Varkenshouderij

Nieuws 9394 x bekeken 34 reacties

Grootste daling varkensprijs sinds mkz-periode

Met een daling van de varkensprijs met 10 cent naar €1,42 per kilo krijgen de toeleveranciers van Vion de grootste prijsverlaging sinds de mond- en klauwzeerperiode in 2001 te verwerken.

In week 33 van dat jaar zakte de varkensprijs van het toenmalige Dumeco, de voorloper van Vion, voor het laatst met meer dan 10 cent. Toen ging er 12 cent van de prijs af. Alleen in week 23 van 1997 was de daling nog groter (min 23 cent) als gevolg van uitbraken van varkenspest.

De grootste prijsdaling sinds 2001 is een regelrechte financiële ramp voor vleesvarkenshouders. Afgelopen voorjaar rekenden zij nog op een opbrengst van rond €1,75 per kilo voor vleesvarkens rond deze tijd. De termijnmarkt in Frankfurt noteerde voor eind augustus en september slotkoers rond dat niveau. Door de optimistische verwachtingen voor de varkensprijzen in dit najaar lagen de biggenprijzen tussen half en eind april op een zeer hoog niveau (tussen €60 en €65 per stuk). Samen met de overige kosten van €25 en voerkosten van €75, komt de kostprijs van een vleesvarken uit op €1,70 tot €1,75 per kilo geslacht gewicht. Dat niveau haalde Vion bijna in week 27 met €1,74. Daarna is zijn notering met €0,34 ofwel bijna 20 procent gezakt.

Met een varkensnotering van €1,42 per kilo komt een vleesvarkenshouder minimaal €25 per afgeleverd vleesvarken tekort om zijn kostprijs terug te verdienen. Bij aflevering van 5.000 dieren per jaar scheelt hem dat €125.000 op jaarbasis.

De forse daling van de Vion-varkensprijs is grotendeels een gevolg van het wegvallen van Rusland als afnemer van varkensvlees uit Europa en de relatief hoge koers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daardoor zakte de EU-export tot en met juli met 9,4 procent naar 1,6 miljoen ton ten opzichte van de eerste zeven maanden van 2013. De Verenigde Staten exporteerden in die periode juist 7,2 procent meer met 1,32 miljoen ton.

Naast de forse afname van de EU-export valt de consumptie in Europa sterk terug. Duitse consumenten kochten de eerste zeven maanden 2,3 procent minder varkensvlees ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In het Verenigd Koninkrijk zakte de consumptie met 4,5 procent. In andere landen is het beeld niet anders. Daardoor stijgen de voorraden van varkensvlees, zodat een herstel op korte termijn ook niet valt te verwachten. Inkopers weten dat ook, zodat zij niet geneigd zijn om meer te betalen. De daling van de Rotterdamse prijzen van voergerst en -tarwe met 24 tot 32 procent sinds eind maart stimuleert een verhoging van de varkensprijs ook niet. Het dal van de varkensprijs is dus nog niet bereikt. Het enige lichtpuntje is de daling van de koers van de euro. Daardoor kan de export naar de wereldmarkt aantrekken.

Laatste reacties

 • producent

  Waar blijft de rabobank met hun verwachting, die kunnen het toch altijd zo goed voorspellen.

 • Frisovz

  2015 beloofd vast weer een topjaar te worden...

 • w v gemert

  Volgens Maarten Roijakkers hoeven we niet op de kostprijs te letten lees zijn standpunten betreffende BZV.

 • steenbok1

  leuke opmerkingen dus, maar hoe nu?, oplossingen graag voor de sector? ( ik weet het niet )

 • Joseph,de man

  De beste oplossing is Euro 10,-- opbrengstprijs voor de biggen, en 3 voor Euro 25,--
  Dan is de sector zo weer gezond, Nederland moest toch de kraamkamer van Europa worden, dat zijn we nu ook alleen is het een miskraam gebleken.
  Sterkte

 • John*

  het aantal vleesvarkens in Nederland is al jaren constant.. dus kraamkamer en vleesvarkensaanbod heeft niet zoveel met elkaar te maken. Zoals al gezegd concureren wij hier met europese zeugenhouders en is die strijd prima te winnen. nl vleesvarkenshouders mogen in hun handjes klappen dat ze de biggen goedkoper hebben dan de rest in Europa anders waren ze helemaal kansloos op de varkensmarkt.

