Varkenshouderij

Nieuws 1426 x bekeken

Uitbraak MKZ Korea breidt uit

Seoel - Zuid-Korea heeft een nieuw geval van mond-en klauwzeer (MKZ) bevestigd.

Sinds juli zijn er nu drie uitbraken op varkensbedrijven gemeld. Het jongste geval betreft een bedrijf van 120 varkens. De autoriteiten zijn ongerust omdat het erop lijkt dat de infectie is verspreid met een vrachtwagen die twee weken geleden op een van de geïnfecteerde bedrijven is geweest. De betreffende vrachtwagen zou inmiddels op 217 bedrijven zijn geweest.

Zuid-Korea was juist in mei vrij verklaard van MKZ door vaccinatie. Alle bedrijven zijn in principe verplicht om hun dieren tegen MKZ te vaccineren. een flink deel van de bedrijven heeft dat niet gedaan, vanwege de kosten van de vaccinatie of vanwege gevreesde waardevermindering van het vlees. De overheid heeft aangekondigd de bedrijven die in gebreke blijven, te zullen beboeten en/of te korten op de schadevergoeding voor hun dieren.

De vorige uitbraak van de ziekte in 2011 ging gepaard met de ruiming van 3,5 miljoen dieren; een schadepost van bijna €2 miljard.

Of registreer je om te kunnen reageren.