Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

CDA en VVD leggen zich niet neer bij vierdageneis

Den Haag - CDA-Kamerlid Jaco Geurts en VVD-Kamerlid Helma Lodders leggen zich nog niet neer bij het besluit van staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over het behoud van de vierdageneis voor zeugen.

Volgens Geurts kan de vierdageneis leiden tot grote problemen voor dierenwelzijn en tot hoge kosten voor ondernemers. Daarom vraagt Geurts Dijksma opnieuw om geen strenger beleid te voeren de de EU voorschrijft, namelijk groepshuisvesting vanaf 28 dagen in de dracht. "Voorlopers zouden dan via marktconcepten de groepshuisvesting voor zeugen vanaf vier dagen kunnen verwaarden", aldus Geurts. Daarnaast vraagt hij Dijksma om verder onderzoek te doen naar de effecten van verschillende stalsystemen en de vierdageneis voor zeugen op het dierenwelzijn.

Lodders vindt dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor invoering van de vierdageneis in alle houderijsystemen, omdat het onderzoek alleen is gedaan op voerstations. De VVD is kritisch over het onderzoek van het expertpanel, dat gebaseerd is op literatuurstudie en niet op praktijkonderzoek. De partij vraagt Dijksma om alsnog een praktijkonderzoek te doen naar het effect van de vierdageneis op het dierenwelzijn van zeugen.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Volhouden politici doet de NVV ook. Vier dagen eis is verslechtering van de gemiddelde dierwelzijn, dat kan niet de bedoeling zijn van de regeling en is in strijd met de zorgplicht die in de wet staat.

 • joannes

  De Politiek lijkt hormonaal gestuurde emoties niet te erkennen! Eigenlijk wel logisch want hoe eenvoudig zou Politiek dan kunnen worden. Ze gaan zichzelf niet overbodig maken.

 • anton1937

  Tot nu,heeft de actie van het NVV geen enkel resultaat gehad m b t de vier dagen eis van Gemert. Ik hoop dat de actie van het CDA en de VVD meer succes heeft. Als de VVD nu eens de poot stijf houd en zich weer niet door de pomp van de PvdA laat duwen dan kan de vier dagen eis die onredelijk en ondeskundig is van tafel.

 • Wim Toornstra

  Als ik de naam Lodders lees dan weet ik het wel. Typisch VVD dit kabinet beetje blaffen als het over landbouwonderwerpen gaat en vervolgens vrolijk met links mee stemmen. Nee heb mijn hele leven VVD gestemd maar na dit debacle kabinet nooit meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.