Varkenshouderij

Nieuws 34 reacties

Belgen willen slachterijen droogleggen

Roeselare - Uit protest tegen de lage prijzen willen de Belgische varkenshouders die aangesloten zijn bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vanaf 8 december tot het eind van het jaar geen vlees meer leveren aan slachterijen. Dat meldt de organisatie in een persbericht. De druppel die de emmer deed overlopen is de forse prijsdaling in de afgelopen twee weken.

In eerste instantie roept het ABS alle varkenshouders op om het slachtgewicht de komende maanden te verlagen tot maximum 105 kilo. Dat heeft volgens ABS het voordeel dat de het vleesaanbod daalt met 10 procent. Daarnaast hoeven varkenshouders minder kosten te maken voor voeraankoop en mestafzet waardoor de cashflow verbetert.

Het zwaartepunt van deze actie ligt in de laatste maand van 2014. Vanaf 8 december tot 1 januari willen de leden van ABS stoppen met het leveren van varkens. "We leggen alle slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven lam", zo meldt het ABS. Ook gaat de organisatie proberen de actie uit te breiden naar andere Europese landen. "Indien er slachthuizen of verwerkers zijn die proberen varkens of vlees in het buitenland aan te kopen, uit landen die de actie niet ondersteunen, mogen ze harde acties verwachten", aldus de strijdvaardige Belgen.

ABS roept al jaren van de daken dat de huidige marktwerking niet meer functioneert en dit ook niet meer zal doen. De oproep om geen varkens meer te leveren aan één of meerder slachterijen is een jaarlijks terugkerend fenomeen binnen het Algemeen Boerensyndicaat. De andere grote landbouworganisatie Boerenbond sluit zich voorlopig niet aan bij de boycot. In een reactie op het nieuws zegt voorzitter Piet Vanthemsche dat er wel voor gekozen kan worden om de vleesproductie terug te schroeven door varkens sneller te slachten.

Laatste reacties

 • somporn

  Zal niet verkeerd zijn als iedere varkenshouder hier achter ging staan.
  Het gaat wel over zijn eigen boterham.
  Probeer je zelf nog wel een paar varkens te slijten dan help je zelf je eigen sector om zeep.

 • niet

  Kijk dat zijn nog eens acties van Wien van de Brink. Hier moet het naar toe anders gaat het totaal mis wij hebben de brandstof voor de slachterijen!!!!!! Wij hebben macht als we gezamenlijk optreden nu NVV en LTO nog aansluiten en we hebben al een blok!!

 • w v gemert

  De NVV heeft al eens alle slachterijen in Nederland stil gelegd. Eerste spelde prik zou kunnen zijn , die actie herhalen. Geen resultaat dan verdere stappen. Veghel heeft een mooi distributie centrum, misschien moeten we daar ook eens gaan kijken.

 • RIOGRANDE

  waarom wachten tot 8 december je doet het nu of niet

 • Pieterv1

  Als varkensboer zie ik hier weinig nut van in. Ik vind het zelfs een dom voorstel van ABS.
  En dan nog in een feestperiode in het jaar. Zelfs ik redeneer dan als volgt: ooooo, geen varkensvlees in de rekken of bij de slager: geen probleem. Dan koop ik wel kip of kalkoen of nog wat anders. Zal ook wel lekker zijn...
  3 weken geen varkens afleveren; en dan??? Mensen die in een meerwekensysteem werken hebben vaak geen ruimte om eens een groep de varkens niet te verkopen! In een bvb 4wekensysteem is alles zo berekend dat je stallen zo veel mogelijk bezet zijn en als je moet spenen in die periode ben je een 'sukkelaar'!!!

 • hervé

  de melkveehouders hebben ook zo eens gestaakt...pfff !!!

