Varkenshouderij

Nieuws 1699 x bekeken

EU weer WTO in vleesruzie met Rusland

Brussel – De Europese Commissie verzoekt de Wereldhandelsorganisatie WTO voor de tweede maal om een geschillencommissie op te richten in het conflict met Rusland over het importverbod van varkensvlees.

Tijdens een eerder overleg deze maand blokkeerde Rusland de oprichting van een dergelijke commissie. Een woordvoerder van de EU bevestigd dat Rusland dat deze keer niet kan omdat het een tweede verzoek is. Zodra het verzoek is ingediend, heeft de commissie 45 dagen voor ze moet beginnen. Dergelijke commissies kunnen tot een jaar tijd nodig hebben om tot een uitspraak te komen. Als blijkt dat Ruslands importverbod onterecht is, kan het Moskou verplichten om het verbod op te heffen of eventueel handelsbeperkende maatregelen opleggen. De EU gaat het verzoek indienen tijdens het overleg van de WTO op 22 juli.

Het importverbod voor Europese varkensproducten is volgens de EU in strijd met de regels van de WTO. De EU ziet geen wetenschappelijke onderbouwing voor het importverbod. Daarnaast is de grenssluiting gebaseerd op slechts enkele gevallen van Afrikaanse varkenspest in Polen en Litouwen, terwijl er in Rusland tientallen gevallen zijn. Ook heeft de EU reeds strenge maatregelen genomen.

Vorige week maakte Rusland bekend de invoer van varkensvlees te willen hervatten uit EU-lidstaten die geen varkenspest hebben of tegen een land aanliggen dat pest heeft. Daarvoor zou een nieuw exportcertificaat gemaakt moeten worden voor een deel van de EU. De uitwerking hiervan en of de grens voor onder andere Nederland open zal gaan, is nog niet bekend. Ook niet zeker is of het nieuwe verzoek vanuit de EU aan de WTO consequenties heeft voor dit proces.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.