Varkenshouderij

Nieuws 1731 x bekeken 2 reacties

Extra oormerk fokvarkens nog toegestaan

Den Haag – Het blijft tot 1 juli 2016 toegestaan om bij fokvarkens een extra oormerk aan te brengen. Dat heeft Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) besloten.

Normaal is het toegestaan om maximaal twee ingrepen bij dieren te doen in het kader van Identificatie en Registratie (I&R). Dat zijn het I&R-merk op jonge leeftijd en het slachtblik net voordat de varkens naar de slacht gaan. Bij fokvarkens wordt daarnaast een derde oormerk aangebracht met een chip waarmee de dieren individueel herkend kunnen worden, bijvoorbeeld in een voercomputer bij groepshuisvesting. Deze derde ingreep zou per 1 juli 2014 verboden worden. Omdat er door de sector nog geen goed alternatief is gevonden voor deze ingreep, stelt Dijksma het verbod met twee jaar uit. De sector verwacht nog minimaal anderhalf jaar nodig te hebben om een werkbaar en praktijkrijp alternatief te hebben.

Dijksma geeft de ontheffing onder andere omdat de individuele herkenning van de dieren bij draagt aan individuele begeleiding van de fokvarkens en daarmee aan het dierenwelzijn.

Laatste reacties

  • bertes

    bij eigen aanfok. maak ik mee, dat het merk die ze op de derde levensdag krijgen. niet meer op latere leeftijd aanwezig is. en er een groot gat in het oor zit. wie is ze dan? welke eindbeer? enz. tato mag niet. een knip in het oor ook niet.
    dus in grote groepen houden ook niet. alleen opsluiten.

  • kbg

    bij runderen krijgen ze een boete als er geen 2 oormerken inzitten en helemaal een drama als er geen inzit........

Of registreer je om te kunnen reageren.