Varkenshouderij

Nieuws 1758 x bekeken 1 reactie

'Afrikaanse varkenspest zal oprukken in EU '

Moskou - Rusland ziet in de recente gevallen van Afrikaanse varkenspest in Polen en in Litouwen een bevestiging van wat het land altijd heeft gezegd.

Polen en de Baltische landen onderschatten het gevaar van de Afrikaanse varkenspest en nemen onvoldoende maatregelen om de ziekte in te dammen, is de boodschap. Met grote pijlen op een landkaart geeft de Russische overheidsdienst Rosselkhoznadzor aan hoe de Afrikaanse varkenspest zich verder zal gaan ontwikkelen in de EU. De ziekte zal binnen afzienbare tijd het Oosten van Duitsland bereiken, is de impliciete boodschap.

Lobbyist Frans van Dongen ziet de berichtgeving van Rosselkhoznadzor in het licht van de lopende WTO-procedure. De EU heeft de WTO gevraagd om een uitspraak over het handelsgeschil dat begin dit jaar is ontstaan naar aanleiding van de vondsten van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in de EU. Daarnaast lopen andere contacten tussen Rusland en de EU om de gerezen problemen op te lossen en te komen tot een oplossing waarbij bepaalde EU-regio's weer zouden kunnen gaan exporteren naar Rusland. De besprekingen liggen nu echter stil door de zomervakanties en daarbij speelt ook de politieke situatie een rol, geeft Van Dongen aan. "Maar het is niet zo dat besprekingen zijn afgebroken door de politieke perikelen rond Oekraïne", zo meldt Van Dongen. "Het is een technisch dossier dat straks wel weer wordt opgepakt. Net als andere technische dossiers, zoals bijvoorbeeld de perikelen rond de export van aardappelen."

Eén reactie

  • gambanar

    Misschien heel streng zijn (worden) voor ingevoerde voedingsproducten van buiten EU

Of registreer je om te kunnen reageren.