Varkenshouderij

Nieuws 27 reacties

Platform Varkensketen luidt alarmbel

Den Haag - Het platform Varkensketen (COV, NVV, LTO, en Nevedi) vindt dat het kabinet en de Europese Unie de sector te hulp moeten schieten nu de varkensprijs als gevolg van de Russische boycot gekelderd is.

Het Platform dringt in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma aan op een gesprek over de huidige situatie. Het steekt de sector dat Dijksma in eerste instantie de gevolgen van de Russische boycot voor de varkenssector heeft ontkend en toeschrijft aan alleen de Afrikaanse Varkenspest. LTO-voorman Eric Douma: "Dat misverstand moet van tafel. De sector had juist op eigen kracht bijna weer toegang tot de Russische markt geregeld, toen dit werd doorkruist door de boycot. Het sentiment in de markt is daardoor volledig omgeslagen en is één van de oorzaken voor de enorme prijsval die we nu zien."

Het platform pleit voor compensatiemaatregelen en nationaal flankerende maatregelen om de bedrijven te ondersteunen, net zoals het kabinet dat ook heeft gedaan voor bijvoorbeeld de tuinbouwsector. "Net als in die sector zouden in de kern gezonde varkensbedrijven ondersteuning moeten krijgen", aldus Douma.

Verder vraagt het Platform om ondersteuning van het ministerie bij het vinden en ontwikkelen van nieuwe markten. Douma: We produceren hier in Nederland het meest duurzame stukje varkensvlees. We mogen dan van de staatssecretaris verwachten dat ze de sector voluit steunt bij het ontwikkelen van nieuwe afzetmarkten en een stuk ondersteuning bij handelsreizen en -missies. Een beetje meer trots op het Nederlandse varkensvlees is niet verkeerd."

Binnen Europa zou Nederland zich hard moeten maken voor meer afzetpromotie voor varkensvlees. Ook op nationale schaal zouden er middelen beschikbaar moeten worden gesteld voor promotiecampagnes en vleesvoorlichting. "Het kabinet en de Europese Unie zouden zich moeten inzetten om de schade van de boycot van Rusland zoveel mogelijk te beperken."

De varkenssector is getroffen door een prijsval. Deze week daalde de varkensprijs met 10 cent. Voor volgende week ligt een verdere daling in het verschiet. Het Platform Varkensketen becijfert dat de opbrengstderving voor varkenshouders is opgelopen tot gemiddeld €20 per afgeleverd varken. In 2013 exporteerde Nederland 55.000 ton varkensvlees naar Rusland ter waarde van 150 miljoen euro. Rusland is het belangrijkste derde landenafzetland voor Nederland.

Laatste reacties

 • trust

  En nu Huilie Huilie. vrije ondernemers waren we toch??

 • kalkar

  Als ze nu 1/3 van de subsidie van de koeieboeren naar de varkensboeren doen en 1/3 naar de kippeboeren, dan waren we al een heel eind verder. Zal wel niet gebeuren, vrees ik.

 • Ishtar

  Wereldmarkt in goede en slechte tijden toch?
  Een boycot hoort er dan ook soms bij, of hebben jullie bestuurders daar nog nooit over nagedacht?
  Belangrijkste vraag is wat doet de sector zelf om overaanbod zo snel als mogelijk teniet te doen?
  Dus wat zijn de voorstellen van COV, NVV, LTO, en Nevedi?
  Boeren moeten daar hun beklag doen, en daar verhaal gaan halen.
  Dit is een intern sector probleem.
  Ik stel voor dat in slechte tijden de miljarden euro's van Nevedi verlichting kunnen geven in de sector.
  Er zou geen steun moeten komen van belasting geld, dit is jullie eigen gekozen systeem, dus aub deal er dan mee, of zorg intern voor oplossingen.
  Maw, vraag Nevedi maar om geld, die hebben genoeg, dus een vangnet voor slechte tijden, en je kunt het vullen in goede tijden.
  Dit is toch een professionele sector?
  Die bonussen van jullie bestuurders die schijnbaar geen visie hebben kun je ook terug halen.
  Dus ga dit intern oplossen.

 • Ishtar

  Het staat zelf in het artikel, ==> keten ==> platform Varkensketen (COV, NVV, LTO, en Nevedi).
  Dus alle schakels, dus ga maar naar Nevedi, die druk is met witwassen van gifsoja, tja dat kunnen ze dan wel weer.
  Maar deze keten ondersteunen kunnen ze niet?

