Varkenshouderij

Nieuws 1219 x bekeken 4 reacties

Rooijakkers port supermarkten op

Den Bosch - Supermarkten moeten duidelijk aangeven wanneer zij de nieuwe inkoopvoorwaarden voor varkensvlees en de certificering volgens GlobalGap hebben geïmplementeerd.

Die oproep heeft LTO varkenshouderij-voorzitter Maarten Rooijakkers deze week gedaan in de stuurgroep die de implementatie van de inkoopvoorwaarden begeleidt. Rooijakkers: "Ik wil een duidelijk moment hebben dat het tastbaar is dat de supermarkten hun inkoopvoorwaarden volledig hebben ingepast. Duidelijk is wel dat er op 1 januari nog geen GlobalGap kenmerk op de verpakkingen zal staan. Ik wil weten wanneer dan wel."

CBL-duurzaamheidsmanager Liselotte Hamelink, ook lid van de stuurgroep, wijst er op dat de verschillende borgingsmodules volledig klaar zijn en op de site van GlobalGap staan. Ook zijn ze geïntegreerd in IKB-varken. Ook de laatste module, de zogenoemde Chain of Custody-module, waarvoor de slachterijen zich moeten laten certificeren, is gereed. "Supermarkten zijn volop bezig met de implementatie van de inkoopvoorwaarden", zegt Hamelink. Ze wijst op de Beter Leven Varkens en Milieukeur-initiatieven die nu al nagenoeg voldoen aan de inkoopvoorwaarden. Hamelink verwacht dan ook dat het certificeringsproces volgens de GlobalGap-modules de komende periode volop op gang zal komen. Uiteindelijk komt er dan op de verpakkingen van het vlees een GG-kenmerk, aan de hand waarvan de consument kan nagaan waar het vlees vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Een keiharde datum stelt ze niet. "De implementatie van de inkoopvoorwaarden is een zaak van alle ketenpartijen die allemaal hun eigen verantwoordelijkheid hebben."

Rooijakkers wijst er nog op dat varkenshouders zelf keuzes moeten maken. "Breng de kosten in beeld en onderhandel met je afnemer."

Laatste reacties

 • w v gemert

  CBL voldoet nog niet aan de toegezegde maatregel / afspraak dat per 1-1-2013 alleen vlees in de schappen komt waarvan het medicijn gebruik bekend is/ geregistreerd is. Jaja je leest het goed 1-1-2013

 • silviabakel

  Jan/Janne en alle man lijkt zich te roeren in het concept verhaal.
  Volgens mij alleen in het belang van eigen baan.
  Maar zolang de boer niet voldoende wordt vergoed voor zijn bovenwettelijke aanpassingen/werkzaamheden zullen de boeren hiervoor massaal passen. En terecht!

 • joannes

  Prima, de eisen opkrikken! Maar dan ook voldoende schaarste creëren zodat je de prijs onder controle krijgt! Die supermarkten moeten zich commiteren aan betalen voor extra/gewenste kwaliteit, en niet afwachten tot de varkensboeren elkaar weer uit de markt concurreren zodat het in prijs niets meer uitmaakt!

 • John*

  ik heb nog geen bestelling voor cbl biggen gezien. dus 1-1-2015 halen ze nooit van zijn leven. cbl = make to order en bepaal zelf de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.