Varkenshouderij

Nieuws 1772 x bekeken 4 reacties

Prijzen grondstof mengvoer blijft laag

Rome - Belangrijke grondstoffen voor mengvoeders zullen de komende tien jaar op een lager prijsniveau liggen dan nu. Dat verwachten de wereldvoedselorganisatie FAO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in een gezamenlijk rapport.

De komende twee jaar zullen de prijzen voor granen en mais fors dalen. Daarna stabiliseren ze op het niveau van voor 2008. Daardoor kunnen ook prijzen van mengvoeders omlaag. Marktdeskundigen verwachten de komende maanden al lagere prijzen en dat zet dus nog langere tijd door.

De organisaties voorzien een meer kalme grondstoffenmarkt na een periode van extreem hoge prijzen. Door de hoge prijspieken hebben ondernemers snel gereageerd op de hoge prijzen en de productie uitgebreid. Daardoor zijn de wereldwijde voorraden fors toegenomen. Die voorraad blijft relatief groot.

In 2023 is een groter deel van de wereldwijde graanproductie voor menselijke consumptie. Ook de hoeveelheid granen gebruikt voor mengvoer stijgt, vooral in de ontwikkelde landen. In ontwikkelingslanden blijft het aandeel graan voor mengvoer nagenoeg gelijk.

Hoe de grondstoffenmarkt, en in het kielzog de mengvoerprijzen, de komende jaren werkelijk ontwikkelt blijft koffiedik kijken. Mede door liberalisering van het landbouwbeleid is die steeds meer een wereldmarkt geworden waarbij kleine (verwachtte) tekorten en overschotten tot grote prijsfluctuaties leiden. Verder vervult met name graan tegenwoordig een spilfunctie binnen de internationale landbouweconomie. Daarom is het gevoelig voor politieke besluiten.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Omlaag die prijzen. Varkens worden niet duurder door de hoge grondstofprijs.!!! Ik gun iedere akkerbouwer een goede prijs maar als het niet vertaald wordt in meeropbrengst voor vlees en dergelijke zijn de hoge prijzen niet haalbaar voor de veehouder.

 • John*

  slachterijen hebben al voorgesorteerd op lage voerprijs. biggen gaan duur worden om al dat voer op te eten. dus blijft niet veel over dan je inkoop bij de voerleverancier flink te drukken.

 • Realist

  vorig jaar zou voedsel nog schaars worden.
  Wat is er het afgelopen spectaculair veranderd?

  Blijkbaar is een nieuwe goeroe opgestaan waar we nu weer achteraan moeten lopen.

  Ik heb nog nooit geen broodeter gezien die de markt kon voorspellen.

 • joannes

  @Realist, volg gewoon wekelijks http://www.cmegroup.com/trading/agricultural/ en je kan alle prijsontwikkeling op de wereldmarkt volgen. De prijsdaling heeft de natuur/het weer als oorzaak die dit jaar in het voordeel van de oogst werkt. Een grote oogst betekent veel volume en lage prijzen. Of dit rapport http://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/latest.pdf waar die markt vaak op reageert! Meestal is er een vertraging van de grote reactie die je de ruimte geeft mee te profiteren van dalingen of stijgingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.