Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Franse varkensslachter over de kop

Josselin - De Franse varkensslachterij GAD wil voor haar vestiging in Josselin, Bretagne, faillissement aanvragen. Daardoor dreigen duizend mensen op straat te komen.

GAD sloot al eerder een slachthuis in Lampaul-Guimiliau waarbij 800 banen verloren gingen. De activiteiten daar werden daarbij juist deels overgebracht naar Josselin.

De faillissementsaanvraag is zaterdag naar buiten gebracht door de vakbonden. Die hielden tegelijk ook een demonstratie tegen de sluitingsplannen in Lorient. GAD verkeert al geruime tijd in ernstige financiële problemen. Begin vorig jaar kreeg de onderneming uitstel van betaling waarna de handelsrechtbank in Rennes in oktober een reddingsplan met 800 ontslagen goedkeurde. Dat plan blijkt nu echter ook niet haalbaar. De al bestaande problemen zijn verergerd door het al maanden geldende Russische embargo op Europees varkensvlees. Ook GAD had gehoopt dat daar in september een eind aan zou komen, maar daar is door het nieuwe embargo van president Poetin een streep door gehaald.

Volgens de bonden is het grootste probleem momenteel een gebrek aan geld. GAD moet begin oktober een lening van 4,5 miljoen afbetalen maar heeft daar de middelen niet voor. GAD heeft echter ook te kampen met een daling van het aantal geslachte varkens en zit, zoals veel Franse voedingsbedrijven, in de tang tussen grootafnemers die niet meer willen betalen en boeren die juist meer voor hun dieren willen vangen. Eén van die afnemers, het grootwinkelbedrijf Intermarché, wordt echter wel genoemd als mogelijke overnemer. ''Intermarché is de enige kandidaat dus ze moeten nu wel snel hun plannen op tafel leggen'', aldus een woordvoerder van de vakcentrale CFDT. GAD is momenteel uiteindelijk eigendom van de Bretonse coöperatie Cecab maar die hult zich in stilzwijgen over de problemen bij haar dochterbedrijf.

Laatste reacties

 • geen boer

  ''Intermarché is de enige kandidaat dus ze moeten nu wel snel hun plannen op tafel leggen''.
  Typisch van die domme vakbondenpraat. De ene na de andere Bretonse slachter gaat over de kop, voornamelijk vanwege de structureel veel te hoge slachtkosten welke hoofdzakelijk veroorzaakt worden door de veel te hoge en rotsvaste personeelskosten, afgedwongen door vakbond en wetgeving. Dit alles op een zeer competitief internationaal speelveld.
  Intermarche zal wel gek zijn, die kunnen voor minder geld, minder risico en minder verplichtingen heel gemakkelijk over de grens inkopen. Maar het feit dat er een ' over de grens' bestaat wordt hardnekkig stilgezwegen lijkt het wel. Dan maar liever 1000 man de WW in, op de rug van de belastingbetaler.
  Goed bezig, vakbonden!

 • farmerbn

  Ik zou er geen moeite mee hebben dat die slachterij verkocht wordt aan een Chinees bedrijf die die Franse werknemers in de ww doet en doorgaat met 800 stagiairs uit China met een stage-vergoeding van 300 euro per maand. Hierdoor kan de slachterij blijven bestaan incl toeleveranciers en de varkensboeren.

 • geen boer

  @ farmerbn Een heleboel partijen zouden uw voorstel wel zien zitten. Ook wanneer de franse arbeidswetgeving dit mogelijk zou maken zouden de poorten onmiddellijk geblokkeerd door de 'syndicats'.
  Deze lieden denken dat de wereld bij de franse grens ophoudt en kijken weg van de realiteit. Net zoals een groot deel van het electoraat overigens, gezien de verkiezing van Hollande op zijn belofte dat Sarkozy's pensioenmaatregelen ongedaan gemaakt zouden worden. Hetgeen geheel volgens verwachting trouwens niet gebeurd is en ook niet gaat gebeuren.
  Met deze volksaard zijn de franse economische problemen nog lang niet voorbij, maar niemand die het horen wil en geen politicus die het dus durft te zeggen, laat staan handelen.

 • Fermer

  @farmer bn, waar blijft dan onze koopkrachtige klant ? Wij beuren slechts een goede prijs voor onze producten van diegenen die wij zelf direct of via via betalen, of van diegenen die wij via onze politiek een zak geld vooruit sturen.

 • joannes

  De voorwaarde voor een Democratie is voor een ieder groeiende welvaart! Op het moment dat de groei stagneert gaat het systeem kraken en moeten er pijnlijke beslissingen genomen kunnen worden. De Democratie leent zich daar niet voor. Iedere Politicus die de juiste beslissingen neemt pleegt Politiek zelfmoord.

 • Cees Oostrom.

  Iets voor Vion?

 • hstroek

  @ Beste geen Boer, Wat bent u dan wel?
  Wanbeleid bij de grote slachterijen en nu hebben de werknemers het gedaan????
  Een eerlijk loon voor eerlijk werk moet kunnen in eenbeschaafde samenleving. U ziet dit blijkbaar anders.
  Je hoeft niet naar Frankrijk te kijken. Kijk maar naar Nederland.
  Mismanagement aan de orde van de dag.
  Een oud Utrechts spreekwoord luid; 'Als je ieder varken een tientje aan zijn staart knoopt gaat het niet lang goed'.

  Reken het maar eens uit voor Vion over 2013.

 • geen boer

  @7 wat ik ben maakt niet uit, dat is het mooie van internet! Het ondernemersklimaat in Frankrijk is zeer slecht te noemen. In vrijwel alle sectoren waar men met internationale concurrentie te maken heeft delft men het onderspit. Dit voornamelijk door de veel te inflexibele en veel te dure arbeidskosten, in stand gehouden door een maffia aan 'syndicats' die alles en iedereen in gijzeling houden. Het electoraat wil dit kennelijk, en daarom is de politiek machteloos of wakkert dit nog aan, in geval van de onbenul die nu het Elysee bezet houdt.
  Deze 1000 werknemers die binnenkort werkloos thuis zitten zijn daar het slachtoffer van, net zoals vele anderen die hen voorgingen, en die hen nog zullen volgen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.