Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Oosthof streeft naar regionale ziekteaanpak

Neede - Dierenartsenpraktijk De Oosthof heeft een concept ontwikkeld om met een regionale aanpak de diergezondheid op varkensbedrijven op een hoger plan te tillen: Het Noaberbig.

Bij De Oosthof is men van mening dat de infectiedruk omlaag gaat als varkenshouders in dezelfde buurt samen en gelijktijding een bestrijdingsplan uitvoeren tegen een of meerdere ziekten. De dierenartsenpraktijk wil beginnen met het projectmatig bestrijden van PRRS omdat deze kiem veel schade aanricht in de sector en vaccineren alleen vaak onvoldoende effect heeft.

Het idee om samen met de buren varkensziekten te bestrijden komt uit de Verenigde Staten. Daar heet het Area Regional Control en blijkt het effectief, verklaart dierenarts Arjan Schuttert van De Oosthof. "Je kunt wel proberen de infectiedruk te verlagen op je bedrijf, maar als de buren dat niet doen is het dweilen met de kraan open."

Het concept gaat 1 januari 2015 van start en heeft vijf fases, te beginnen met communicatie, zodat bewustwording over bijvoorbeeld schade door PRRS toeneemt. Verder in het programma gaat het om de verbetering van de 'biosecurity' op en om de bedrijven en het planmatig verbeteren van de diergezondheid.

Het project staat voor iedere varkenshouder open, ook voor niet-klanten van De Oosthof. Het Noaberbig voldoet aan tien criteria. Twee daarvan zijn spenen op vier weken leeftijd en een dierdagdosering onder de attentiewaarde. Voldoet een deelnemer aan alle tien de voorwaarden, dan krijgt hij een certificaat waarmee hij kan aantonen een goede big te leveren.

Laatste reacties

  • w v gemert

    Ik meen me te herinneren dat een vergelijkbaar project (bestrijden PRRS) een tiental jaren geleden in Spanje mislukt is. Wie weet het nog ?

  • John*

    en in het noorden van het land loopt het ook? enige resultaten al bekend?

Of registreer je om te kunnen reageren.