Varkenshouderij

Nieuws 5443 x bekeken 38 reacties

Beursprijs varkens flink omlaag

Zoetermeer - De beursprijzen voor vleesvarkens van Vee & Logistiek Nederland zakken voor komende week fors.

Geslachte dieren noteren 9 cent lager op €1,61 en levende varkens 7 cent lager op €1,27 per kilo. Het varkensvleesbedrijf Hilckmann noteert zelf 11 cent lager met €1,3 per kilo. De forse prijsverlagingen zijn een gevolg van slechte verkoopmogelijkheden van varkensvlees. Door de start van de zomervakanties in Nederland en Duitsland eten consumenten minder varkensvlees. Duitse slachterijen verlaagden hun noteringen afgelopen woensdag al met 8 cent naar €1,67 per kilo.

Door de forse daling van de varkensprijzen brengen biggen ook minder op. Vleesvarkenshouders verloren afgelopen maanden geld op hun afgeleverde vleesvarkens en betalen dus minder voor biggen. De verwachte beursprijs voor de dieren zakt zodoende met €2,50 naar €41,00 per big. Vorige week vrijdag verwachtten biggenhandelaren een daling met €1,00 naar €44,00 per stuk. Afgelopen woensdag kwam de definitieve daling uit op €1,50 naar €43,50 per big.

Laatste reacties

 • Mtstermors1

  Het gaat weer lekker zo.
  Marc jansen van de supermarkten was dat volgens mij denken dat wij 2,80 per kilo beuren. Of hij houd ons voor de gek of het geld blijf nog ergens anders hangen dan bij supermarkten

 • Wim Toornstra

  Iets klopt er niet meer. Veel varkens matige prijs, kan ik nog begrijpen.
  Maar nu weinig varkens nog geen prijs???.
  Vakantie, wat eten die mensen dan gras hooi of stro ???

 • John*

  marc jansen had wel gelijk.. als er 60 kg verkoopbaar vlees van een karkas komt zit die 2,80 goed in de buurt.. Maar ergens klopt er iets niet op de varkensmarkt.. de hele wereld schreeuwt en om varkens en records worden verbroken en hier...

 • krulsaart

  En de boer.. ... Hij ploegde voort.

 • fransderondhoeven

  zolang de verwerkende industrie water in het vlees spuit om meer kilo<s te krijgen blijft het voor ons belabberd

 • John*

  misschien wordt toch eens tijd voor boereninitiatief en een eerlijk product bij de consumenten aanbieden van onderuit en waarborgen met een keurmerk.

 • Wim Toornstra

  John consumenten en keurmerken, ze verdwalen er in voegt weinig toe.
  Consument is tot op het bod verwend met goedkoop kwalitatief voortreffelijk goed voedsel.
  De kneep zit hem bij machtige inkooporganisaties van de supermarkten, wetgeving die de burger beschermt tegen hoge voedselprijzen. En zoals deze week wel bewezen is de hopeloze toestand van onze nationale varkensslachter die ook geen vuist kan maken richting Retail.

 • groot7731

  Vrouwen bloot, handel dood.

 • Biggemans

  Nummer 5 is gek aan het worden hoor,,,, wat een onzin schrijf die mens

 • joannes

  @Fons Merksplas, nummer 5 is zo gek nog niet! Verwerkers voeren competitie in het uitnutten van het zogenaamde Federgetal http://wetten.overheid.nl/BWBR0009675/geldigheidsdatum_26-03-2012 artikel 5. Waarom smaakt de meeste Ham ongeveer hetzelfde? Waarom is droge worst al lang niet meer Droog maar vacuum verpakt? Precies, met verwateren kunnen ze de prijzen - altijd per gewicht uitgedrukt- laag houden. Maar een groot nadeel is dat de unieke smaak van recepten óók verwatert, Het vervlakt!

 • Giels

  @Joannes: leg de hele wereld dan eens even uit wat het zgn Federgetal inhoudt wat te vinden is in die link. Ik snap het in elk geval niet.Is dit iets om een vuist te maken tegen de verwerkers??

 • joannes

  @Giels, ik kan het niet beter dan https://www.mijnpve.nl/wdocs/dbedrijfsnet/up1/ZijarxxHwC_5.4.pdf

  en wat te denken van dit product nb aangeboden om het rendement te verbeteren

  http://www.verstegen.nl/nl/industrie/assortiment_industrie/albuminepoeder_vero

 • joannes

  En @Giels, ik vond een nog smeuigere verklaring, nb van een voedsel technoloog http://www.scientanova.com/2005/09/18/531-pizza-ham-bedrog-of-namaak/

 • Giels

  Betekent dus waar hier gerekend wordt met cijfers achter de komma per kg vlees, er aan de andere kant water wordt toegevoegd dat 1,45 per 1000 liter (lees kg) kost. Dit zal dan dus weer circa 1000 x meer opbrengen als ik die laatste link bekijk. Als men dan 100% water toevoegt is dit vechten tegen de bierkaai. Verbeter mij waar ik het fout heb...

