Varkenshouderij

Nieuws 1773 x bekeken 8 reacties

Lobby voor particuliere opslagregeling varkensvlees

Brussel - Verschillende EU lidstaten pleiten in Brussel voor ondersteuning van de varkenssector. Daarbij wordt gesproken over en gepleit voor een mogelijke regeling voor particuliere opslag (PO) van varkensvlees. Ook wordt er gepleit voor exportrestituties voor varkensvlees. Dat meldt de Nederlandse vertegenwoordiger van de vleessector in Brussel Frans van Dongen.

De Europese Commissie heeft tot nu toe gesteld dat ze ondersteuning van de varkenssector nog niet nodig vindt. De Commissie wil het houden bij monitoring van de markt en de marktontwikkelingen. Eventueel zou dat later kunnen resulteren in ondersteunende maatregelen.

Ook de Nederlandse vleessector vindt het nog te vroeg voor een PO-regeling, meldt van Dongen. "We kunnen nu wel beslissen om vlees tijdelijk uit de markt te nemen en op te slaan, maar we schieten er niets mee op als dat bijvoorbeeld over drie maanden alsnog op de markt komt, terwijl er dan mogelijk nog een Russische boycot geldt." Eerst moet er meer duidelijkheid zijn over de situatie en de ontwikkelingen rond de Oekraïnecrisis en de Russische boycot, zo geeft Van Dongen aan. De Nederlandse vleessector wil zich volop inspannen om nieuwe markten te ontwikkelen en door promotie de afzet vergroten. Ook in het middel van de exportrestituties ziet de Nederlandse vleessector niet zo veel. "Je krijgt al gauw het verwijt dat we markten kunstmatig openbreken. Dat gaat op termijn tegen je werken." Van Dongen wijst er ook op dat de Europese Commissie het middel van exportrestituties in principe niet meer wil gebruiken.

De Nederlandse vleessector is het verder absoluut niet eens met het argument van staatssecretaris Dijksma die deze week stelde dat de varkenssector geen recht op steun zou hebben, omdat het in dit geval om een veterinair probleem zou gaan (Afrikaanse varkenspest) en niet het gevolg zou zijn van de Oekraïnecrisis. "We zijn het absoluut niet eens met die uitspraak", aldus Van Dongen. "Het was in eerste instantie een veterinair probleem en als het daarbij gebleven was, was de grens al lang weer open. Het is juist door het politieke probleem dat dat niet is gebeurd. En de varkensvleessector is wel degelijk nu ook de dupe van dat zelfde politieke probleem en verdient dan ook ondersteuning, net als de andere sectoren."

Laatste reacties

 • chila

  Met het invriezen is alleen de handel gebaat , niet de varkenshouder !!!
  Dit is uitstel van executie.

 • w v gemert

  Particuliere opslag van varkensvlees is uitgestelde diefstal van varkenshouders i.p.v. ondersteuning van de primaire producent. Als de markt hersteld heeft de invriezer goedkoop vlees voor de handel met grote marge , de risicos zijn afgedekt door de PO regeling en de werkelijke markt hersteld veel later omdat het vlees uit PO in de weg licht van dat herstel van de markt.

 • John*

  als nu invriezen van een partij, (die over jaar pas vrijgegeven wordt) leid tot varkensprijzen die een jaar lang 15 tot 20 cent hoger liggen heeft de varkenshouder er wel degelijk profijt van.

 • Giels

  Hoezo over een jaar vrijgeven John? De industrie spreekt deze voorraden aan wanneer het hen uitkomt en hoeven niet een jaar te wachten. Het levert dus niks op en met bijvoorbeeld BBQ 2015 halen zij goedkoop de vrieshuizen leeg.

 • John*

  daarom heeft het ook alleen zin om deze voorraad een jaar vast te houden en tegelijk een deel zeugen slachten.. en als dit vlees september 2015 pas op de markt mag komen is het bbq seizoen wel gedaan.

 • Giels

  En wie gaat die voorraad vast houden dan? Als het bij de slachters ligt heb jij er al niets meer over te zeggen en die Brusselse lobby zorgt er wel voor dat vlees echt geen jaar wordt vastgehouden.

 • putten

  @ John, en fokkers de extra zeugen slachten ,die moet je met een vergrootglas zoeken denk ik.

 • piglet56

  particuliere opslag lost niets op dat is verschuiven van het probleem dat vlees komt na n half jaar weer uit de vriezer en drukt de pryzen weer wil je daadwerkelyk vlees uit de markt nemen stuur het dan naar arme landen als ontwikkelings hulp dan is het vlees ook weg en komt het niet na n half jaar weer op de markt. brussel moet zorgen voor betere afspraken met landen buiten de eu en zorgen dat er praktyk mensen in die commissies komen te zitten die wel verstand hebben van afspraken maken hebben

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.