Varkenshouderij

Nieuws

EU: export varkensvlees 7 procent kleiner

Brussel - De Europese Unie verwacht dat de Europese export van varkensvlees dit jaar 7 procent lager uitkomt dan in 2013. Dat meldt de EU in een marktrapportage over 2014 en 2015.

Voor 2015 verwacht de EU slechts een marginaal herstel van de export als de export naar Rusland niet kan worden hervat. De export naar Rusland kelderde in de eerste vier maanden van dit jaar met 80 procent. De negatieve effecten zijn voor een belangrijk deel opgevangen door groeiende export naar Aziatische bestemmingen, maar de totale export van de EU is over de eerste vier maanden toch 16 procent kleiner. Voor het hele jaar 2014 verwacht de EU daarom een daling van 7 procent.

De Europese varkensproductie zal in 2014 0,2 procent groter zijn dan vorig jaar is de verwachting. Ook voor 2015 voorziet de EU een lichte groei: 0,8 procent ten opzichte van 2014; dit wel onder het voorbehoud van gunstiger marktomstandigheden.

Na de verplichte omschakeling in de zeugenhouderij op groepshuisvesting stond de Europese productie onder druk. Het aantal zeugen was in 2013 met 15,2 miljoen stuks 1,6 procent kleiner dan een jaar eerder. In Duitsland kromp de zeugenstapel met 3 procent, Frankrijk met 3,1, Polen met 5,6 en Italië met 5 procent. In Nederland en Denemarken groeide de zeugenstapel licht met 1,3 respectievelijk 2,4 procent. De productiestijging van 0,2 procent voor dit jaar is volgens de EU vooral toe te schrijven aan Nederland en Denemarken die daarmee de productiedalingen in Duitsland, Frankrijk en Spanje compenseren.

De EU verwacht verder dat de consumptie van varkensvlees in 2014 en 2015 licht kan groeien onder invloed van een prijsniveau voor het vlees dat zo'n 5 procent onder het niveau van 2012/2013 ligt op €164 per 100 kilo. Het aandeel varkensvlees in het totale pakket vlees van de consument blijft licht dalen en komt in 2015 uit op 48,9 procent. De zelfvoorzieningsgraad van de EU blijft op het niveau van 110 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.