 • joannes

  Oh ja @Giels, een vuist maken tegen verwerkers? Wel, eea is bij overheid geregeld en die zal er wel streng op controleren via het NVWA. Ik denk dat het meer een commerciele aanpak is, dan een fraude tov de geldende wetten en regels. Maar het moge duidelijk zijn dat gewicht en prijs de parameters zijn waarmee en op gestuurd wordt in de vlees verwerking. Smaak en Smaak indentiteit of nog mooier diversiviteit zijn daarmee op de achtergrond gedrukt. In een wereld waar men naar speciale sensaties en emoties zoekt - denk even aan vakanties en extreme sporten - zou iets als smaak en smaak kwaliteteit van vlees nooit mogen vervlakken. Het tegendeel: het zou juist moeten excelleren in de tijd van experimenteren.

 • joannes

  @Giels, het toegevoegde water brengt inderdaad de hoofdprijs op! Ze moeten er natuurlijk wel speciale apparatuur voor aanschaffen en procedures voor ontwikkelen om eea tot een ¨goed¨ eindproduct te brengen!

 • Giels

  Als ik water van euro 0,00145 per kg verkoop als vlees van euro circa 1,60 per kg verdien ik die apparatuur toch wel een keer terug denk ik zo.

 • Biggemans

  Mannen, verman U met die onzin, hangt jullie hoofd soms al in de strop,,,
  En jij Joannes, sorry
  'Waarom is droge worst al lang niet meer Droog maar vacuum verpakt? ' schreef je,,,,daaruit blijkt dat je er geen ene van snapt.
  De verpakking is niet het product, maar het product zit in de verpakking.
  HACCP, als je die worst thuis keurig uit de verpakking haalt, wordt hij binnen 2 dagen DROOG, reden van verpakken: al die shoppers voelen ,knijpen,duwen in de worst, en dat zijn mogelijke salmonella's

 • Jan Arthur

  Er is een oude Vlaamse spreuk dat zegt:
  Schoenmaker, blijf bij je leest!
  M.a.w. bemoei je niet met andermans zaken, of zijn jullie allemaal zulke grote heiligen?

 • joannes

  Beste @Fons Merksplas, lees de bij gevoegde links die verklaren veel! Overigens ook in de US zijn deze praktijken inmiddels bij consumenten opgevallen zoals blijkt uit de volgende link http://www.foodwhistleblower.org/blog/22-2011/198-meat-and-poultry-injected-with-saltwater-solution-needs-labeling-usda-rules en de links in dit artikel. Overigens hier met het argument dat er te veel fosfaten (zouten) aan het vlees worden toegevoegd. Dus niet eens voor het goedkopere water wat duur verkocht wordt! Op deze manier is het vlees niet meer dan een jasje om nb voeding technologie trukjes te verkopen voor (te) veel geld. De consument en de boer in de droom dat ze vlees verkopen terwijl de verwerkers er iets......... van maken.

 • Biggemans

  HAha, effe gegoogeld en uiteraard gevonden,,, een denkelijk een milieufreak
  .ik vond:

  Wat is Scienta Nova

  Scienta Nova (nieuwe kennis) is een onafhankelijk en deskundig adviesbureau dat zich met vier medewerkers bezig houdt met de meest uiteenlopende onderwerpen binnen de voedingsmiddelenindustrie.
  Wij zijn op drie terreinen actief:
  1.Opleidingen
  2.Onderzoek
  3.Inspecties

 • joannes

  HAha Beste Fons, je gaat alleen voor de smeuige verklaring die overigens wel geldig is. Die eerdere links zijn gedetailleerder, waarvan die van Verstegen de grootste ¨hulp¨en kruiden leverancier in ieder geval in Nederland. Wanneer je die betwijffelt, verlies je óók je autoriteit. Consumenten kennen en vertrouwen hun producten in de winkels. De link uit US verwijst niet meer of minder naar de Overheids instelling USDA. Je kan eea niet ontkennen of negeren. Verwerkers manipuleren, zeer waarschijnlijk binnen de regels, met water, zouten en eiwitten om meer gewicht te verkopen. Met smaakvervlakking als resultaat!

