Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

'Schengen für schweine niet voor 2020'

Uddel - Henk Bleker, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, ziet weinig brood in 'Schengen für schweine' ofwel het vrij verkeer van varkens tussen Nederland en Duitsland. Dat zei Bleker op het symposium 'Gezondheid zonder grenzen' van het Veterinair Kennis Centrum (VKC).

Volgens Bleker willen Duitse slachterijen de dieren wel ontvangen maar zullen de Duitse autoriteiten  aanzienlijk kritischer zijn over het project. "Dat project gaat zeker niet voor 2020 van start. Het is niet realistisch."

De opmerkingen van Bleker zijn opmerkelijk omdat zijn voorganger bij Vee&Logistiek Nederland, Piet Thijsse juist jaren voor zo'n mogelijkheid heeft gelobbyd.

Bleker hecht veel belang aan transparantie bij veetransporten. Hij pleit voor nog meer gps-systemen en beschikbare data over transportduur, klimaat of bijvoorbeeld beladingsgraad. Data die hij in een expertisecentrum voor veetransport wil stoppen. Bleker: "We moeten transparanter worden. Ons uitgangspunt is dat we helder willen maken hoe we presteren en dat goed documenteren. Anders zijn we altijd kwetsbaar voor ongefundeerde kritiek."

Laatste reacties

 • w v gemert

  Bleker is voorstander van veel aanvullende maatregelen, de kosten legt hij straks natuurlijk bij de varkenshouder, lekker kletsen. Misschien is dat de reden van zijn pessimisme t.a.v. Schengen fur schweinen.

 • BoB de Bakker

  w v gemert, kan u ook eens een keer een positieve opmerking maken? Door uw opmerkingen haalt u het peil van de varkenshouderij naar beneden.

 • kbg

  w v gemert heeft helemaal gelijk!

 • w v gemert

  Bob de Bakker, een paar maanden geleden was zijn organisatie voor snelle invoering Schengen fur schweinen, ook zijn voorganger was er grote voorstander van en ook een groot deel van de primaire sector. Bleker heeft geen enkel argument gegeven of toelichting waarom dit nu ineens anders is. Dit soort houding is ook naar de politiek voor onze sector slecht en ongeloofwaardig. Dat soort zig-zag verhalen van de voormannen uit de dienstverlening (transport)aan de primaire sector zijn slecht.

 • BoB de Bakker

  @w v gemert: 'Volgens Bleker willen Duitse slachterijen de dieren wel ontvangen maar zullen de Duitse autoriteiten aanzienlijk kritischer zijn over het project. 'Dat project gaat zeker niet voor 2020 van start. Het is niet realistisch.'

  De opmerkingen van Bleker zijn opmerkelijk omdat zijn voorganger bij Vee&Logistiek Nederland, Piet Thijsse juist jaren voor zo'n mogelijkheid heeft gelobbyd'.

  Ik denk dat Bleeker hier niets aan kan doen, de Duitse autoriteiten willen niet meewerken, dus heeft Thijsse voor niets gelobbyd.

 • w v gemert

  Bob de Bakker er staat niets in dat de Duitse overheid niet wil meewerken, ze zijn kritisch en als je nu al naar buiten brengt dat het niet gaat lukken voor 2020 is het project eigenlijk al ten dode opschreven. Speciaal dank aan Bleker.

 • BoB de Bakker

  Wijzigen van voorschriften gaat altijd traag. Ik denk dat Bleker signalen had dat het met 'dik hout, zaagt men planken', niet ging lukken. En terecht, andersom zit Nederland ook niet te wachten op vrije import van dieren. Want het gaat natuurlijk niet alleen om slachtdieren.

 • w v gemert

  Bob de Bakker, voor zover ik het weet gaat Schengen fur schweinen alleen over slacht dieren. Bij aankomst bij een buitenlandse slachterij worden de dieren tijdens het lossen weer door een dierenarts gecontroleerd m.a.w. twee maal in een tijdbestek van een paar uur en soms nog veel minder. Dat is onnodig kosten verhogend.

 • BoB de Bakker

  Daar heb je een steekhoudend punt, w van gemert. Waarschijnlijk zijn de Duitsers bang voor jurispudentie naar andere Schengenlanden toe. Nederlanders kankeren veel op de regelgeving maar de Duitsers kunnen er ook wat van.

 • aarthamstra1

  Als varkensboer hopen dat Holland een provincie van Duitsland word.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.