Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Britten breiden export varkensvlees uit

Londen – Brits varkensvlees kan nu ook worden uitgevoerd naar de Dominicaanse Republiek. De gezondheidsautoriteiten in dat land hebben daarvoor de benodigde certificaten verstrekt, zo heeft het varkensschap BPEX laten weten.

Het schap wil de export de komende tijd verder ondersteunen met handelsmissies naar Hongkong, India en de Filipijnen. In India groeit de consumptie van varkensvlees met zo'n 14 procent per jaar, maar daar hebben de Britten nog nauwelijks voet aan de grond. Voor de Filipijnen beschikt de Britse varkenssector wel over de vereiste certificaten, waarbij BPEX een groot potentieel ziet voor een verdere toename van de uitvoer naar dit land met meer dan 100 miljoen inwoners.

Laatste reacties

 • joannes

  En waarom lezen we dit niet over/van Nederlands Varkensvlees? Of durft er niemand naar India? Ik ga zelf wel als het moet!

 • gjcamps

  Wie gaat er dan investeren in marketing, certificaten etc? De Nederlandse regering waarschijnlijk niet want dan gaan boeren en Vion misschien ook nog geld verdienen. Wordt het misschien lastiger voor hun om de sector te saneren in te 'dammen'.

 • joannes

  @gjcamps, de NL regering, VION en Die Certificaten (die later onvoldoende blijken om eea te borgen)! Ik denk dat voor vertrouwen voor verre landen je het helemaal moet gaan versimpelen; dit complexe bureacratisch systeem. Een systeem wat als het puntje bij het paaltje komt faalt zo blijkt! Dat varkenshouders in Nederland in bettere fok en mest omstandigheden zijn tov bv India, HongKong of de Filipijnen, lijkt me een uitgangspunt. Anders waren hun niet importerend en wij in NL niet exporterend. Elk land heeft zijn eigen specifieke eisen en wil die graag zonder uitzondering handhaven. Daarbij zijn ze gewoon complete varkens te consumeren; vaak incl de pootjes! Inplaats de varkens zoals nu vanuit het slachthuis in onderdelen over alle windstreken uit te venten via de vlees handel, moeten varkens mesters de varkens levend gaan aanbieden en verkopen, op specificatie inclusief levende keuring door een gedeligeerd keurbedrijf, in loonslacht, geslacht, natuurlijk óók op specificatie en gecontroleerd, in een logistiek schema waarmee de varkens mooi in de ter plaatse lokale distributie en consumptie inpassen. zie Vervolg

 • joannes

  Vervolg #3
  Een reorganisatie van de huidige handels lijnen met gekwantificeerde productie, slacht, bewaar, transport en aflever patroon wat nauw gepland en gevolgd wordt voor een betere marge dankzij de grotere mogelijke verkoop afstand, gespecificeerd vlees, en meest belangrijk risicos! Varkens die elke (gezondheids) twijfel weerstaan en bij opleg of mogelijk zelf fok, al een bestemming hebben. Een bestemming die vanuit schaarste moet kopen en kosten bespaart door de varkens op specificatie tijdig in een efficiënt programma geleverd krijgt.

 • gjcamps

  @ Joannes, heel mooi marktgericht fokken, produceren en slachten. Maar ik vroeg al wie neemt hierin het voortouw. NL zeker niet, Vion zou dat eigenlijk moeten doen maar is waarschijnlijk te groot en te log en het management team verdient misschien toch al genoeg. Ik zie wel andere regio's in Europa dit oppakken, Brittanie (Frankrijk) en zoals je op boerderij.nl kunt lezen ook de Engelse collega's zoeken nieuwe markten voor afzet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.