Varkenshouderij

Nieuws

Iets minder varkensbedrijven te koop

Doetinchem - Als gevolg van lagere prijzen en gedwongen verkopen zijn iets meer varkensbedrijven verkocht. Deze dienen veelal als tweede of derde locatie.

Van alle varkensbedrijven die de afgelopen vijf jaar te koop stonden, is in 2013 een derde verkocht: 36 stuks. In 2012 waren dat er 21. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en het Kadaster.

Het relatief hoge cijfer in 2013 verbloemt veel, want veel van die verkopen zijn een gevolg van een fors lagere verkoopprijs en/of gedwongen verkoop door de bank. Gevolg is dat er medio 2014 voor het eerst minder varkensbedrijven te koop stonden dan in de jaren ervoor: 91. Dit betreft alleen de bedrijven die officieel te boek staan als 'te koop'.

Bij navraag blijkt dat het vooral de grotere ondernemingen zijn die kleinere bedrijven opkochten. Zij profiteerden van een fors lagere vraagprijs en hadden bovendien wel de steun van de bank: ze hebben meestal een goede financiële positie en draaien technisch goed.

NVM en regionale makelaars bevestigen dat beeld: bijna 40 procent van alle gekochte bedrijven wordt als tweede of derde locatie gebruikt. Het is de grootste stimulans voor de verkoop, die ook in 2014 heel behoorlijk was (negen verkopen bij makelaars aangesloten bij NVM in de eerste helft van dit jaar). Dat was maar iets minder dan in dezelfde periode in 2013 en fors meer dan in de jaren daarvoor. Naast het feit dat veel verkochte bedrijven als tweede locatie gaan dienen, krijgt het grootste deel een andere bestemming; dat betekent vaak sloop.

Of registreer je om te kunnen reageren.