 • kalkar

  Zo is het Maria, kunstmatig de biggenprijzen de laatste jaren hooghouden door vooral de N.V.V en zie de gevolgen. Fokkers stonden massaal op het gaspedaal en zie de overproductie is verklaard. Of moet je gestudeerd hebben om dit te zien. Beter is om te stoppen,gezien de arbeidsvreugde van velen, je leef maar één keer, ik tenminste wel.

 • kalkar

  Jammer voor velen, maar de meeste gaan nu naar de kloten. Hier is geen redden aan. Bedrijven die altijd maar groter willen zijn hier schuldig aan, niet het normale familiebedrijf. Dus al die grote boeren die nooit genoeg hebben, wijs willen lullen hoe goed ze wel niet zijn en altijd maar naar meer streven, jullie worden bedankt.

 • John*

  pak de meitelling van de vleesvarkens er maar is bij. ik constateer een daling. er zijn niet meer vleesvarkens in NL. dus gas geven van de fokkers heeft niets te maken met de opbrengstprijzen die nl vleesvarkenshouders realiseren.

 • niet

  maakt niet uit hoeveel varkens we hier in dat kleine piep landje hebben!!!! Hier komen er minder, ze willen de intensieve veehouderij kwijt en dat gaat lukken!!! Het zal wel weer beter worden maar reken er dit jaar maar niet meer op. En de Rabobank hoef je helemaal niets van te verwachten hoor!!! Zijn groot geworden door de intensieve veehouderij maar laten je nu vallen als een baksteen. Misschien grond verkopen staan ze dan klaar mee. Nou dan is de keus snel gemaakt lijkt mij. De arbeids vreugde is heel klein aan het worden en net wat melkertje zegt je leeft maar een keer en er is een leven zonder varkens!!!!

 • kalkar

  Johnny, zoals gewoonlijk wat lul je weer dom. Verstand van zaken heb je niet.

 • porky 1

  als je maar kunt stoppen maar velen kunnen niet
  je kunt toch niet alles waar je jaren voor gewerkt hebt zomaar opgeven
  de politiek moet nu eens na die grote bek tegen poetin ballen tonen en ook eens aan de varkenshouders denken en niet alleen aan de koeien boeren
  mischien is een opkoop van speenbiggen om zo de markt te verlichten een optie

 • markt

  melkertje wat klopt er niet aan john zijn verhaal

 • willywolfkamp1

  Waarom krijgt Poetin de schuld, het zijn de Europese politici die dit spelletje zijn begonnen en dat Poetin terug slaat kon je verwachten. Trouwens Rusland neemt slechts 2 % af van het varkensvlees, 90 % word in West Europa verkocht en het grootste deel via de supermarkten. Zij willen de goedkoopste zijn en dat gaat ten koste van de producent en in dit geval de varkenshouder.
  We willen vaak niet anders, kijk naar de reactie's de vleesvarkenshouder geeft de vermeerderaar de schuld en omgekeerd.
  Als we nu eens samen de varkens aan boden dan was de kans dat de rekening bij ons komt te liggen al een stuk kleiner.
  Het probleem is niet van nu maar van 3 maand geleden, het aanbod was toen krap maar de prijs moest dalen van de inkopers van deze supers en zo geschiede. Vleesvarkenshouders kon het tekort van de eerste helft niet mee goed maken en dus zijn de vermeerderaars de dupe. Dom, dom dom. Het probleem is de supermarkt. We produceren al jaren een stukje varkensvlees dat zich op tal van punten positief onderscheidt. Dit mag wat kosten maar dit word niet betaald. Wij zullen bij deze supers moeten zijn voor een eerlijke prijs en als we dat niet kunnen of willen gaat het net zoals voor jaren terug in Engeland, er verdwijnt 75 % van de boeren totdat we op 50 % van de aantallen varkens van nu zitten.

