Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Minder dan 100 nieuwe PED-gevallen per week

Washington - Het aantal nieuwe positief geteste PED-bedrijven in de Verenigde Staten blijft dalen. In de meest recente week (eindigend op 21 juni) is het aantal nieuwe bedrijven voor het eerst dit jaar onder de 100 per week gedaald. Begin juni waren dat er nog 140 per week. Het aantal nieuwe positieve bedrijven piekte in het voorjaar, toen maandelijks meer dan 1.000 nieuwe gevallen werden geconstateerd. Sinds mei daalt het aantal bedrijven met een positief monster.

Ook het aantal PDCoV-besmettingen lijkt af te nemen. Deze ziekte, waarvan de veroorzaker en verschijnselen nauw verwant zijn aan PED, is op 304 Amerikaanse bedrijven aangetoond. In maart kwamen er wekelijks 25 tot 30 nieuwe besmettingen bij, de laatste weken is dat minder dan 20.

In totaal is sinds het voorjaar van 2013 op bijna 7.500 bedrijven PED vastgesteld. Bedrijven waar PED is gevonden, kampen met hoge uitval van biggen. De helft van de bedrijven is zes tot tien weken volledige productie kwijt. De ziekte is in de meeste gevallen na enkele maanden onder controle. Een deel van de bedrijven krijgt te maken met een chronische variant.

De Amerikanen hebben dit jaar al veel geld uitgetrokken voor kennisontwikkeling en bestrijding. Belangrijk zijn strikte hygiëne-eisen. Ervaringen met vaccinatie tegen PED zijn wisselend maar vallen over het algemeen tegen. Vorige week heeft het Amerikaanse ministerie van landbouw een vaccin van Harris Vaccines toegestaan, dat claimt de immuniteit in zeugen te verhogen waardoor ze maximaal antistoffen aanmaken. Ook dit vaccin kan een uitbraak echter niet voorkomen.

In de EU is het virus nog niet aangetoond. De Europese Commissie heeft vorige maand een aantal maatregelen afgekondigd om insleep te voorkomen. Er gelden onder andere strengere eisen rondom invoer van levende dieren en varkensbloed. Nederland sluit aan bij de maatregelen die in EU-verband zijn genomen.

Rene Stevens

Eén reactie

  • petit

    conclusies??

Of registreer je om te kunnen reageren.