VarkensNieuws

Lobby voor particuliere opslagregeling varkensvlees

Brussel – Verschillende EU lidstaten pleiten in Brussel voor ondersteuning van de varkenssector. Daarbij wordt gesproken over en gepleit voor een mogelijke regeling voor particuliere opslag (PO) van varkensvlees. Ook wordt er gepleit voor exportrestituties voor varkensvlees. Dat meldt de Nederlandse vertegenwoordiger van de vleessector in Brussel Frans van Dongen.

De Europese Commissie heeft tot nu toe gesteld dat ze ondersteuning van de varkenssector nog niet nodig vindt. De Commissie wil het houden bij monitoring van de markt en de marktontwikkelingen. Eventueel zou dat later kunnen resulteren in ondersteunende maatregelen.

Ook de Nederlandse vleessector vindt het nog te vroeg voor een PO-regeling, meldt van Dongen. “We kunnen nu wel beslissen om vlees tijdelijk uit de markt te nemen en op te slaan, maar we schieten er niets mee op als dat bijvoorbeeld over drie maanden alsnog op de markt komt, terwijl er dan mogelijk nog een Russische boycot geldt.” Eerst moet er meer duidelijkheid zijn over de situatie en de ontwikkelingen rond de Oekraïnecrisis en de Russische boycot, zo geeft Van Dongen aan. De Nederlandse vleessector wil zich volop inspannen om nieuwe markten te ontwikkelen en door promotie de afzet vergroten. Ook in het middel van de exportrestituties ziet de Nederlandse vleessector niet zo veel. “Je krijgt al gauw het verwijt dat we markten kunstmatig openbreken. Dat gaat op termijn tegen je werken.” Van Dongen wijst er ook op dat de Europese Commissie het middel van exportrestituties in principe niet meer wil gebruiken.

De Nederlandse vleessector is het verder absoluut niet eens met het argument van staatssecretaris Dijksma die deze week stelde dat de varkenssector geen recht op steun zou hebben, omdat het in dit geval om een veterinair probleem zou gaan (Afrikaanse varkenspest) en niet het gevolg zou zijn van de Oekraïnecrisis. “We zijn het absoluut niet eens met die uitspraak”, aldus Van Dongen. “Het was in eerste instantie een veterinair probleem en als het daarbij gebleven was, was de grens al lang weer open. Het is juist door het politieke probleem dat dat niet is gebeurd. En de varkensvleessector is wel degelijk nu ook de dupe van dat zelfde politieke probleem en verdient dan ook ondersteuning, net als de andere sectoren.”

Beheer
WP Admin