Varkenshouderij

Nieuws 13 reacties

Vion vreest prijsdruk hele vleesindustrie

Boxtel – Vion Food Group verwacht dat de Russische importstop van agrarische producten leidt tot prijsdruk in de gehele vleesindustrie, waarbij met name boeren slachtoffer worden.

Door de importstop neemt het vleesaanbod op andere markten dan de Russische toe, waardoor druk op de varkensprijs ontstaat, waarvan het vleesconcern wel verwacht dat deze na enige tijd zal stabiliseren. Vion zelf realiseerde in 2013 7 procent van zijn omzet met export naar Rusland.
Het bedrijf, geleid vanuit Boxtel, zegt omzetverlies door de sluiting van de Russische markt onder meer op te vangen door het productassortiment aan te passen, nieuwe klanten te werven en in het algemeen meer te verkopen aan afnemers in met name China, Japan, Australië, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk. Eerder noemde topman Michiel Herkemij in de kantlijn van een persgesprek op grote schaal invriezen van 'het oude Vion'.
Rusland maakte deze week bekend een serie landbouwproducten waaronder vlees uit de EU te weren als vergelding voor sancties die andersom zijn opgelegd vanwege de Russische betrokkenheid bij Oekraïense separatisten. De markt voor varkensvlees, Vions grootste productgroep, was al sinds januari gesloten. Rusland sloot de grens toen vanwege de vondst van Afrikaanse varkenspest in EU-lidstaten Polen en Litouwen.

Laatste reacties

 • dhvanmeerveld

  Niet voor de muziek gaan uitlopen graag.
  Negatieve emotie is niet gepast op dit moment omtrent de prijsvorming in de varkenshouderij.
  Voor ons verandert er niets qua afzet.

 • w v gemert

  Rusland is al lang op slot. Als op korte termijn varkens te kort zijn heb ik van Vion nog nooit een verwachting gehoord, de nieuwe hoofdman zet oude beleid gewoon door ,naar beneden lopen ze voorop en omhoog lopen ze er achter aan. Op deze manier blijft Vion voor velen een onbetrouwbare partij en ieder die te klein is voor een goede onderhandelingspositie betaalt het gelach, dus hoofdzakelijk de gezinsbedrijven !!!!!!

 • info36

  Volgens mij zijn de boeren al jaren de dupe van het wanbeleid van Vion. Daar heeft dit niets mee te maken.

 • haam

  gratis idee voor de afdeling verkoop je opent gewoon een verkoop export kantoor in china en via deze weg kun je gewoon aan rusland blijven leveren en dat is ook voor elk land dat niet op de lijst staat het geval kwestie van logisch denken want de russen zullen ook moeten eten via de ene weg of via een andere weg

 • BW

  Het verbaast mij niks dat VION denkt dat er prijsdruk is.

 • Wim Toornstra

  Zielig bedrijf

 • a.t.herwijnen

  Ik begrijp dat ze nieuwe markten willen aanboren. Hebben ze in het verleden dan liggen slapen. Laat de directie maar snel hun hoge salarissen inleveren of hebben ze nu het smoesje dat ze harder moeten werken en meer verantwoordelijkheid dragen!!!!

 • g.g

  heeft totaal geen nut om zo n persbericht op te stellen.
  Dat het er niet beter op wordt, weet iedereen. Dat dit door Vion er nog even ingesmeerd moet worden toont weinig tactisch inzicht.
  zoek liever naar oplossingen.....helemaal eens met a.t.Herwijnen

 • johannesspook

  Gezien op vleesstempel erkomst,kun jij niet zo via ander land,deze vlees aan rusland verkopen,toch?

 • Biggemans

  heb gehoord nieuwe afzet via Turkije,,,

 • Jan Cees Bron

  G.W, dank voor de reactie. Voor de duidelijkheid: Vion heeft geen persbericht opgesteld; wij hebben het onze journalistieke plicht geacht ook bij Vion de vraag neer te leggen wat de Russische boycot kan betekenen.

 • g.g

  Jan Cees Bron
  dat had je mij ook wel kunnen vragen.......open deur !

 • Burnetti

  @Jan Cees Bron,
  Dit zeker ook jullie 'redactionele plicht'?

  http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Achtergrond/2014/8/Vion-varkensprijs-met-moeite-gelijk-1574558W/

  Wat een larie. Zeg gewoon dat je aan het handje van de handel loopt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.