Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Vion koopt certificaten 'verantwoorde soja'

Boxtel – Vion Food Group gaat volledig over op inkoop van als verantwoord aangemerkte soja voor de productie van Beter Leven varkensvlees en Milieukeur varkensvlees.

Het vleesconcern kocht onlangs zogenoemde voldoende RTRS-certificaten om het volume soja dat nodig is voor veevoer in deze ketens af te dekken. Vion zegt het als zijn maatschappelijke taak te zien om mee te werken aan duurzame productie van voedsel.
Vion kocht in totaal 14.000 certificaten. De productie van Beter Leven- en Milieukeur-varkensvlees komt neer op circa 20 procent van het totale slachtvolume van Vion in Nederland. Vion dwingt haar afnemers niet veevoer met gecertificeerd duurzame soja aan te kopen, maar koopt deze behoefte af door de aankoop van RTRS-certificaten. Eén certificaat staat voor één ton sojabonen. De sojabonen zelf kunnen dus gelijk waar op deze wereld afgezet zijn.
RTRS staat voor Round Table for Responsible Soy, het betreft een overleg van ketenpartijen en NGO's over verduurzaming van de sojaketen. In Zuid-Amerika en dan vooral Brazilië gaat sojaproductie soms gepaard met grootschalige ontbossing, teruglopende biodiversiteit, overmatig gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, slechte arbeidsomstandigheden en het overtreden van landrechten van inheemse gemeenschappen.
Vaak zijn regels om deze problemen te vermijden opgenomen in lokale en nationale wetten, maar worden deze niet nageleefd. Het aantoonbaar naleven van bestaande wetgeving is dan ook belangrijk onderdeel van de certificering.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Nieuwe leiding is dom, en weet niet dat dit witwassen is van overstromen.
  Of ze gaan op dezelde weg verder als oude bestuur.
  Dit is een hele foute beslissing.

 • Biggemans

  Dus als ik dit goed begrijp kan ik Beter Leven varkens leveren als ik zo een certificaat koop ?

 • w v gemert

  Wie houdt wie voor de gek?

Of registreer je om te kunnen reageren.