 • boerkebrabant

  er is helemaal geen overschot aan vlees, kijk maar eens naar de grafiek van varkensprijs tov de tarwe prijs, die volgt elkaar akelig gelijk, alleen jammer dat de varkensprijs bij oplopende tarwe langzaam er achteraan huppeld, terwijl bij een dalende tarwe prijs de daling van de varkensprijs zo mogelijk nog harder gaat, hoezo vraag en aanbod? het word tijd dat de nvv eens met buitenlandse collega s gaat praten, om deze praktijken een halt toe te roepen!

 • info36

  Ishtar, ben jij zo'n radicaal?
  Ga je mond spoelen joh.

 • wienbemelmans

  Waarom hoor ik niks meer van van Baalen en Vanhofstad, die sukkels hebben de zaak ingang gezet door aan de grens te staan brullen van wij staan achter jullie.de boer is nu de dupe maar zij vullen hun zakken even goed ze hebben er geen enkel probleem mee zo als als al die zakken vullers ik zal daarom ook nooit maar ook nooit meer opzulke onbenullen stemmen.

 • Ishtar

  @info,ik ga te snel denk ik, ik zal het makkelijker uitleggen.
  Ik lees keten trekt aan alarm bel.
  Dan denk ik keten?
  Welnu, wat heeft Nevedi gedaan om boeren te helpen dan?
  In goede tijden goede marges trekken, en in slechte tijden marges trekken?
  Ik zou graag 5 punten zien waarin Nevedi bezig is geweest om boeren te steunen in de Keten.
  -witwassen van gifsoja samen met de WUR telt zeker niet, dus graag 5 andere punten.

 • Lin

  Ja hoor Ishtar. Als we echt zo vrij waren zouden we niet aan alle extra regels moeten voldoen.
  Daar zou best een keer wat tegenover mogen staan. Laat de regering maar eens zeggen dat we voorop lopen en de varkenshouders daar voor belonen ipv straffen.

 • gjcamps

  Naast het ontbreken van Rusland als belangrijke export markt is ook de interne consumptie gedaald (NL/D). Slimme inkopers van de retailer signaleren dit meteen en daarom dalen de vleesprijzen. Nadeel als varkens keten is dat je ook nog moet concureren tegen bv kip.
  Omdat het in de legsector ook al niet goed gaat dalen de voerprijzen.
  In centraal Europese landen zie je laatste jaren ook een sterke afnamen van de varkens populatie, zij gooien dus sneller de handoek in de ring. Vraag is wie deze stoelen dans overleeft en hoe je hem overleeft.

 • John*

  dipjes horen erbij, worden we alleen maar sterker van!

 • John*

  en er is 340 kg tarwe voor een varken nodig (big + vleesvarken), nu deze 10 cent per kg lager ligt dan vorig jaar hebben ze alvast een voorschot genomen van 34 cent per kg geslacht gewicht.

 • j.verstraten1

  Het is onterecht om een boycot onder ondernemersrisico te schuiven Ishtar. Om het balletje bij de voerjongens te leggen is ook onzin, het meeste voer in NL wordt door boerencoöps weggezet, dus snijden in eigen vlees. Draai het eens om. Hoe zou NL reageren als bijv. Rotterdam of Schiphol geboycot zou worden door de halve wereld? Zeg je dan ook tegen de havenarbeiders: los het zelf maar op. Daar hebben we trouwens dan ook nog een sociaal vangnet voor. Maar als bedrijven omvallen dan zal de bijstand lang duren.

 • Ishtar

  Boeren mogen van mij wel steun krijgen, maar liever de sector niet.
  Maar goed, stel dat de politiek zegt we gaan de varkensboeren helpen met geld.
  Dan is nog de vraag wat gaat Nevedi, en dus de hele sector doen om boeren te helpen?
  For Farmers en Nevedi denken daar toch wel over na?
  Zij zijn de keten in goede en slechte tijden lijkt me.
  **
  Dus stel dat ik zeg, ik steun de varkensboeren met heel veel geld, dan is de vraag,
  -hoeveel?
  -hoelang zal ik jullie steunen?
  -betalen jullie het terug, als de boycot weg is als bv volgend jaar?
  -en waarom produceren jullie morgen net zoveel als vandaag, als de prijs zo laag is, en er dus overaanbod is?
  -dus ie een beetje raar dan als al die schakels in de zogenaamde keten aan de alarm bel treken, maar zelf niets doen of vinden of visie hebben,
  om minimaal te gaan draaien aan een mechanisme dat minder zal leveren bij overaanbod.
  **
  -zuivel boeren kunnen er ook al vast aan gaan wennen, dan hoeven ze volgend jaar ook niet aan de bel te trekken qua alarm.
  -gewoon intern regelen.