 • Biggemans

  Pieterv1,,, Je hebt helemaal gelijk,, goh, die naam ook,,,,

 • struisvogel21

  inkopers voor de kop tikken help beter

 • Mtstermors1

  Als je het doet moet je het de maand november doen want dan word alles klaar gemaakt voor de feestdagen. Dan heeft het meer zin

 • aqwzsx12

  @pieterv1: je zeker een Boerenbonder? deze middag vond de BB dat dit geen goed gedacht was! 't zal zijn zeker, ze hebben zelf een slachterij en de hele keten is van hun: graan, meststoffen, stallenbouw, verzekeringen, enz. het ABS heeft wel gelijk: nog een beetje meer en ze duwen de boeren al helemaal door de muur. Wat het ABS samen met de varkensboeren zou moeten doen, di dode kadavers gelijktijdig voor Alle deuren van alle supermarkten op een geheim moment, en dit in héél Vlaanderen. De slogan zou kunnen luiden ' nu het zwijn, straks de boer '.Dit wordt wereld nieuws en met effect. ook de akkerboeren en groentenboeren zouden gelijktijdig aan die aktie kunnen meewerken. rotte prei, rotte uien, rotte aardappelen, alles in eens en overal: IK ZIE ER NAAR UIT

 • Het grootste probleem zit bij de supermarkten die verdienen er aan . Inkopen 90 dagen wachten met betalen stunten met vlees en de boer kan het gelach betalen . Als ze alle facturen met een week betalen wil ik nog zien als er nog zo veel blijven bestaan . Er moeten harde acties komen anders komen er nog veel boeren in de problemen .

 • Biggemans

  @Struisvogel21,,,,,vd Heijden, vd Heijden wat een agressieve gedachte,,,,

 • W Geverink

  Drie weken helemaal geen zeugen dekken helpt veel beter. Maar ja dan heb je weer dat geval met de kikkers en de kruiwagen...

 • John*

  3 weken geen zeugen dekken zien we over een jaar pas effect van.. 10 kg minder gewicht is al eerder zichtbaar!

 • rog40

  precies john als iedereeeeen nu eens varkens gaat leveren van rond de 90 kg bereik je veel meer

 • Tinus B

  Het system van ..96..97 pief paf poef werkt volgens mij beter

 • WT

  @Rog40 en John. Jullie vallen door de mand. Je denkt toch
  niet dat vleesvarkenshouders lichter gaan leveren en zo de
  druk van de biggenmarkt gaan halen.
  Probleem is dat er veel te veel biggen gespeend worden,
  die grotendeels ook nog afgemest worden. Daar begint de
  overproductie om over de kwaliteit nog maar te zwijgen.
  Koppelgroottes van 10 gespeende biggen is een veel
  betere optie. Dan ben je pas duurzaam bezig en verdient
  iedereen een dikbelegde boyerham.

 • John*

  met die extra biggen worden zeugen in oost Europa weggeconcurreerd, dat lost zich wel op.. maar ik ben geloof ik een van de weinige die in januari, februari en maart geen gelten inzet maar wel zeugen ruimt. Dus die biggen die nu in de weg zitten hoef je me niet kwalijk te nemen.

 • Hogman1

  Fons , nou dacht ik toch werkelijk dat jij over telepatische gaven beschikte
  Ik was werkelijk van mening dat je hier lekker vrijuit onder een alias kon reageren hahaha maar dat is niet zo ,binnen 25 seconden had die computerwizzard hier en schijnbaar jiij ook door wie wie is.
  Is hier niet zo veilig dus......morgen op zoek naar een nieuwe Tosa -Inu..
  kan ik me vast bewapenen tegen Volkert of PietjePyromaan

 • bert bert

  Dat is waar ik al jaren over pleit.ik ben van armoede moeten stoppen met varkens .zat bij den avv en ze hielpen me net boven de verdrinkings dood en eigenlijk was het net wat ze moesten hebben want de vette varkens brachten hun veel geld op ,laat die boer maar werken en zwoegen.Maar de abs heeft gelijk maar de meerderheid heeft varkens voor de avv ,behalve van mij nog .n die doen toch niet mee want als de abs leden minder leveren moeten de klanten van avv meer leveren .dat brengt geld op voor die cooperatie ,boerke is maar knechtje

 • hopman

  Beste mensen.
  Kijk even het volgende filmpje van de Belgische televisie.
  www.canvas.be/programmas/panorama/b342645c-8f8b-402a-ab87-b86af92f68d7
  Nu kun zien wie de macht heeft.

 • vanroose

  bij jullie nederlanders is het veel slechter gesteld met de varkenshouderij
  er zijn 4 maal meer faillissementen, de banken hebben grote problemen om hun geld terug te krijgen
  groot praten is geen grote beurs
  onthou dat goed

 • bankivahoen

  Hogman@ #19 , daar heb ik ook al eens iets van gemerkt , oppassen dus !