 • boerkebrabant

  ja, porky waarom kunnen we dat zelf niet organiseren. de speenbiggen brengen nu 15 a 20 euro op, als we dat via een fonds met een tientje kunnen verhogen en een ieder haalt bv 5 a 10% van het ondereind uit de stal .
  misschien ook een regeling voor zeugen tijdelijk uit de markt nemen, en je weet niet hoe vlug het weer kan veranderen. maar ja, hoe dat te regelen?

 • BoB de Bakker

  Een big minder per hok opleggen, de overige biggen zullen of geslacht worden of hun weg ergens in een ver land vinden waar ze niet zo snel groeien als hier. Dan zal begin volgend jaar de slachterijen schreeuwen om slachtrijpe varkens.

 • massy

  De geslachte gewichten moeten naar beneden en terug naar varkens geslacht van 85 tot 90 kg en niet meer dat is wat de sector eerst moet doen want varkens van 95 tot 105 kg zijn veel te zwaar en zeker voor een gewone slager echt niet zo intressant en de aantal kg maal het aantal varkens gaat dan weer lucht geven het heeft alleen maar voordelen.

 • John*

  en je hoeft de fokker niet te sponsoren door extra biggen te kopen. laat de afdeling daarna een weekje leeg en de volgende ronde zal nog beter groeien ook. Maar hoorde al verschillende verhalen dat er mesters zijn die met deze voerkosten de varkens extra zwaar willen gaan maken..

 • anton1937

  De stomme acties in Kiev van o a Van Baalen (VVD) hebben er toe geleid dat Rusland de grens heeft gesloten voor Nederlandse landbouwproducten zoals varkensvlees. Van Baalen riep wij staan achter de Oekranie , m a w wij zijn tegen Rusland.. Politieke hardroepers moeten nu pleiten dat de boeren ondersteund worden, maar nu zwijgt Van Baalen.De markt is verstoord en zal pas over 2a 3 jaar herstellen tegen die tijd zijn de meeste varkensboeren en tuinders failliet, dus niet klagen arme boertjes denkt Van Baalen het was toch de bedoeling dat jullie plat gaan. Wij VVD staan achter AH en Unilever etc en niet achter de boeren.

 • evanderpasch1

  Als varkensprijs bepaalt werd door vraag en aanbod dan heeft de voerprijs er geen invloed op!

 • KGB

  De biggen waren de eerste helft van het jaar zo goed geprijst dat er sprake was van een topvoerwinst voor de fokkers. Het zij ze gegund. Maar er zijn een fokkers die denken at het afmesten maar bijzaak is. Zonder gezonde mesterij geen varkenshouderij en dus keert de wal het schip...
  PS een buitenlandse mester houdt ze doorgaans ook niet voor de hobby.

 • porky 1

  als we nu eens eerst als varkenshouders niet meer elkaar de tent uitvechten war de politiek alleen maar mooi vindt zo blijven ze zelf buiten schot
  en de nvv en lto smeden samen een plan om speen biggen uit de markt te nemen ipv van een opslag van vlees hebbeb we over een paar maanden een betere situatie als nu evt met het minder isemineren van zeugen zie hoe het melkqoutum altijd voor de rundveehouders heeft gewerkt of moeten we weer wachten tot er voldoende bedrijven de deuren gesloten hebben en over een paar jaar weer dezelfde stoelendans
  geef mij maar een boterham met iets minder dieren als niks te eten met een volle stal

 • BoB de Bakker

  anton1937, de Russische grens zat al dicht voor de boycot. Waar zijn de varkens in mei en juni gebleven?