 • c.putten

  malaise van nu komt vooral door de boycot,de boer zit nu met de gebakken peren,overheid zal moeten ingrijpen om de huidige productie zo snel mogelijk in te dammen ,hoe? kan vanalles zijn,maar door onze sector dood te laten bloeden kan gewoon niet,geld ook voor de koeien en andere gedupeerde.

 • Wim Toornstra

  Putten malaise komt doordat nu alles op een hoop loopt. Teruglopende consumptie Russische boycot en de productie verhoging per zeug. Tel daarbij dat de Denen hun vleesvarkentjes inruilen voor zeugen en het probleem is daar.

 • gjcamps

  De malaise komt ook door oneerlijke concurrentie binnen Europa. Wat Brussel doet is niet helemaal fair. Met belastinggeld worden in nieuwe EU landen investeringen in primaire productie zwaar gesubsidieert. Heel nobel maar als er al genoeg vlees, zuivel of eieren zijn waarom dan stimuleren? Verder verbeteren de technische resultaten en daalt de consumptie. Moet Brussel niet export buiten EU stimuleren met reclame campagnes in bijvoorbeeld China/Japan? Wat betreft sancties Rusland, ja die rekening wordt betaald door de agrarische sector. De Europese consument heeft zelfs een meevaller, eten wordt goedkoper. Het is net zo oneerlijk als de pomphouders aan de grens, kunnen er ook niets aan doen maar zijn ook hun werk van jaren aan het opeten.

 • j swennen

  melkveehouders kopen een traktor en leggen het verkeer stil.
  onmiddelijk resultaat

 • w v gemert

  Ishtar, u blijft maar ongenuanceerde onzin uitkramen, strooien met miljarden soms beperkt tot miljoenen zonder enige onderbouwing of verwijzingen naar onderzoeken. Gifsoja is zeer misleidend en waarschijnlijk bewust gekozen om ondernemers te kwetsen of hun proberen een stempel op te drukken. Ik vermoed gelet op uw schrijfstijl dat u eerder onder een andere naam reageerde op deze site. We leven in een vrij land maar u gaat wat mij betreft over de norm, het schuurt aan smaad.

 • 6718

  Onze voormannen willen de productierechten afschaffen, zodat we nog meer kunnen produceren. ''het scheelt dat de mestkosten al laag zijn'

 • w v gemert

  6718 er zijn al voldoende sloten op de deur zoals ammoniak, geur, fijn stof geluid en de verplichte mest verwerking. Als al het geld wat aan ammoniak rechten en varkensrechten besteed was aan mestverwerking dan zou de Nederlandse agrarische markt er geheel anders uit zien. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 • zon

  #21,ben het vaak met je ideeen eens.
  Maar afschaffen dierrechten is niet mijn ding.
  De grenzen zitten dan in de vergunningen en daar zit ruimte.
  Nu zouden bij redelijke prijzen vele ondernemers kunnen produceren,dan zijn dat er veel minder.
  Velen worden door de forse schaalvergroting weggedrukt en blijven met problemen zitten.

 • j.verstraten1

  Ishtar, zuivelboeren hebben al aan de bel getrokken en daar is wel budget voor.

 • kalkar

  Van Gemert, Hoezo mestverwerking? Er is in Nl helemaal geen mestoverschot, gewoon de normen omhoog en het probleem is opgelost. De grond krijgt nu veel te weinig, wat door iedereen wordt erkend. Helaas wordt de mestwet door de ambtenaren gebruikt om de intensieve veehouderij op enorme kosten te jagen en dus uiteindelijk weg te saneren. Zo moeilijk is het allemaal niet. Gewoon je verstand gebruiken en niet achter iedereen aan te lopen.

 • John*

  @ zon, we hebben hier met dierrechten de laagste opbrengstprijzen van Europa. prijsondersteunend werken ze niet bepaald. alleen kostprijsverhogend voor bedrijfsopvolgers waardoor bedrijven niet te verkopen zijn!

 • Bart Jan

  Latente rechten (onbenutte) uit de markt nemen, geen opslag regeling. Varkensrechten laten bestaan! Nederland zoal hoe dan ook aan krimp moeten geloven, iedereen die dat niet ziet is naïef

 • w v gemert

  Zon, ik bedoel je kan het geld maar een keer uitgeven.
  Melkertje, ik heb de feiten weergegeven zoals ze nu gelden helaas, voor het overige betreft de noodzaak van verwerking sluit ik in het geheel aan bij u reactie.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.