbrengstkant de 'zwarte' Piet toebedeeld krijgt. Daar zit men echter vast aan een (gewenste) hele grote markt, waar elke slagerij van afhankelijk is.

 • John*

  als we in Nederland geen coöperatieve voerbedrijvenn hadden kenden we nu een hele andere prijs voor het voer. Als privaat bedrijf moet je het zeer goed en je duidelijk onderscheiden om te concurreren met een bedrijf zonder winstoogmerk. Varkensvlees weggeven kennen we allemaal wel

 • joannes

  Coöperaties worden opgezet om boeren belangen te dienen, maar opereren als organisaties die vooral als schokbreker voor prijsstabiliteit moeten zorgen. Prijsstabiliteit aan de inkoop en aan de verkoopkant; boeren afschermen! Met die houding geven ze markt voordelen en marktnadelen te laat door met het gevolg dat boeren zich veilig wanen in onrustige markten. Als de Coöperaties dan ¨breken¨ , zoals laatst VION, is het drama véél groter dan wanneer ze zonder die (gewenste) prijsstabiliteit en met een oog voor de markt hun bedrijf hadden geleid!

 • agratax2

  #joannes. Naast de door jouw genoemde punten, zijn co-ops opgericht om boeren door machtbundeling uit de klauwen van medogenloze handelarn te houden. Dit is goed gelukt tot de tijd van Vrije Markt kwam en onze co-ops zich als Multinationals gingen gedragen en de boer steeds meer als afnemer of grondstofproducent gingen zien, zonder zich nog te zien als een verlengstuk van de boerderij om samen sterker te staan. voorbeelden zijn kwantum korting of toeslagen niet bepaald Cooperatieve gedachten. Ik wil niet zeggen dat die niet gegeven hadden mogen worden, maar de co-ops hadden zoveel sterker moeten zijn t.o.v. de handel dat ze niet nodig waren geweest om te concureren met de handel.

 • joannes

  @agratax1, het argument tegenwicht in voor de handel is allang overboord! Coöperaties zijn regionaal beperkt en al lukt het ze met Internationalisatie nog wat aan gewicht te winnen, ze zijn allang niet meer in staat dat tegenwicht te bieden. De globalisatie heeft die kans, samen met hun eigenaren en besluitstructuur, aanzienlijk beperkt. Ze kunnen zich wel gedragen als een Multinational, maar dan verliezen ze de kwaliteiten van de bedoelde Coöperatie. Afschermen voor de wereldmarkt lukt niet meer! Erger, de boeren worden verleidt maximaal te produceren, en bij productprijzen lopen ze grotere risicos. Als producent en als eigenaar! vb VION

 • koestal

  verwacht niks van Dijksma,die gaat alleen maar voor de natuur

 • Ishtar

  Nu er geen steun komt van de politiek.
  Wat gaat de CDA dan doen?
  En wat gaat de keten doen?
  Ik lees nog niets qua plannen......
  PUUR keizers bedrog dus van de CDA en de varkens keten.
  Immers wat heeft Nevedi gedaan qua steun?
  Of Rabobank?
  Of CDA plannen
  NIETS.
  Maar ja mooi voor in de kerk zitten is uitgevonden door de CDA en SGP, dus niets nieuws onder de zon.....
  Beseffen varkensboeren wel eens dat de CDA dus bewust niet voor hen opkomt?

 • koestal

  Als er niks gedaan wordt ,volgt er een koude sanering .

Laad alle reacties (59)

Of registreer je om te kunnen reageren.