Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

Limburg wil meest innovatieve biggenstal

Merselo - In de provincie Limburg ligt een plan om de meest innovatieve biggenstal ter wereld te bouwen.

NoviPig Merselo vof ontwikkelde voor een nieuw te bouwen biggenstal een concept gericht op de reductie van emissies van fijnstof, geur, ammoniak en ziektekiemen. Het plan wordt ondersteund met subsidie van de provincie.  Adviesbureau DLV hoopt dat de bouw van de stal dit jaar kan starten. Dit betreft een pilot, om de effectiviteit van de nieuwe systemen te meten. In een vergelijking scoort de stal voor ammoniak en geur 70 procent beter als een standaard stal. De investering is hierbij tenminste 50 procent hoger.

De nieuwe stal kent verschillende kenmerken. Warmteterugwinning uit uitgaande lucht maakt de stal energieleverend. Het koelen van inkomende lucht, via Koude Plasma Techniek, zorgt voor schonere lucht wat de hygiëne in kader van diergezondheid ten goede komt. Deze techniek is nog niet praktijkrijp, omdat deze nog niet is opgenomen in de huidige wetgeving. Het doel is de stal volledig te integreren in het landschap. Op concepttekeningen is een stal ontwerp te zien met bruin gekleurde wanden en een dak van zonnepanelen. De voeropslag is binnen en het laaddok wordt afgeschermd voor zicht en geluid. Informatieborden en een website geven transparantie naar de maatschappij. De nieuwe stal dient als richtinggevend voorbeeld voor collega-ondernemers en het creëren van draagvlak voor een moderne varkenshouderij.

Laatste reacties

 • yep

  met genoeg subsidie is alles mogelijk.....

 • g.laugs

  Dierenwelzijn lijkt helaas te ontbreken in dit concept (http://www.dlvdier.nl/upload/Downloads/leafletnovipig.pdf), terwijl dit toch een belangrijk onderdeel van duurzaamheid is. Hoe zit het met hokverrijking? Krijgen de dieren stro(oisel) in de stal, worden staarten gecoupeerd?
  .

 • joannes

  Precies @yep, deze stal is samengesteld op basis van interessante subsidie programmas! Het klinkt goed, de ¨score¨ is goed! De stropdassen zullen er omheen zwermen. Als dat maar goed gaat? Het dier is zeker niet het uitgangspunt @g.langs, als ik die pdf file bekijk. In de centrum van de presentatie wordt het ¨score¨ boord getoond op criteria die ambtenaren en Politicy belangrijk vinden! De Puzzelstukjes geven aan wie hier heeft zitten puzzelen! De Puzzelaar!

 • BW

  Als de investering 50% hoger is dan gangbaar, zal dit nooit door varkenshouders, die willen blijven bestaan, opgepikt worden. De meerkosten zijn gewoon op geen enkele manier terug te verdienen. De consument betaald gewoon niet meer. Degene met de hoogste opbrengsten en de LAAGSTE kosten blijft bestaan. En dan pas zo'n investering niet. Wel jammer natuurlijk.

 • w v gemert

  Ik weet wel een betere bestemming voor de subsidie die aan dit project besteed gaat worden, en daar is een groter draagvlak voor dan voor deze bestemming. De zorg aan hulpbehoevende .

 • Maya

  Varkensstallen meer dan genoeg,subsidies naar de zorg.

 • BW

  Willie, je hebt een medestander. En nog wel Maya. Wie had dat gedacht dat jij en Maya nog eens op een lijn zitten.

 • John*

  als de energie kosten 20 euro / zeug jaar dalen, en er wordt 200 euro per zeug extra in de biggenstal geinvesteerd betekent dat een terugverdientijd van 15 jaar (rente meegenomen) Als dit teruggebracht kan worden naar 7 jaar zie ik wel mogelijkheden. en is er meteen te produceren onder het mom van: niet meer maar beter! iets waar we in deze verzadigde markt toch naar toe moeten werken.

 • markt

  energiekosten 20 euro laten dalen ?
  levert zon stal energie ?

 • John*

  Dat pretenderen ze wel. dus ik ben ook benieuwd.

 • anton1937

  Vele reageerders zeggen geen subsidie voor varkensstallen,maar meer geld naar de zorg. Met de gedachtengang van al deze mensen ben ik het in principe eens,maar dan ook geen subsidie meer andere bedrijven binnen en buiten de landbouw.En zeker geen geld naar de wapenindustrie en legeractiviteiten.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.