Varkenshouderij

Nieuws 1325 x bekeken 5 reacties

Belgische bond dreigt met acties

Roeselare – Het Belgische Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) dreigt met harde acties als blijkt dat tijdens de door de bond afgekondigde leverboycot voor varkens rond de kerst 'ons kwaliteitsvlees wordt vervangen door ingevoerd vlees'.

Bovendien eist de bond dat er een officiële bemiddelaar wordt aangesteld om de afspraken in de keten beter te bewaken.

ABS heeft vorige week de Belgische varkenshouders gevraagd het geslacht gewicht te beperken en vanaf begin december tot na de kerst helemaal geen varkens meer te leveren. Op die manier wil de bond druk zetten op de supermarkten en hun aankopers. Die oproep viel volgens de bond niet in dovemansoren bij de vleesveehouders, kippenhouders, groentetelers, siertelers enzovoort. ''Iedereen zit met hetzelfde gevoel van frustratie over de houding van de laatste schakel in de keten.''

''Het Algemeen Boerensyndicaat klaagde al meermaals de onrechtvaardige manier van prijsvorming in verschillende sectoren aan en heeft binnen het bestaande ketenoverleg ook steeds getracht via overleg tot een oplossing te komen. Onze ketenpartners geven steeds aan begrip te hebben voor onze argumenten maar weigeren de waarheid onder ogen te zien en een oplossing mee uit te werken waarmee de ganse land- en tuinbouwsector duurzaam kan ontwikkelen'', aldus ABS.

Die partners hebben al vier jaar geleden wel een gedragscode ondertekend maar die wordt volgens de bond met voeten getreden. ''Voor ABS wordt het met de dag duidelijker dat de ketenpartners hun verantwoordelijkheid niet willen nemen en onze leden en niet-leden als het ware in hun gezicht uitlachen. Daarom moet er een officieel aangestelde bemiddelaar met politionele bevoegdheid komen. Het voorbeeld in het Verenigd Koninkrijk is er en de dame in kwestie kwijt zich van haar taak op objectieve wijze en onder de vleugels van de overheid.''

Laatste reacties

 • John*

  probleem zit niet bij de laatste schakel maar bij de boer zelf. door alles op dezelfde markt aan te bieden weet de laatste schakel toch wel dat het vlees komt. Kansen zitten in het segmenteren van de markt en als boer daarop inspelen. Het laatste segment zou de rendac moeten zijn voor de niet verkochte varkens. Als het lukt om daarmee de prijzen overeind te houden hebben we al veel verdiend. De volgende stap is het terugdringen van de verliezen door zo te produceren dat er bijna geen varkens meer naar rendac hoeven. Als we met zijn allen zover komen hebben we iets bereikt waar we trots op mogen zijn.

 • japke33

  applaus!!

 • bert bert

  Ach abs .de aveve levert ze ,De organisatie is al bezig om hun klanten meer varkens te doen leveren tegen eind van het jaar.Maar wat zit daar achter

 • Biggemans

  vreemd zo'n foto, zulke varkens hebben wij niet,,,,,

 • Jan Arthur

  Nee Fons, als je maar 2 foto's hebt, dan is de keuze beperkt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.