Varkenshouderij

Nieuws 1277 x bekeken

Rusland bezorgd over varkenspest

Moskou - In Rusland is groeiende bezorgdheid over de verspreiding van Afrikaanse varkenspest in het noordwestelijke deel van het land.

Er is sprake van een groeiend aantal uitbraken van de Afrikaanse varkenspest in de regio Pskov en Smolensk Oblast. De ziekte schuift langzaam op richting de Leningrad Oblast, de regio rond St. Petersburg die grenst aan Finland. In die regio zijn veel grootschalige industriële bedrijven. Met de jongste uitbraken in deze noordwestelijke Russische regio's schuift de ziekte ook weer een stuk dichter op richting de Europese Unie (Finland). Finland is na de Baltische staten en Polen de vijfde EU-staat waar de ziekte aan de grens staat.

In Pskov is vorige maand de ziekte geconstateerd bij een dood wild zwijn. In Smolensk Oblast bleken vijf varkens besmet, die allen waren dood gegaan aan de ziekte. De bron voor deze uitbraken is onduidelijk.

In Pskov werd een nieuw geval van de ziekte ontdekt op een backyard-bedrijf. Vorige week bleek een groot industrieel bedrijf (vleesproducent Velikoluksky)  in deze regio besmet met het virus. Het leidde tot ruiming van de 25.000 dieren. Ook in de omgeving van dit bedrijf zijn grote ruimingen geweest.

Ook in Polen is vorige week een nieuw geval van Afrikaanse varkenspest geconstateerd bij een dood wild zwijn. Het aantal gevallen in Polen staat nu op vier.

Of registreer je om te kunnen reageren.