VarkensNieuws

Franse varkensslachter over de kop

Josselin – De Franse varkensslachterij GAD wil voor haar vestiging in Josselin, Bretagne, faillissement aanvragen. Daardoor dreigen duizend mensen op straat te komen.

GAD sloot al eerder een slachthuis in Lampaul-Guimiliau waarbij 800 banen verloren gingen. De activiteiten daar werden daarbij juist deels overgebracht naar Josselin.

De faillissementsaanvraag is zaterdag naar buiten gebracht door de vakbonden. Die hielden tegelijk ook een demonstratie tegen de sluitingsplannen in Lorient. GAD verkeert al geruime tijd in ernstige financiële problemen. Begin vorig jaar kreeg de onderneming uitstel van betaling waarna de handelsrechtbank in Rennes in oktober een reddingsplan met 800 ontslagen goedkeurde. Dat plan blijkt nu echter ook niet haalbaar. De al bestaande problemen zijn verergerd door het al maanden geldende Russische embargo op Europees varkensvlees. Ook GAD had gehoopt dat daar in september een eind aan zou komen, maar daar is door het nieuwe embargo van president Poetin een streep door gehaald.

Volgens de bonden is het grootste probleem momenteel een gebrek aan geld. GAD moet begin oktober een lening van 4,5 miljoen afbetalen maar heeft daar de middelen niet voor. GAD heeft echter ook te kampen met een daling van het aantal geslachte varkens en zit, zoals veel Franse voedingsbedrijven, in de tang tussen grootafnemers die niet meer willen betalen en boeren die juist meer voor hun dieren willen vangen. Eén van die afnemers, het grootwinkelbedrijf Intermarché, wordt echter wel genoemd als mogelijke overnemer. ”Intermarché is de enige kandidaat dus ze moeten nu wel snel hun plannen op tafel leggen”, aldus een woordvoerder van de vakcentrale CFDT. GAD is momenteel uiteindelijk eigendom van de Bretonse coöperatie Cecab maar die hult zich in stilzwijgen over de problemen bij haar dochterbedrijf.

Beheer
WP Admin