Varkenshouderij

Nieuws 13 reacties

Varkensslachterijen teleurgesteld om boycot

Helmond/IJsselsteijn - De Russische boycot van agrarische producten uit onder meer de EU is slecht voor de varkenshouders en voor de slachterijen. Dat zegt Marc van Rooi van slachterij Van Rooi Meat. Jaap de Wit jr. van vleesbedrijf Westfort hoopt op nieuwe mogelijkheden op de wereldmarkt.

Van Rooi zag met de stap van de Russische president Poetin zijn hoop op een heropening van de Russische markt definitief vervliegen. Van Rooi verwacht een negatieve invloed op de prijsvorming. Hij ziet wel mogelijkheden voor andere afzetkanalen in het verre oosten en ook binnen de EU, "maar het gaat zeker op korte termijn ten koste van de marges. Binnen de EU verdringen we elkaar op overvolle markten".

Varkenshouders zouden er goed aan doen om net als andere sectoren aan te dringen in Brussel op compensatie voor de geleden schade, zo vindt Van Rooi.

De Wit jr. van Westfort wijst erop dat er voor de varkensvleesbedrijven niet zo heel veel is veranderd. "De grens zat al sinds begin dit jaar dicht. We hebben al grote afboekingen gehad op producten die oorspronkelijk voor Rusland waren bestemd." De Wit hoopt dat er op de wereldmarkt nieuwe mogelijkheden ontstaan doordat Brazilië, de beoogde nieuwe leverancier voor Rusland, gaten zal laten vallen op de wereldmarkt. "We zullen daar op tijd op in moeten springen."

De komende weken zal moeten blijken hoe het aanbod zal zijn van varkens, stelt De Wit. De kans bestaat dat varkenshouders op korte termijn dieren vervroegd zullen aanbieden omdat ze vrezen voor dalende prijzen.

Laatste reacties

 • John*

  die extra kilo s maken heeft het komende jaar iig geen zin.

 • Bart Jan

  John, zeugen afvoeren lijkt mij ook een beter plan

 • Wim Toornstra

  Stemmingmakerij niets meer.
  De grens zit al lang dicht slachterijen en retail maken gewoon misbruik van situatie.

 • ikkethuis

  de slagerijen ruiken een mogelijke compensatieregeling.

 • DE Agrar

  Zoals gezegd stemming makken waar de boerderij weer vrolijk aan mee doet leren ze het nu nooit om eens een keer met feit en te komen in plaats van weer een sector onderuit te schoffelen

 • Burnetti

  Slachterijen en retail ruiken compensatie. Risico van mondiale exportmarkt en hoge gespecialiseerde productie.

 • jan hien

  volgens mij zijn er nog landen waar voedsel tekort is, zou je daar geen peren ,tomaten ,vlees kunnen droppen i.p.v. altijd geld overmaken

 • joannes

  Precies @Burnetti, zolang een bedrijfstak in opbouw is en goed gaat zijn het individuele successen en zodra eea topzwaar, om wat voor reden, omvalt komen we in de neergang die als volgt loopt: ontkenning, protest, onderhandelen en vechten, depressie, acceptatie ! Met deze Russische aktie zijn nu in fase 2 en 3. We hadden natuurlijk al BZV die op de rem stond!

 • mt

  Precies dan maar naar de derde wereld landen met dat goede voedsel.
  Vliegtuigen staan er zo en haal je de druk van de europese markt

 • niet

  doen ze niet, regering is jullie liever kwijt dan rijk!!!!!

 • DE Agrar

  Wel vreemd dit bericht op de Duitse top agrar wordt precies het tegenovergestelde door de vion naar buiten gebracht www.Topagrar.com/news/Marktnews-russlands-Importstopps-hat-Fuer-vion-kaum-Negatieve-folgen_1509566.html

 • Burnetti

  @joannes BZV is een instrument om kwaliteit op lange termijn te garanderen.
  De Rusland crisis is een incident.

  Dit vraagt om geheel verschillende beleidsmatige aanpak.

  Dicht zetten van grenzen is niet nieuw dus zullen producenten en handel moeten nadenken over hoe productie past bij een reeële afzet.

  Rusland is een bewezen onbetrouwbare handelspartner dus om daar als groeimarkt zwaar op te vertrouwen is risico nemen.
  De veehouder is als producent voor zijn afzet afhankelijk van het verstand van de handel. Hier zitten kansen.

 • joannes

  @Brunetti, dat begrijp ik dat Rusland een incident is maar in de context zoals bedoeld met jarenlange, in feite productie concurrentie of kosprijs conccurrentie, met overheids en daarbovenop provincie beleid, heeft een incident als dit natuurlijk grotere gevolgen. Natuurlijk ligt de flexibiliteit in alternatieve markten en daamee bij de handel. Maar in een licht krimpende totale productie die intern aan het concentreren is bij de grotere bedrijven, heeft de handel niet de marge en niet de incentives alternatieve markten te ontwikkelen. Laat staan een plan B markt achter de hand. In een groeiende markt ligt zoiets meer voor de hand. En precies dat wilde ik met dat neergang proces duidelijk maken. De gehele sector is al jaren aan het stuntelen om de marges gezond te houden. Schokken als deze vallen dan dubbel zwaar! Natuurlijk bij de zwakkere, en dat zijn die relatief kleinere bedrijven!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.