Varkenshouderij

Nieuws 2589 x bekeken

Afrikaanse varkenspest op zeven boerderijen

Doetinchem - Sinds begin dit jaar zijn in de Oost-Europese lidstaten van de EU zeven boerenbedrijven besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest.

Dat heeft Pig Progress geconcludeerd uit alle meldingen die tot nu toe zijn gedaan bij de OIE, de internationale organisatie voor diergezondheid. De grootte van de bedrijven varieert van kleine achtertuinbedrijven met enkele varkens tot een groot bedrijf met 19.000 varkens (Rupinskai farm in Litouwen).

In Letland raakte een bedrijf met 196 varkens besmet met het virus begin deze maand. Er werden daar negen besmette dieren gevonden; de rest van de dieren is geruimd.

In totaal zijn er in Polen, Letland en Litouwen sinds begin dit jaar 88 gevallen van Afrikaanse varkenspest gemeld, inclusief de genoemde zeven boerenbedrijven. In alle andere gevallen ging het om wilde zwijnen die besmet bleken.

Of registreer je om te kunnen reageren.