VarkensNieuws

Belgen willen slachterijen droogleggen

Roeselare – Uit protest tegen de lage prijzen willen de Belgische varkenshouders die aangesloten zijn bij het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vanaf 8 december tot het eind van het jaar geen vlees meer leveren aan slachterijen. Dat meldt de organisatie in een persbericht. De druppel die de emmer deed overlopen is de forse prijsdaling in de afgelopen twee weken.

In eerste instantie roept het ABS alle varkenshouders op om het slachtgewicht de komende maanden te verlagen tot maximum 105 kilo. Dat heeft volgens ABS het voordeel dat de het vleesaanbod daalt met 10 procent. Daarnaast hoeven varkenshouders minder kosten te maken voor voeraankoop en mestafzet waardoor de cashflow verbetert.

Het zwaartepunt van deze actie ligt in de laatste maand van 2014. Vanaf 8 december tot 1 januari willen de leden van ABS stoppen met het leveren van varkens. “We leggen alle slachthuizen en vleesverwerkende bedrijven lam”, zo meldt het ABS. Ook gaat de organisatie proberen de actie uit te breiden naar andere Europese landen. “Indien er slachthuizen of verwerkers zijn die proberen varkens of vlees in het buitenland aan te kopen, uit landen die de actie niet ondersteunen, mogen ze harde acties verwachten”, aldus de strijdvaardige Belgen.

ABS roept al jaren van de daken dat de huidige marktwerking niet meer functioneert en dit ook niet meer zal doen. De oproep om geen varkens meer te leveren aan één of meerder slachterijen is een jaarlijks terugkerend fenomeen binnen het Algemeen Boerensyndicaat. De andere grote landbouworganisatie Boerenbond sluit zich voorlopig niet aan bij de boycot. In een reactie op het nieuws zegt voorzitter Piet Vanthemsche dat er wel voor gekozen kan worden om de vleesproductie terug te schroeven door varkens sneller te slachten.

Beheer
WP Admin