Varkenshouderij

Nieuws 16 reacties

Ontheffing voor praktijkonderzoek vierdagen-eis zeugen

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken geeft drie praktijkbedrijven nog deze week een ontheffing voor onderzoek naar de vierdagen-eis voor groepshuisvesting van zeugen. Dat heeft Dijksma toegezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over dierenwelzijn.

Kamerleden Rudmer Heerema (VVD) en Carla Dik-Faber (CU) vroegen de staatssecretaris om een oplossing voor de eis van groepshuisvesting voor zeugen vanaf vier dagen na dekking, terwijl volgens de Europese norm 28 dagen geldt.
Dijksma wil de vierdagen-eis niet schrappen. "Volgens gegevens van de NVWA voldoet 70 tot 75 procent van de zeugenbedrijven aan de eisen. Zij hebben investeringen gedaan en de bedrijfsvoering aangepast om aan deze eisen te voldoen. Als we deze verplichting nu weer intrekken, hebben de voorlopers voor niks geïnvesteerd en kunnen we claims verwachten. Dat willen we niet", aldus Dijksma. Wel is er €100.000  beschikbaar voor knelgevallen. Dit geld is voor de helft afkomstig van de overheid, de andere helft is afkomstig van het bedrijfsleven. "Onderzoek naar de vierdagen-eis ondersteun ik wel van harte, daarom worden ook de ontheffingen verleend voor de bedrijven om onderzoek te doen", aldus Dijksma.

Laatste reacties

 • wat een gelul over claims,op een enkele bedrijven na is iedereen blij als de 4 dagen eis eraf gaat

 • w v gemert

  De NVWA meld vooraf bij de varkenshouder aan dat er controle komt, natuurlijk heeft dan 75% de zaak in orde omdat er anders een dwangsom opgelegd wordt . Dus de varkenshouder staat met zijn rug tegen de muur en de overheid dwingt hem tot een keuze tussen, veel verwerpers en slecht dierwelzijn , risico van financiële problemen met bank door slechte technische resultaten, een oplossing dat het bedrijf in orde is tijdens de controle en misschien zijn er nog meer oplossingen. Ik zou Dijksma de prijs geven van dierenbeul van het jaar.

 • Biggemans

  willy, geef mij je mobiele nummer eens op..... mestvarkens@gmail.com

 • Mtstermors1

  Gewoon handhaven, waar het dan niet wil die heeft dan pech gehad, is hier nog nooit iemand wezen vragen hoe het wel kan.
  En dan komen er vanzelf wel minder biggen en varkens. Dat gezeur om die vier dagen de hele tijd, volgens mij zijn er wel andere zaken om druk mee te zijn

 • porky 1

  te mors als het op andere bedrijven niet loopt door deze onzinnige eis lap jij dan even bij als oom rabo langs komt

 • Jonas Brabant

  Mensen met een instelling als mtstermors1 helpen de hele sector naar de klote. Ikke, ikke, ikke, en de rest kan......

 • w v gemert

  Mtstermors, grote problemen met de vier dagen eis komen ook voor op de uitstekende varkenshouderijen met goede leiding, goede hygiëne voorheen uitstekende technische resultaten. Graag iets minder egoïsme en begrip voor die varkenshouder die het overkomt.

 • W Geverink

  Natuurlijk is het verschrikkelijk klote dat in nederland andere regels gelden dan in de rest van Europa. Echter, ik weet uit eigen ervaring dat ieder normaal bedrijf zonder veel moeite goed moet kunnen draaien met de vierdagen regel. Jaren geleden werd er net zo gezeurd en gejammerd als van Gemert hier doet toen de zeugen in de groep moesten. Niet alleen werkt groepshuisvesting, maar de productie nog een heel stuk omhoog gegaan ook!

