Varkenshouderij

Nieuws 1482 x bekeken

Nieuwe eisen Milieukeur Varken zijn van kracht

Den Haag – Per 1 juli is het nieuwe certificeringschema Milieukeur Dierlijke Producten Varken van kracht geworden. Nieuwe keurmerkhouders moeten direct voldoen aan de nieuwe criteria; bestaande bedrijven uiterlijk op 1 januari 2015. Het nieuwe schema is geldig tot 1 januari 2016. Ook voor de vleeskuikens geldt een nieuw schema met strengere eisen op het gebied van welzijn en milieu. Daarvoor gelden dezelfde data.

In het nieuwe schema voor de varkens gaat op het gebied van welzijn de minimale oppervlakte bij vleesvarkens omhoog naar 1 vierkante meter per varken en bij biggen naar 0,4 vierkante meter. Er zijn strengere normen voor de kwaliteit van drinkwater. Bij het couperen moet een langer stuk aan de staart blijven. Op slachtafwijkingen en staartbijten wordt meer gecontroleerd. Bedrijven moeten meer maatregelen nemen om brand te voorkomen. Op het gebied van milieu zijn er nieuwe keuzemaatregelen tegen fijnstof- en geuremissie. Verder gelden strengere eisen voor het gebruik van soja in het voer en het energiegebruik.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.