Varkenshouderij

Nieuws 3555 x bekeken 8 reacties

Rusland wil varkensvlees importeren uit 14 EU-landen

Moskou - Rusland is bereid om varkensvlees uit 14 Europese lidstaten weer toe te laten. Het gaat daarbij om landen die niet grenzen aan de lidstaten met Afrikaanse varkenspest (Polen, Litouwen en Letland). Dat meldt plaatsvervangend directeur Jewgenij Nepoklonom van de Russische voedselveiligheidsdienst Rosselkhoznador aan Agra Europe.

Het importverbod van Rusland drukt de opbrengst van Europese vleesvarkens sinds 29 januari. Rusland bestelde vorig jaar zo'n 750.000 ton varkensvlees in Europa. Dat is een kwart van de totale EU-export. Aangezien die uitvoer 10 procent uitmaakt van de totale productie van varkensvlees in de 28 EU-landen neemt Rusland daarvan 2,5 procent af. Dat is voor landbouwbegrippen een relatief groot aandeel. Europese varkensvleesbedrijven proberen alternatieven te vinden voor de export naar Rusland, maar dat is op korte termijn niet volledig te realiseren.

Rusland wil bilaterale overeenkomsten sluiten met de 14 EU-lidstaten om de import van Europees varkensvlees weer op gang te krijgen. Daartoe behoren grote exporteurs als Nederland, Denemarken en Spanje. Duitsland hoort daar niet bij, omdat het land grenst aan Polen. De Europese Commissie is tegen overeenkomsten met individuele landen en heeft een klacht ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Laatste reacties

 • leftturn

  ik zeg: DOEN. kan ik mooi ook mijn fokker een goede prijs blijven betalen.

 • niet

  Zo is dat de biggen moeten niet omlaag maar de vleesvarkens moeten duurder worden!!! Heel de wereld een te kort en het is hier dan nog een magere prijs!!! Hoe kan dat??

 • boerkebrabant

  slachters spelen onder een hoedje met vleesinkopers, verkopen het vlees vooraf op basis van de termijnmarktnotering. en die word kunstmatig laag gehouden. ook speelt het mee dat vion op sterven na dood is, die vind een lage inkoopprijs natuurlijk prachtig, en de andere betalen geen cent meer als wij nodig hebben om in leven te blijven. een zeer zorgelijke ontwikkeling

 • mt

  Een groot EU ????

 • w v gemert

  Allebei doen bilaterale overeenkomsten afsluiten en klacht neerleggen bij WTO, dat kan toch niet zo moeilijk zijn.

 • info140

  @boerkebrabant: hoeveel termijncontracten worden er dan zoal per maand gesloten?

 • Elevage

  in deze tijden van recessie moet je alle kansen aangrijpen om de export op gang te houden!

 • boerkebrabant

  bijna geen, maar ik vermoed dat het vlees afgerekend op worden op een prijs die gerelateerd is aan de termijnmarkt. kijk en als de inkopers dan de termijnmarkt kunstmatig laag houden, door bv een paar contracten via via laag aan te bieden is het kassa voor hem. kijk maar een terug naar de termijnmarkt notering, je zult zien dat de werkelijke prijs daar niet veel van afwijkt gezien over bv een maand. terwijl als je de varkensprijzen wereldwijd bekijkt er best ruimte is voor een verhoging van de termijn markt prijs

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.