Varkenshouderij

Nieuws 2299 x bekeken 1 reactie

'Wakker Dier doet onterechte aantijgingen'

Lelystad - De Nederlandse varkenshouderij streeft naar meer bigoverleving en minder biggensterfte.

De Nederlandse fokkerij heeft in het fokdoel opgenomen dat elke big die erbij komt ook bij de eigen moeder moet worden groot gebracht. Dat zegt NVV-bestuurder Gert van Beek in een reactie op de verklaring van Wakker Dier over superzeugen en toegenomen biggensterfte als gevolg van steeds grotere tomen biggen per zeug. "Alleen in gevallen waar het écht niet lukt wordt de opfok ondersteund met een pleegmoeder, kunstmelk of aangepast voer. Het gebeurt zéker niet standaard op alle bedrijven", aldus de NVV-bestuurder.

Van Beek denkt dat elke varkenshouder zijn afwegingen moet maken als het om dit soort zaken gaat. Binnen andere buitenlandse fokkerij-instellingen worden andere afwegingen gemaakt en moeten biggen vaker met kunstgrepen worden grootgebracht.

Eén reactie

  • gerard364099

    hoe zouden ze dat doen in de honden en kattenfokkerij als ze er veel jonkies bij krijgen net als met de landbouw zwart maken of erger

Of registreer je om te kunnen reageren.