 • joannes

  @hopman, en wie heeft de macht? De Consument, De Supermarkt? De Media met Advertenties? Ik vrees dat het de simpel de Koper is. Elke Aanbieder of Leverancier moet zich een slag in de rondte werken om nog iets te verdienen en is nergens meer zeker van. Alles dankzij goedkoop geld, politieke steun voor innovatie, en globalisering. Producenten zijn de armen van de toekomst! Nu verpanden ze het familiekapitaal voor productie uitbreiding voor die laatste centen in kostprijsverbetering, maar de beweging stopt niet. Hij stopt niet totdat de consument zich realiseert dat ze haar eigen werkgelegenheid aan het uitbezuinigen is. Want elke producent is ook werkgever en inkomensverschaffer. Voordat men dat in ziet, zal het eerst nog slechter moeten worden vrees ik!

 • Hogman1

  hopman ,bedankt voor de link
  dat gezin met die 4 kleine kinderen en die kolen ,vreselijk toch, maar de supermarkt heeft wel fairtrade bananen als je dat maar weet

 • japke33

  samen staan jullie sterk! Maar dan moeten jullie het echt samen doen.
  Zou hier in Nederland ook zo moeten gaan!

 • evanderpasch1

  Een aktie zover van tevoren aankondigen lijkt mij niet zo,n goed idee.
  Had men afgelopen donderdag geen varkens moeten leveren.

 • Ferm

  @hopman, mooie reportage op canvas. De retailer zegt;de consument bepaalt het. De producent zegt; de retailer bepaalt het. De politiek zegt; zo kan het niet. Hoever moet het komen voor er wat veranderd?

 • pietvandewalle

  In Belgie zijn er 1 miljoen zelfstandigen. Als al deze mensen wat meer bij de kruidenier, beenhouwer om de hoek kopen en als ook alle milieubewuste mensen wat minder lange afstandsprodukten ( slecht voor de ecologische voetafdruk ) kopen, zouden er mss wat meer centen overblijven voor ons, boeren.

 • niet

  denk dat we af moeten spreken gewoon geen varkens leveren EN dan ALLEMAAL maar hoe krijg je dat?

 • info104

  Prachtig initiatief maar het varken groeit wel door en denk dat met het stilleggen van de aanvoer het aantal kg vlees wat er word geproduceerd niet afneemt en dat lukt wel met het slachtgewicht naar beneden te halen, ik heb dit al meerdere malen voorgesteld maar dat moet door de hele EU worden gedaan dan heeft dat veel effect , de productie van vlees moet omlaag dan gaat de prijs vanzelf omhoog, maar de slachtrijen willen dat liever niet zeggen ze dat verhoogt hun slachtkosten per kg.Volgens mij heb je het dan maar over centen en wij willen boven de 2 euro per kg. dat was in de jaren 90 gewoon.

 • John*

  je kan ook een eigen boeren prijsstelling gaan hanteren... hoe zwaarder het varken hoe hoger de kg prijs. Dan zoekt de markt zelf het optimum met gewicht en prijs. stel elke kg extra gewicht laat de basisprijs met 3 cent zaken. Dat betekent dat we een schema moeten hanteren. waar 85 kg de basis is. elke kg extra is 3 cent erbij. een varken van 95 kg is dus marktprijs + 30 cent. Als er weinig vraag is naar vlees zullen de slachterijen naar die 85 kg sturen waardoor de basisprijs overeind blijft. want in de jaren 90 was ook een geslacht gewicht van 85 kg gewoon.

 • Ishtar

  Te veel varkens en dus een lagere prijs is jullie eigen gewenste systeem.
  Dus voor dat jullie belastingkantoren (Fransen) in de fik gaan steken etc, dan moeten jullie eerst verhaal gaan halen bij de partijen
  die dit voor jullie zo bedacht hebben, dus sgp, cda, vvd, WUR olv Aalt D. en Nevedi.
  Laat even weten wat de reacties zijn van die partijen die jullie deze ratrace opgestuurd hebben aub?

 • bankivahoen

  Ik dacht meer aan SP, D66, pvda, GroenLinks, pvdd Isthar@ !

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.