VarkensNieuws

Prijzen grondstof mengvoer blijft laag

Rome – Belangrijke grondstoffen voor mengvoeders zullen de komende tien jaar op een lager prijsniveau liggen dan nu. Dat verwachten de wereldvoedselorganisatie FAO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in een gezamenlijk rapport.

De komende twee jaar zullen de prijzen voor granen en mais fors dalen. Daarna stabiliseren ze op het niveau van voor 2008. Daardoor kunnen ook prijzen van mengvoeders omlaag. Marktdeskundigen verwachten de komende maanden al lagere prijzen en dat zet dus nog langere tijd door.

De organisaties voorzien een meer kalme grondstoffenmarkt na een periode van extreem hoge prijzen. Door de hoge prijspieken hebben ondernemers snel gereageerd op de hoge prijzen en de productie uitgebreid. Daardoor zijn de wereldwijde voorraden fors toegenomen. Die voorraad blijft relatief groot.

In 2023 is een groter deel van de wereldwijde graanproductie voor menselijke consumptie. Ook de hoeveelheid granen gebruikt voor mengvoer stijgt, vooral in de ontwikkelde landen. In ontwikkelingslanden blijft het aandeel graan voor mengvoer nagenoeg gelijk.

Hoe de grondstoffenmarkt, en in het kielzog de mengvoerprijzen, de komende jaren werkelijk ontwikkelt blijft koffiedik kijken. Mede door liberalisering van het landbouwbeleid is die steeds meer een wereldmarkt geworden waarbij kleine (verwachtte) tekorten en overschotten tot grote prijsfluctuaties leiden. Verder vervult met name graan tegenwoordig een spilfunctie binnen de internationale landbouweconomie. Daarom is het gevoelig voor politieke besluiten.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin