Varkenshouderij

Nieuws 2945 x bekeken 5 reactieslaatste update:26 sep 2014

'Geen acute problemen in de varkenshouderij'

Amsterdam - Banken merken nog niet dat varkenshouderijen in de problemen komen door de huidige prijsontwikkelingen. Wel neemt de druk op de bedrijven toe.

Sectormanager dierlijke productie Wilbert Hilkens bij ABN Amro wijst er op dat de zeugenhouderij een goed eerste half jaar achter de rug heeft met goede biggenprijzen. Ook in de vleesvarkenshouderij gingen de zaken redelijk goed. "De bedrijven kunnen dus wel even vooruit, voor er echte problemen ontstaan."

Hilkens wijst er ook op dat de consumptie van varkensvlees in West-Europa een dalende trend vertoont. Ook dat heeft zijn weerslag op de huidige situatie in de varkenshouderij. In Duitsland bijvoorbeeld wordt een consumptiedaling van ruim 2 procent gerapporteerd. In Nederland daalde de consumptie van varkensvlees vorig jaar. Waarschijnlijk heeft die trend zich dit jaar tot nu toe voortgezet, maar er zijn geen concrete recente gegevens openbaar.

Hilkens noemt het overigens zeer terecht dat de sector aan de bel trekt bij de overheid. "Ik heb mij al sinds de zomer verbaasd over de manier waarop de varkenssector is behandeld en de verschillen die er worden gemaakt tussen de verschillende sectoren."

Branchemanager Kees van Vliet van ING stelt eveneens dat er tot nu toe nog geen grote problemen zijn. "Maar vast staat dat september geen mooie maand is voor de sector. De rendabiliteit is in één klap een stuk minder geworden en is nu duidelijk onvoldoende." Van Vliet noemt de Russische reactie op de vondst van Afrikaanse varkenspest dit voorjaar overdreven.

Een woordvoerder van de Rabobank meldt eveneens dat er niet meteen sprake is van acute problemen. Op de langere termijn kan dat gaan veranderen. De sector had dit voorjaar al last van de importstop van Rusland die het gevolg was van Afrikaanse varkenspest in de Baltische landen en Polen. Daar komt nu de totale boycot van Rusland overheen. "Het is vooral het indirecte effect van die boycot waar de sector last van zal krijgen. De handelsstromen op de wereldmarkt zijn veranderd. Ook de andere vleesmarkten zijn overvoerd en dat heeft effect voor de afzet en prijsvorming van varkensvlees."

Laatste reacties

 • Jonas Brabant

  Ooohh, geen wolkje aan de lucht dus!!?? Heb ik weer voor niks slapeloze nachten.....

 • brabantsduitserke

  weinig visie hebben de bankiers ,dat is over een jaar wel anders.
  ps en ik heb niks geleerd.

 • John*

  die 2 % consumptiedaling was om er niet meer varken was om op te eten, niet omdat de consument niet wilde eten..

 • Mtstermors1

  Als de banken is beginnen met de aflossing een half jaar stop te zetten. Kost niemand geld, en heb je even tijd om naar een oplossing te zoeken

 • kalkar

  Mors1, heeft geen zin meer, hier is niet meer tegen aan te werken. over en uit.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.