Varkenshouderij

Nieuws

'Rusland niet van vandaag op morgen open'

Brussel – De Belgische vleessector heeft afgelopen halfjaar €40 miljoen verloren door het Russische importverbod voor varkensvlees.

Dat meldt de Federatie Belgisch Vlees (Febev). Het importverbod voor Europees varkensvlees begint problematisch te worden, meldt Febev. Volgens de bond gaan spoedig veel banen verloren als over een maand nog geen oplossing is voor het probleem.

De Russische markt is belangrijk voor België. Veel bedrijven zijn voor 10 à 15 procent afhankelijk van Rusland. Ze kunnen dit een tijdje opvangen en de boeren correct blijven betalen, maar de reserves zijn op, meldt de brancheorganisatie. Vriezers zitten vol varkensvlees waar geen afzet voor is.

Een hervatting van de varkensvleesexport naar Rusland is ook van enorm voor Nederland. De centrale organisatie voor de vleessector (COV) laat bij monde van woordvoerder Dé van de Riet echter weten dat zij vrezen dat het probleem niet van vandaag op morgen opgelost is. "Er is de laatste tijd veel aandacht voor de oplopende politieke spanning tussen de EU en Rusland, maar prioriteit nummer 1 is dat de EU vrij wordt van Afrikaanse varkenspest."

Van de Riet betoogt dat zij signalen krijgen dat Rusland graag weer Nederlands vlees wil, maar de bestaande handelsoverkomst geen export toelaat, zolang de Afrikaanse varkenspest in de EU zit. "In de eerste plaats is het een veterinair vraagstuk."

Heropening van de Russische markt voor varkensvlees weegt zwaar voor de COV omdat het een veelbelovende groeimarkt betreft.

Of registreer je om te kunnen reageren.