Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Veertien levend geboren biggen per worp

Nederweert - Het aantal levend geboren biggen per worp ligt in 2014 voor het eerst op veertien stuks.

Dat blijkt uit de laatste jaarmonitor van Agrisyst. In 2013 lag dit kengetal op 13,8 biggen, in 2011 nog op 13,4 biggen. Als gevolg van de stijging van het aantal levend geboren biggen stijgt ook het aantal gespeende biggen per worp. In de eerste helft van 2014 werden er per worp 12,2 biggen gespeend, 0,1 meer dan in 2013.

Samen met het grotere aantal levend geboren biggen neemt ook het aantal dood geboren biggen per worp toe naar 1,1 in de eerste helft van 2014. In 2011 werd er gemiddeld minder dan één big doodgeboren per worp. Uit de gegevens van Agrisyst blijkt dat het aantal doodgeboren biggen bij de oudereworps-zeugen flink toeneemt. Een zesdeworps zeug heeft gemiddeld 1,6 doodgeboren biggen.

Agrisyst maakt de analyses aan de hand van hun managementprogramma Pig Expert. In de database zitten volgens het bedrijf bijna 400.000 zeugen van Nederlandse ondernemers. Ongeveer 80 procent van deze zeugen ligt in Nederland. Dat betekent dat Agrisyst inmiddels een derde van de Nederlandse zeugenstapel onder haar hoede heeft.

Volgens Twan van Dijk van Agrisyst zijn er inmiddels enkele honderden bedrijven die enkele belangrijke kengetallen rondom dekken, werpen en spenen van week tot week teruggekoppeld krijgen. Eén keer per half jaar krijgen klanten van Agrisyst te zien hoe andere zeugenbedrijven scoren op deze kengetallen. Dat is volgens van Dijk voor bedrijven echter minder relevant. "Als er een trendbreuk is, zien varkenshouders dat liever vandaag dan morgen. Cijfers vergelijken met eigen resultaten is daarom belangrijker dan een vergelijking met collega's."

Laatste reacties

 • niet

  hoppa weer meer uit een zeug!!! Pas op, dit gaat de consument niet accepteren!!! (ps lees partij van de dieren) Wedden dat het snel tegen ons word gebruikt!!

 • massy

  Dit hoef je allemaal niet naar buiten te brengen word straks weer tegen je gebruikt en dan weer een hoop geouwehoer om niets we hoeve allemaal niet te laten zien of horen hoe goed dat we wel of niet zijn

 • John*

  blijft een machtig mooi gezicht 14 kerngezonde biggen aan een uier! en dan voor te stellen dat dit over een paar jaar gewoon in!

 • Jonas Brabant

  So what? Vion slachtte de laatste 10 jaar ook steeds meer varkens..........m.a.w. het is niet altijd goud wat er blinkt!!

 • John*

  vion slachte de laatste 10 jaar elk jaar 1% minder en kijk eens wat er van over is gebleven...

 • Gebr.hendrikx

  Veel belangrijker;Produceren de zeugen voldoende melk voor AL deze biggen en worden de biggen afdelingen uitgebreid met de stijgende productie?

 • Johnny Hogenkamp

  Eens, de kunst is dat de zeug haar eigen biggen vlot kan grootbrengen, dit zonder inzet van kunstmatigheden. Bij het eerste mag ook 15 biggen op termijn geen probleem zijn en is dan goed verdedigbaar. Kunstmatige 'oplossingen' als moederloze opfok leidt tot fokken op 20-25 biggen en deze combinatie zal massale maatschappelijke weerstand opleveren.

 • silviabakel

  Helemaal mee eens, niet alleen maatschappelijke weerstand maar ook vanuit de mesterij.
  Er moeten natuurlijk wel vitale, kwalitatief goede biggen geleverd worden.
  Zodat ook de mesterij ermee vooruit kan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.