Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

PO Varkenshouderij opgericht

Barneveld - De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) is deze week formeel opgericht door varkenshouders. NVV en LTO (ZLTO, LLTB en LTO Noord) faciliteren de oprichting.

LTO en NVV steunen de nieuwe organisatie en zullen hun leden en alle varkenshouders in Nederland benaderen om lid te worden.

De POV krijgt een structuur waarbij de leden-varkenshouders het via een algemene ledenvergadering voor het zeggen krijgen. Het doel van de organisatie is om een aantal taken die nu nog bij het Productschap Vee en Vlees liggen, over te nemen. De

POV streeft naar een Europese erkenning om daarmee instrumenten in handen te krijgen om de positie van de Nederlandse varkenshouders richting markt en keten te versterken. De POV gaat erkenning aanvragen bij het Ministerie van Economische Zaken, zodra de erkenningsregeling is opengesteld. De verwachting is dat dit begin september het geval zal zijn.

Om aan de slag te kunnen als producentenorganisatie moet de club minstens 50 procent van de producenten vertegenwoordigen met een aandeel van twee derde van de productie. De mogelijkheid is er dan om zaken via een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) af te dwingen als de benodigde vergunning door de minister wordt afgegeven.

Het beoogde bestuur van de POV bestaat uit leden van het dagelijks bestuur van de NVV en bestuurders van de vakgroep Varkenshouderij van LTO, te weten: Ingrid Jansen, Theo Duteweerd, Frank Donkers, Maarten Rooijakkers, Eric Douma en Mark Tijssen.  Vanaf vandaag is er ook een website van de POV (www.producentenorganisatievarkenshouderij.nl). Op de website staat meer informatie over het hoe en waarom van de POV.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Na het Landbouwschap en de PVV eindelijk een organisatie waar de varkenshouder het voor het zeggen heeft, los van elke dierhouder en los van welke organisatie ook. In een woord UITSTEKEND !!

 • info389

  Dus varkenshouders, als we lid worden staan we zelf aan het roer?!
  Lijkt mij een enorme kans!!
  Ik word lid.

 • steenbok1

  hopelijk zorgt dit ook voor wat eenheid in de verdeelde sector, en kunnen we nu 1 geluid laten horen.

Of registreer je om te kunnen reageren.