 • juur

  Bevroren vlees in de waterbakken Half bevroren er weer uit Dan door de gehakt molen Dat vlees in de pan . dan kom je 10-20 % water tegen Kassa.

 • Giels

  Laten we er inderdaad nu maar over op houden. Het is gewoonweg niet onze tak van sport en het heeft geen zin om ons hierover kwaad te maken. @Joannes, jij hebt weer kunnen googlen en je weer van je beste kant laten zien. Laat het rusten...

 • John*

  dat iedereen hier de kop in het zand steekt zegt genoeg..

 • joannes

  Sorry Giels, maar dit moet me van het hart; Heb je wel eens doorgedacht wat de ¨industrie¨ gaat winnen wanneer ze op Smaak zouden gaan strijden, of mooier, op smakelijke vleesproducten met, laten we het leuk, houden, minder water en ¨hulpmiddelen¨ zoals Verstegen ze noemt? Consumenten kunnen tenslotte hun eigen water goedkoper uit de kraan tappen of wanneer ze chique water willen, kopen. Wat denk je van transportkosten, handelingskosten, controle kosten, ....... stel dat er om uitdroging te voorkomen, zoals de Federgetal wetten destijds bedoeld zijn, op smaak competitie gevoerd zou worden, dan kom je uit op minder files omdat er minder goedkoop water, in de vorm van vlees, over de weg behoeft te worden getransporteerd. Het criterium van op gewicht produceren is uit de tijd in een periode van overschotten en obesity, we moeten om naar unique Smaak en Product Eerlijkheid!

 • John*

  juist Joannes. iig eens toetsen toetsen of lapje vlees de verwachting van de consument waar maakt

 • joannes

  Overigens de nieuwe CEO Michiel Herkemij van VION heeft dit bij een eerdere werkgever al eens erkend, dat van; met smaak en kwaliteit moet je de verdediging dicht zetten: http://www.nrc.nl/nieuws/2012/10/27/douwe-egberts-koffiepads-senseo-jarenlang-te-slap/

 • Biggemans

  Johannes, speurneus, in deze heb ik begrip voor je: ik las t bericht

  Dat blijkt uit een interview met D.E. bestuursvoorzitter Michiel Herkemij..

  Hoe kan een koffieboon nou een vleesbedrijf runnen, gaat hij de varkens ook branden?

 • fransderondhoeven

  nee fons hij geeft ze een vis smaakje

 • LUCTOR

  Het verwateren van vlees is al zo oud als de weg naar Rome vroeger werden er nog wel eens emmers met water tussen de karkassen in de koelcel gezet.

 • niet

  kunnen wel praten over water inspuiten maar het varken vanaf boerderij levert gewoon niets op!!! En dit is het probleem hoe is het mogelijk dat Amerika top prijzen hebben elders in de wereld ook en het hier shit is en altijd shit zal blijven. Ze willen ons weg hebben en de koeien in de wei dat is het doel al 10 jaar lang!!!!

 • LUCTOR

  @niet Nederland wordt het land van melk en honing.

 • joannes

  Probeer het eens in Mexico! Zij zijn de grootste varkensvlees importeur van de US. https://www.usmef.org/downloads/statistics/2014-05-pork-exports.pdf En natuurlijk zijn dat de grote jongens met eigen bedrijven locaal. Maar zou het hiet intressant zijn in hun territorium die andere te benaderen met Goedkoper Europees Varkensvlees. Het te goedkope Nederlandse natuurlijk! Ik heb alvast een paar adressen erbij gezocht: http://www.comecarne.org/socios/ Laat Cargill en Tyson eens een Nederlands Poepje ruiken!

 • silviabakel

  Wat te denken van zo'n negatief stuk in de Boerderij over Vion.
  Ik zie Tonnies al denken, oh,... Vion kan/wil niet betalen, die prijs kan wel sterk onderuit.
  En onze handelaren van de Beurs die doen er gewoon nog een centje meer af. Tsjonge dat moet dan opkomen voor onze varkensprijs.

 • niet

  handelaren zijn een doorgeef luik aan de slachterijen!!!! Wat voor toegevoegde waarde hebben ze nog???

 • henk11

  Wie denkt het beter te kunnen verkopen dan de handel levert rechtstreeks
  of via de coop
  Resultaat is momenteel in de vakpers te lezen .

 • Rogé

  Het is zowiezo verbazingwekkend dat uberhaupt iemand nog varkensvlees koopt.!!
  Er wordt zoveel mee gerotzooid, dat het kwa kleur en smaak in ieder geval niet meer op vlees lijkt.
  Dus valt de prijs nog sterk mee.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.