 • boer drenth

  De varkens prijs is flink gedaald, maar de biggen prijs is ook flink gedaald. Netto is het verschil in prijs niet zo heel groot. Ook de voer prijzen zijn flink gedaald.

 • richard grensstreek

  De volume bepaald de prijs en met een slinkende varkensvlees etende consument wordt het steeds moeilijker.Min 5% van de zeugen elk jaar opruimen.Dan komt het misschien nog goed over 10 jaar.

 • groot7731

  Het aantal afmestplaatsen of de boycot is niet het probleem. De productiestijging sinds de MKZ nekt nu de varkenshouderij. Zeg maar 30 % meer biggen uit hetzelfde aantal zeugen. Als we nu morgen beginnen te insemineren met een type varken dat niet zo vruchtbaar is maar wel betere vleeseigenschappen heeft, zal dat niet één van de oplossingen zijn. Mijn karbonaadje krimpt namelijk nog steeds tijdens het bakken.

 • John*

  in alle landen is het aanbod aan vleesvarkens gedaald. elke big extra geeft 1,5 cent voordeel per kg geslacht gewicht. bij een bedrijf dat 24 of 32 goede biggen per zeug aflevert is dat 12 cent per kg. Daarbij zijn met de danbred zeugen ook nog eens de resultaten van de vleesvarkens uitmuntend. Met deze biggen worden goede posities op de exportmarkten gehaald maar zijn onbetaalbaar voor vleesvarkenshouders in Nederland.

 • KGB

  John, je schetst vaak het beeld dat de NL vleesvarkenshouderij kansloos is t.o.v. het buitenland. Vele bedrijven kunnen die strijd prima aan. De biggenhandel heeft haar spel goed gespeeld afgelopen voorjaar;stemming maken dat er weinig biggen waren en zo de prijzen omhoog jagen. Aanbod vleesvarkens blijkt nu helaas ruim en de slacht/retail doet er nog een schepje crisis-saus erover om het nog verder naar beneden te drukken...

 • varkenshaasje

  is het aanbod wel zo ruim ? als de slachterij meer betaald staan er echt niet meer varkens aan de poort over alle slachterijen bekeken. als je minder betaald wel.
  met een paar afnemers is dat makkelijk af te spreken minder slachten netto resultaat hetzelfde of beter.
  vroeger moesten de haken vol nu zijn ze slimmer.
  nu wij nog.

 • kalkar

  Varkenshaas, dan kun je lang wachten. Boeren zijn akelig dom, begrijpen niks van geld verdienen. Boeren kicken alleen maar op aantallen, dat staat stoer, en misschien komen ze dan ook nog een keer in de boerderij, van : zie ons eens geslaagd zijn? Dat ze voor lul werken, de toko van de Rabo is, dat wordt dan even maar niet verteld.

 • Han

  Melkertje doet zijn naam eer aan.
  Zal wel rundveehouder zijn.

 • pieter p

  Het probleem is met alle landbouw produkten, de consument wil goedkoop eten, en daar zorgen de supers wel voor. Dit tenkoste van de boeren, de tussen handel haalt haar centen er echt wel uit hoor; Het wordt gewoon tijd dat er actie komt, alle boeren varkens of koeien of groente teler maakt niet uit. Hier in frankrijk begint het nu te rommelen met de groente boeren en de varkensboeren wachten ook niet meer, het is tijd dat de boeren eens iets laten horen. Ookal is het met een produktie verlaging, de supers in Europa gaan alle produkten echt niet uit verweggiestan halen.

 • John*

  met de supers worden afspraken gemaakt voor een half jaar. de vleesprijs staat hiervoor vast. meer of minder opbrengst wordt bepaald door de opbrengsten van de export.

 • pieter p

  Om het half jaar, dus daarom moet je maar genoegen nemen wat ze bieden?. Het wordt gewoon tijd dat er actie komt en niet gewoon maar afwachten

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.