 • w v gemert

  W Geverink. Groepshuisvesting is verplicht voor iedere Europese varkenshouder (vergelijking appels met peren) ik zeur niet en jammer niet, ik ben overtuigd dat een aanzienlijk deel van de vermeerderaars een probleem hebben buiten hun schuld en waarschijnlijk buiten hun invloedssfeer. Nog buiten het dierwelzijns probleem dat de Nederlandse regering ons in de schoenen schuift, vandaar de prijs voor Dijksma: Dierenbeul van het jaar. Ze sluit haar ogen voor: wetenschappelijk onderzoek , verzoeken uit de Tweede Kamer, roep uit de sector. (nota bene de beste van de wereld uit meerdere onderzoeken)

 • W Geverink

  Och wat een drama allemaal. Beste van Gemert. Mijn zeugen werden bijna altijd in de groep gedekt. Ongeveer de helft ging na het dekken aan de band voor 30 dagen en de andere helft bleef na het dekken bij elkaar. Ik kan je melden dat het vierdagen systeem in mijn situatie minder werk betekende voor mij en minder en minder heftige gevechten voor de zeugen want die hoefden maar 1 rangordegevecht te voeren. In de resultaten of terugkomers waren geen merkbare verschillen. Je maakt van een scheet een donderslag.

 • boerkebrabant

  w geverink, luister maar eens naar onze scanner, en naar mij! soms gaat het goed , maar vaak ook mis. afbig percentages van 50 tot 60% in bepaalde weken zijn heel gewoon. misschien kan jij dat financieel dragen, maar ik niet. wij leven in een Europa, en als daar de zelfde wetten zijn heb ik daar vrede mee, maar niet alleen voor ons. we hebben het toch al moeilijk genoeg.

 • W Geverink

  Over een paar jaar als de nederlandse experts hun onderzoek afgerond hebben zal blijken dat zolang de rangordegevechten plaats vinden VOOR het dekken en de zeugen in de maand na het dekken helemaal met rust gelaten worden er niets aan de hand is. Dat betekent dat je de gedekte weekgroep aan zeugen voor minimaal een hele maand bij elkaar houdt in desnoods mestvarkenshokken en pas daarna in de grote groep introduceerd. De grote zeugen bij elkaar en de kleine bij elkaar ligt natuurlijk voor de hand want ze moeten wel een beetje aan elkaar gewaagd zijn. De wetgever zegt dat de zeugen na dag vier in de groep moeten. Dag vier Na het dekken is een heel slecht moment maar ze vertellen je helemaal niet wanneer je het moet doen en hoe, zolang het maar op dag vier gebeurd is.

 • boerkebrabant

  w geverink, bij ons verwerpt er wel een een zeug tijdens de vroege dracht, als andere zeugen de vruchtjes opeten, verwerpen ze ook, enz enz,
  ook worden er minimaal 5% van de zeugen rond dag 21 berig, als je ze los hebt staan word het feest in de stal, en is de schade enorm. maar dat zal bij jou allemaal wel niet gebeuren, zeker als je een afbigpercentage hebt van 100%

 • W Geverink

  Tuurlijk heb ik wel zeugen gehad die verwerpen maar dat betekend helemaal niet dat de hokgenoten ook verwerpen. Ik moet er wel bij vertellen dat mijn varkensstapel een hoge gezondheidsstatus had en ik niet weet wat er bij jullie aan ziektes rond hangt. Als er in een groepshok eentje rond dag 21 weer terug kwam werd die in het groepshok weer geinsemineerd zodat die hokken zo veel mogelijk 100% bezet bleven. Er is wel wat onrust en rijden maar schade krijg je daar verder niet van.

 • boerkebrabant

  nou, bij ons wel. waar het mij om gaat is dat ik wil dat er in Europa voor iedere varkenshouder de zelfde regels gelden. en als dat is dat de zeugen overal na 4 dagen los gaan, heb ik daar vrede mee. maar nu gaat, hoe je het ook went of keert de productie omlaag tov onze europese colega s, gezien de finaciele situatie in de varkenhouderij, is dat zeer zorgelijk!

 • W Geverink

  Je hebt gelijk boerke dat het onredelijk is dat in het 'verenigde' Europa niet de zelfde regels gelden. Vooral nu jullie gedwongen worden de zeugen op een voor jullie totaal onbekende manier te behandelen. Als het niet goed gaat en zelfs jullie experts geen oplossing kunnen aandragen dan heb je idd een probleem. Ik hield zeugen op de vierdagen manier omdat ik (ook al had ik er geld voor) zo min mogelijk geld wilde investeren in een gehuurd gebouw. Ondanks het feit dat het bedrijf met het vierdagen systeem technisch prima draaide had ik ook liever een box voor iedere zeug. Mijn vierdagen manier is trouwens vier dagen na het spenen en niet vier dagen na het dekken in de groep.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.