Varkenshouderij

Nieuws 2827 x bekeken 14 reacties

Wakker Dier in actie tegen 'superzeug'

Er is een grens aan de productiemogelijkheden van varkens. Dat zegt Leo Leengoed, docent Diergeneeskunde Universiteit Utrecht in een reactie op de actie van Wakker Dier tegen de 'superzeug'.

De 'superzeug' krijgt volgens de Stichting meer biggen dan ze kan voeden, wat leidt tot moederloze opfok en meer biggensterfte.

Leengoed vindt dat de varkenshouderij niet structureel afhankelijk moet zijn van moederloze opfok. Volgens Wakker Dier is moederloze opfok in strijd met de wet. "Biggen hebben recht op 21 dagen moederzorg".

Maarten Rooijakkers, LTO-vakgroep varkenshouderij , zegt dat het klopt dat zeugen steeds meer biggen krijgen, maar dat de biggensterfte niet stijgt. Kunstmatige maatregelen zoals moederloze opfok, dragen volgens hem daaraan bij. Hij maakt de kantenting dat dit geen standaard moet zijn. Rooijakkers vindt de term 'superzeug' eigenlijk wel passend. "Nederlandse zeugen zijn inderdaad superzeugen. Kwalitatief goede zeugen die goed produceren".

Volgens communicatie manager Peter Loenen fokt Fokkerijorganisatie Topigs al jaren op het aantal spenen en vitaliteit van biggen. "Het aantal tepels gelijk moet zijn aan het aantal geboren biggen". Wakker Dier vindt het tijd dat de overheid ingrijpt. In een brief aan Staatssecretaris Dijksma pleit Wakker Dier voor een stop op het door fokken op grote tomen. In Duitsland speelt eenzelfde discussie. Naar aanleiding van camera beelden roept de federale kamer van dierenartsen een halt op de productie van grote tomen. Op de beelden is het doden van pasgeboren biggen te zien. Volgens de organisatie leidt vooral het gebruik van genetisch Deense zeugen tot meer biggensterfte.

Laatste reacties

 • joannes

  Wakker Dier wil de evolutie keren! Eeuwen zijn huisdieren geselecteerd op nuttig gebruik! Het is voor veel species hun overleving of zelfs ontstaan! Wat is er mis met de superzeug? Beter één zeug met veel biggen en tepels dan veel zeugen met minder zou ik zeggen. Óók op de WD criteria, want wanneer ze huisdieren moeten tolereren voor die overige 95% van de bevolking, beter minder zeugen en beter dan meer met minder biggen! Het lijkt alsof WD elk gelegenheid aangrijpt om in het nieuws te komen voor aandacht in plaats van doordachte criteria uit meedenken. Het meedenken waar Maarten Rooijakkers het over heeft!

 • w v gemert

  Wakker Dier ga gerust slapen.

 • W.v.Bree

  Ik ga ervan uit dat M. Thieme een jaar lang borstvoeding heeft gegeven, zoniet dan moet je zwijgen. Veel moederloze opfok is niet goed, maar af en toe om dunne biggen bij een pleegmoeder te kunnen leggen, daar is niets mis mee.

 • varkentjeeee

  ik hoop dat thieme zich niet heeft voortgeplant

 • Hans Brasil

  rare reacties, want toen een zeug gemiddeld 15-16 biggen/jaar groot bracht, waren de boeren beter te pas dan vandaag de dag!!

 • HollemanAam

  Wakker Dier bekend kleur en is tegen duurzaamheid! Het zoveelste non-issue item van het grachtengordelclubje...

 • veldzicht

  Niet teveel op reageren,gaat het van zelf over,wie let er nog op de plofkip
  de mensen zien ook wel dat ze een half dooie kip hebben genomen
  en zo zal het met die 'superzeug' ook wel gaan.

 • podolski

  De evolutie???
  wat heeft dat met evolutie te maken.
  De tomeloze schraapzucht van sommige krentenwegers zal je bedoelen.

 • schoenmakers1

  er komt op een gegeven moment een grens aan het incasseringsvermogen dat boeren hebben, altijd en iedere keer weer doen hun het verkeerd volgens de sukkels die nog nooit iets gepresteerd hebben, die kan zo niet verder gaan, Dijksma zou hier tegen moeten optreden als ze een beetje mens is

 • joannes

  @podolski, die krentenwegers zijn de consumenten die méér voor minder willen! Geen boer gelukkiger, wanneer hij zijn inkomen met minder varkens kan verdienen!

 • Knorretjes

  Waarom hebben alle baby's geen verplichte zoogperiode bij hun moeders? Allemaal kunstmoeders of hoe moet ik dit begrijpen van Thieme?? Wel moet er kritisch gekeken moeten worden na de prestaties van die biggen in mesterij, ik denk dat er namelijk niets boven moedermelk gaat. 

 • w v gemert

  Schoemakers1, voorzitter ZLTO wil in gesprek met dat rapalje van Wakker Dier die zou toch eerst moeten reageren Dijksma komt uit de meest linkse hoek van de PvdA en die heeft helemaal niets op met varkenshouderij. Als je daaraan nog twijfelde, lees dan al haar besluiten van het laatste jaar :niets voor de varkenshouderij alleen tegen.

 • groot boerdam

  Eigenlijk is de VVD hier schuldig aan die vonden het goed dat iemand van het CDA werd vervangen door de PVDA die de helemaal niks met landbouw heeft!

 • massy

  Noem dan ook het woord superzeug dan niet en ga gewoon door hier op in gaan heeft totaal geen zin.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.